Bikesrepublic

Harley-Davidson Laporkan Penurunan Jualan Global Sehingga 16 Peratus!

Pada 26 Oktober 2023, Harley-Davidson telah mengumumkan prestasi kewangan untuk suku ketiga tahun 2023. Walaupun CEO Jochen Zeitz telah menekankan berita positif tentang peningkatan jualan CVO (Custom Vehicle Operations) sebanyak 25 peratus, apabila kita tengok lebih dalam tentang pendapatan dan jualan motosikal, ceritanya jadi lebih rumit sikit.

Harley Davidson X440 6

Sebagai pengingat, Harley-Davidson ada cara mereka sendiri untuk melaporkan prestasi, yang merangkumi tiga bahagian utama: Harley-Davidson Motor Company (motosikal kecuali LiveWire), Perkhidmatan Kewangan Harley-Davidson, dan LiveWire. Struktur ini telah berjalan sejak LiveWire dipisahkan menjadi entiti tersendiri pada tahun 2022. Kesemuanya ini membentuk Harley-Davidson Incorporated, entiti yang bertanggungjawab untuk Laporan Kewangan Bersatu. Jika kita bandingkan dengan suku ketiga tahun 2022, Motor Company melaporkan penurunan keuntungan sebanyak 24 peratus. Notis ini mengakibatkan penurunan sebanyak 11 peratus dalam harga saham syarikat ini, seperti yang dilaporkan oleh Reuters.

2021 Sportster S Scotland Photo Shoot

Harley-Davidson melaporkan penurunan jualan motosikal runcit untuk semua model mereka, kecuali LiveWire, di pelbagai kawasan global semasa suku ketiga tahun 2023. Secara keseluruhan, jualan di seluruh dunia merosot sebanyak 16 peratus berbanding tahun sebelumnya. Perincian jualan mengikut kawasan adalah seperti berikut:

  1. Amerika Utara: Jualan untuk suku ketiga tahun 2023 mengalami penurunan sebanyak 15 peratus berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2022.
  2. Eropah, Timur Tengah, dan Afrika (EMEA): Jualan di kawasan ini mengalami penurunan sebanyak 13 peratus.
  3. Asia Pasifik: Jualan merosot sebanyak 24 peratus.
  4. Amerika Latin: Jualan di Amerika Latin juga mengalami penurunan sebanyak 11 peratus pada suku ketiga tahun 2023.

Bagaimana pula dengan model LiveWire? Perlu diingatkan bahawa Harley-Davidson menggunakan pendekatan pelaporan yang unik untuk LiveWire. Manakala statistik untuk Harley-Davidson Motor Company enjin dalaman (ICE) merujuk secara langsung kepada jualan motosikal di setiap kawasan dan di seluruh dunia, angka LiveWire menggunakan istilah yang berbeza – “Penghantaran Motosikal Elektrik” bukan “jualan.”

My21 Pan America Riding Photography
MY21 Pan America Riding Photography

Pada suku ketiga tahun 2023, syarikat melaporkan penghantaran sejumlah 50 motosikal elektrik LiveWire. Ini merupakan penurunan besar sebanyak 76 peratus jika dibandingkan dengan penghantaran LiveWire pada suku ketiga tahun 2022, yang berjumlah 206 unit setahun sebelumnya. Penting untuk menjelaskan bahawa tiada kesilapan taipan dalam angka-angka ini; hanya 50 motosikal LiveWire dihantar pada suku tersebut.

Kita perlu mengakui bahawa LiveWire masih dalam peringkat awal pembangunannya, dan teknologi dan usaha baru sering menghadapi cabaran permulaan. Tambahan pula, Harley-Davidson baru-baru ini memperkenalkan motosikal elektriknya ke pasaran Eropah. Walaupun penunggang di Eropah dan Asia lebih cepat menerima motosikal elektrik secara umum, perkara yang sama tidak boleh dikatakan bagi pasaran Amerika Syarikat. Semasa LiveWire membina reputasinya di Eropah dan merentasi pasaran di luar Amerika Syarikat, terutamanya dengan penawaran seperti S2 Del Mar, mungkin ia akan menemui audiens yang lebih mudah menerima, membuka jalan kepada pertumbuhan pada masa hadapan.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube