Bikesrepublic

Yamaha MT-09 dan Yamaha XMAX Menang Anugerah Red Dot Award 2024

Yamaha MT-09 dan Yamaha XMAX baharu masing-masing memenangi anugerah Red Dot Award untuk 2024.

MT-09 terkini ialah dalam generasi keempatnya. Yamaha merekabentuk semula motosikal itu kerana MT-09 2021 sebelumnya dengan lampu depan “cyclops” (raksasa bermata satu) terbukti tidak popular. Versi baharu juga mempunyai skrin hadapan, tangki bahan api, dan bahagian ekor baharu. Selain itu, tangki bahan api yang direkabentuk semula termasuk saluran akustik (bunyi) untuk menyalurkan bunyi enjin motosikal kepada penunggang. Tangki yang baharu itu juga direka bentuk untuk membolehkan kedudukan tunggangan yang lebih bebas.

Walaupun Yamaha MT-09 memenangi anugerah untuk rekabentuknya, Yamaha XMAX pula memenangi anugerah tersebut daripada sudut praktikal. Yamaha berkata fungsi garpu hadapan dan enjin, “divisualisasikan dalam siluet yang ketat, menyatakan rasa kemeriahan yang menarik.” Sebagai nota kaki, walaupun XMAX 300 yang mendapat pujian, ia mempunyai reka bentuk yang sama seperti XMAX 250 di negara kita.

Yamaha telah memenangi anugerah Red Dot Award dalam setiap 13 tahun yang lalu, setelah sekurang-kurangnya satu anugerah setiap tahun sejak 2012.

Dua motosikal Honda juga pernah memenangi anugerah Red Dot Award, sebelum ini, iaitu EM 1e: dan Motocompacto. Kedua-duanya adalah skuter elektrik.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan