Bikesrepublic

Honda Hasilkan Motosikal dan Kereta Elektrik Sahaja Mulai 2040

Honda bersedia untuk mengeluarkan motosikal dan kereta elektrik sahaja mulai 2040. Dengan kata lain, tiada lagi enjin pembakaran dalaman (ICE) berkuasa petrol baharu daripada pengeluar motosikal terbesar di dunia itu.

Rancangan ini dipaparkan di dalam ringkasan Taklimat Perniagaan Honda mengenai Hala Tuju Inisiatif Elektrifikasi dan Strategi Pelaburan 2024.

Menurut ringkasan itu, “Honda tidak mengubah kepercayaannya bahawa EV ialah penyelesaian paling berkesan dalam bidang produk mobiliti kecil seperti motosikal dan kereta, dan sasaran elektrifikasi Honda untuk menjadikan EV dan FCEV 100% daripada jualan kenderaan globalnya bermula 2040 kekal tidak berubah. Honda mesti melihat ke hadapan kepada tempoh popularisasi EV dan membina jenama EV yang kukuh dan asas perniagaan EV yang kukuh dari perspektif jangka sederhana hingga panjang.”

Honda mempunyai penyelesaian untuk menangani jarak perjalanan yang disebut lebih lanjut dalam dokumen. Motosikal elektrik ini akan menggunakan Pek Kuasa Mudah Alih Honda e: (Honda Mobile Power Pack e:/MPP) akan datang. “Honda akan memperkenalkan produk mobiliti mikro yang akan dilengkapi dengan 4 MPP di Jepun sebelum penghujung 2026.” Syarikat itu juga merancang untuk melancarkan dua motosikal elektrik baharu yang menggunakan 2 MPP hujung tahun ini.

Bagi bahanapi sintetik e-Fuels pula, Honda mengatakan bahawa mereka mendapati ia menarik tetapi teknologi itu masih belum matang untuk syarikat itu merancang produk masa depan mereka.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Related Articles

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube