Bikesrepublic

Pasangan Jual Topi Keledar Tiruan Ditangkap

Sepasang kekasih yang giat menjual topi keledar tiruan yang berjenama Arai ditangkap oleh pihak berkuasa. Mereka menjalankan kegiatan mereka menerusi aplikasi TikTok dan Facebook.

Operasi serbuan dilakukan oleh penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kedah bersama wakil syarikat di sebuah rumah di Alor Setar.

Pengarah KPDN Kedah, Muhammad Nizam Jamaludin berkata, serbuan itu selepas aduan dan hasil risikan yang dilakukan sejak Februari lalu.

“Pemeriksaan lanjut di dalam premis menemukan 95 topi keledar, 133 unit beg sarung topi keledar dan lain-lain barangan yang mempunyai label jenama yang disahkan tiruan oleh wakil syarikat.

“Semua barangan disita dengan nilai rampasan dianggar RM16,248 dan pasangan berusia 30-an itu ditahan. Mereka dilepaskan selepas diambil keterangan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 102(1)(c) Akta Cap Dagangan 2019 dan orang ramai dinasihat agar tidak menjual atau menawarkan apa-apa barangan yang suatu cap dagangan berdaftar dipakaikan dengan salah.

Orang ramai yang mempunyai maklumat sebarang kegiatan mencurigakan boleh menyalurkannya menerusi semua saluran aduan rasmi KPDN atau pejabat KPDN Kedah di talian 04-7001745, “katanya.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube