Bikesrepublic

Treler Rempuh 13 Kenderaan, 4 Tercedera

Sebuah treler merempuh 13 kenderaan di Kilometer 21 Lebuhraya BKE menghaala ke Baling, pagi ini. Rempuhan itu menyebabkan sekurang-kurangnya 4 kecederaan di kalangan pemandu kenderaan yang terbabit.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kulim, Penolong Penguasa Bomba Hamizul Azwan Hamdan berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kemalangan itu pada jam 7.37 pagi.

Beliau berkata, sepasukan anggota dari BBP Kulim yang diketuai Zaidi Yaacob tiba di lokasi bersama sembilan anggota.

“Setibanya di lokasi, didapati berlaku kemalangan membabitkan 13 kenderaan dan empat mangsa termasuk seorang wanita berjaya diselamatkan oleh orang awam sebelum pihak Bomba tiba.

“Kesemua mereka dihantar ke Hospital Kulim dengan menaiki ambulans untuk mendapatkan rawatan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hamizul Azwan berkata, anggotanya bertindak membersihkan keadaan jalan dan menghindarkan jalan raya di kawasan kemalangan itu.

Telah terdapat beberapa kemalangan serius sepanjang Lebuhraya BKE (Butterworth-Kulim Expressway) ini, termasuklah satu kemalangan maut pada bulan Mei lepas yang melibatkan sebuah motosikal dihimpit secara tiba-tiba oleh sebuah lori. Perbuatan pemandu lori itu menyebabkan motosikal itu tergesel dengan lori dan penunggang motosikal itu terhumban ke atas pengadang jalan. Penunggang itu meninggal dunia beberapa jam selepas menerima rawatan di hospital.

Laluan ini sering digunakan oleh kenderaan-kenderaan berat yang membawa barangan di antara kawasan perindustrian di Kulim, Butterworth, dan Prai. Jadi, nasihat kami ialah berhati-hati apabila menunggang motosikal dan memandu di lebuhraya ini.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube