Bikesrepublic

Polis Buru Lelaki Sengaja Sebabkan Kemalangan, Minta Wang

Polis Pulau Pinang sedang memburu seorang lelaki yang menyebabkan kemalangan dan meminta wang daripada pemandu.

Polis telah menerima satu laporan berhubung lelaki yang didakwa sengaja menyebabkan kemalangan jalan raya dengan niat mahu meminta sejumlah wang, kononnya sebagai ganti rugi daripada pemilik kereta yang terbabit.

Lelaki itu dikatakan sering menyebabkan kemalangan sekitar bandaraya, Jalan Masjid Negeri, Bukit Gambir, Taman Lip Sin, dan Taman Tun Sardon.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Razlam Ab Hamid, berkata lelaki itu kini masih diburu polis semenjak aduan daripada orang awam pada Disember lalu. “Setakat ini satu laporan diterima berhubung kejadian itu dan usaha menjejak suspek berkenaan masih dijalankan.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan iaitu menipu,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Terdahulu, tular di media sosial beberapa gambar dan video memaparkan lelaki berkenaan yang menunggang motosikal sengaja melanggar kereta dan mendakwa kesalahan itu berpunca daripada pemilik kenderaan terbabit.

Susulan pelanggaran itu, penunggang motosikal berkenaan dikatakan meminta ganti rugi antara RM20 hingga RM60 daripada pemilik kereta dengan alasan cermin sisinya patah dalam insiden terbabit.

Scam seperti sudah pernah berlaku beberapa kali dan ia menjadikan kamera papan pemuka kereta atau kamera aksi untuk penunggang motosikal suatu peranti yang wajib ada.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube