Bikesrepublic

Rafizi Jelaskan Kenapa Harga Minyak Tidak Turun

Apabila timbul subjek mengenai harga barangan di Malaysia, soalan yang paling “popular” di kalangan rakyat Malaysia ialah kenapakah harga minyak tidak turun, walaupun itulah merupakan antara tunggak manifesto ketika pilihanraya umum yang lepas.

Keadaan dinampakkan menjadi runcing lebih apabila harga runcit diesel telah naik ke RM3.35 seliter bermula tangah malam hari ini (10 Jun 2024) mengikut sistem harga apungan berbanding dengan RM2.15 seliter yang disubsidi. Keguasaran terbesar di kalangan rakyat marhaen adalah kenaikan harga barang yang dikhuatiri akan berlaku tidak lama lagi berikutan kenaikan kos pembuatan dan penghantaran barang.

Itulah yang menyebabkan soalan “kenapa harga minyak tidak turun” dibangkitkan oleh seorang penyokong parti Pakatan Harapan kepada Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, ketika Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan untuk Pilihan Raya Kecil Sungai Bakap semalam.

Rafizi memaklumkan kerajaan tidak pernah membatalkan subsidi bahan api termasuk diesel mencecah RM60 bilion setahun, sebaliknya mengalihkannya dengan memberikannya terus kepada rakyat.

Beliau berkata, sebelum ini subsidi terbabit dibayar kepada beberapa syarikat minyak setiap tahun, berbeza dengan tindakan kerajaan ketika ini yang terus mengagihkannya termasuk kepada keluarga yang menikmati pembiayaan serendah RM200 hingga RM500 sebulan.

“Zaman minyak dulu yang harga RM1.90 tahu tak berapa harga minyak mentah masa itu? Tahu tak berapa subsidi yang kerajaan kena belanjakan? Sikit saja (ditanggung kerajaan kerana) masa itu subsidi kena belanja RM3 bilion daripada bajet RM200 bilion lebih.

Sekarang ini subsidi RM60 bilion dengan harga minyak mentah AS$80 setong. Saya sebut dulu (harga minyak akan diturunkan) kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi itu masih lagi boleh ditangguh kenapa nak hapuskan subsidi.”

“Bila subsidi sudah jadi RM80 bilion nak buat sekolah tak boleh, nak naik gaji tak boleh dan subsidi menyebabkan harga yang rendah itu yang dapatnya orang kaya-kaya, bukankah lebih baik kita alihkan subsidi itu, bukanlah kita batalkan.

“Alih subsidi maksudnya subsidi terus diberi. Diesel kenderaan awam, lori kecil, pikap, peniaga semua dapat, malah orang biasa gaji RM100,000 ke bawah setahun pun dapat atau kita agihkan kepada keluarga biar dapat subsidi minyak tiap-tiap bulan RM200, RM300, RM400 (atau) RM500,” katanya.

Dalam pada itu, Rafizi turut menyuarakan keyakinan bahawa rakyat akan dapat melihat dengan lebih baik bagaimana peruntukan subsidi itu disalurkan kepada isi rumah berbanding terus dibayar kepada syarikat minyak.

Sebelum ini, Rafizi pernah dilaporkan berkata Kerajaan dijangka menanggung subsidi lebih RM100 bilion setahun sekiranya harga minyak mentah dunia mencecah AS$100 setong, melainkan reformasi dilaksanakan terhadap sistem subsidi.

Komentari kami:

Masalahnya pembekal akan menaikkan harga dan seterusnya  pekedai turut akan menaikkan harga dengan alasan “harga minyak sudah naik.” Alasan itu akan digunakan walaupun subsidi diesel akan diteruskan untuk beberapa kategori kendaraan komersil (gambar di bawah). Tetapi adakah kerajaan akan memantau harga barangan di dalam pasaran?

 

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube