Bikesrepublic

MV Agusta dalam Kesukaran (Lagi)?

Mereka mungkin membuat beberapa motosikal yang paling menyentuh emosi, tetapi MV Agusta nampaknya berada dalam kesukaran (sekali lagi) kerana mereka terus bergelut dengan isu kewangan. Hanya 1,823 motosikal dijual di seluruh dunia pada 2023.

Pada 2018, mereka menjual 2,748 unit sebelum Black Ocean Group dari Rusia mengambil alih pada 2019. Pelaburan mereka menyaksikan beberapa penstrukturan yang amat diperlukan, dengan janji untuk mencapai 10,000 jualan dalam tempoh 2-3 tahun selepas itu. Malangnya, rancangan itu terbantut kerana pandemik Covid-19.

Namun jualan pada 2020, 2021 dan 2022 kurang daripada sasaran yang ditetapkan walaupun pasaran motosikal global telah pulih berikutan penarikan kuarantin. Walau apapun, 2022 menyaksikan hampir 3,000 jualan tetapi itu kurang daripada 50% daripada jualan 2015.

Kumpulan KTM telah membeli 25% pegangan MV Agusta pada 2023, seterusnya mengendalikan dua bidang strategik iaitu pembelian dan pengedaran. KTM berminat untuk membawa jenama itu di bawah naungan mereka, tetapi Ketua Pegawai Eksekutif MV, Timur Sardarov telah menentang sekeras-kerasnya, termasuklah dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang tegas kepada media.

Pelaburan gergasi Austria itu memberikan dana kepada MV untuk mengembangkan keupayaan pengeluaran mereka, dan barisan baharu untuk menghasilkan 1,000 unit sehari telah disediakan pada penghujung 2023.

Namun, mereka hanya menjual 1,823 unit yang seperti dinyatakan di atas. Ia mewakili suatu junaman mendadak 42.5% daripada tahun sebelumnya.

MV Agusta telah bekerjasama dengan Loncin pada 2019 dalam suatu perjanjian bagi membina motosikal 350cc – 500cc mampu milik untuk pasaran Asia. Namun, tiada sebarang sebutan lanjut lagi mengenai rancangan ini.

Sebaliknya, MV telah bekerjasama dengan gergasi China QJ Motor pada tahun 2020. Kerjasama ini membuahkan motosikal adventure Lucky Explorer 5.5 dan Lucky Explorer 9.5 yang membuat penampilan sulung mereka di EICMA pada tahun berikutnya. Mereka juga telah melancarkan Lucky Explorer 9.5 Orioli untuk 2024, yang merupakan versi mewah.

Nampaknya MV hanya menyakiti diri mereka sendiri dengan desakan untuk menghasilkan motosikal yang amat terhad, justeru yang amat mahal seperti Superveloce 98 Edizione Limitata (gambar utama) yang hanya boleh dibeli oleh golongan yang kecil.

Perlu dikatakan bahawa jenama MV Agusta, walaupun legenda, telah bertukar tangan berkali-kali dan seolah-olah tidak ada yang dapat membantunya. Terdapat Cagiva (1991), Proton (2001), Harley-Davidson (2009), dan akhirnya Black Ocean Group (25% pada 2016, pemilikan penuh pada 2019).

Tetapi itulah MV Agusta. Sejarah perniagaan mereka adalah legenda, seperti pencapaian lagenda mereka di litar lumba.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube