Bikesrepublic

Evolusi Pelapik Lutut

Penunggang profesional zaman kini mengambil selekoh dengan mencecah lutut, siku, malah bahu ke atas permukaan trek. Mereka berupaya melakukan begini kerana kemajuan teknologi dalam tayar dan casis motosikal. Ada juga wira yang tidak didendang, iaitu pelapik lutut.

Seperti semua produk di trek, pelapik lutut telah melalui proses pembangunan yang menjangkau beberapa dekad.

Kenapa mencecah lutut di atas litar?

Mencecah lutut membolehkan penunggang untuk mengukur berapa banyak sudut condong yang dibawanya melalui selekoh.

Pada masa yang sama, susunan badan, punggung dan lutut ke satu sisi motosikal menggerakkan pusat graviti (centre of gravity/CoG) penunggang dari garis tengah motosikal. Dengan itu, ia mengurangkan berat penunggang daripada ditambah kepada daya emparan yang bertindak pada tompok sentuhan tayar. Daya emparan yang terlalu banyak akan menyebabkan tayar cepat haus dan juga lebih mudah untuk tayar hilang cengkaman.

Selain itu, apabila CoG penunggang berada di sisi, motosikal kurang condong apabila melalui selekoh berbanding ketika penunggang duduk di tengah pelana. Ini juga meningkatkan keupayaan cengkaman tayar, justeru penunggang dapat mengambil selekoh dengan lebih dan juga lebih selamat.

Dan akhirnya, penunggang dapat menggunakan lutut itu untuk menolak motosikal ke atas sedikit dari jalur sentuhan tayar hadapan apabila ia mula hilang cengkaman dan meluncur.

Bilakah teknik mencecah lutut bermula?

Jika anda melihat gambar perlumbaan motosikal lama sebelum 70-an, anda akan melihat penunggang duduk tegak di atas basikal mereka di selekoh.

Orang yang mempopularkan teknik mencecah lutut di litar ialah legenda “King” Kenny Roberts, Sr. Namun, dia bukan orang pertama yang berbuat demikian, kerana Jarno Saarinen yang pertama kali melakukannya. Pelumba Finland itu memulakan kerjayanya sebagai pelumba ais sebelum berhijrah ke perlumbaan litar. Roberts kemudian menyaksikan bagaimana Saarinen menggerakkan badannya, dan mengeluarkan lututnya di selekoh, serta menggelongsorkan tayar belakang di Ontario Motor Speedway pada tahun 1972.

Roberts sendiri adalah penunggang trek tanah dan biasa menggelongsor tayar belakang motosikal juga. Dia memutuskan untuk mencuba teknik Saarinen, tetapi dengan menggerakkan badannya lebih banyak. (Terdapat cerita yang mengatakan bahawa dia mencederakan salah satu buah zakarnya semasa kemalangan motosikal scrambler, justeru dia terpaksa menggerakkan badannya sedemikian.) Dia serta-merta mendapati bahawa motosikalnya lebih stabil di dalam selekoh, dan teknik itu amat berguna untuk dua motosikal tunggangannya yang paling terkenal, Yamaha TZ750 dan TZ500. Akhirnya, dia dapat menunggang lebih laju ke dalam selekoh dan ini membawa sudut mereng yang lebih condong, dan ini membuatkan lututnya mula menyentuh permukaan litar.

Pelumba lain melihat betapa berjayanya dia dan mula meniru tekniknya. Maka bermulalah teknik mencecah lutut.

Pelapik lutut yang awal

Mencecah lutut menghasilkan geseran yang memecahkan sut Roberts di kawasan lutut. Selain itu, kulit tidak menggelongsor dengan baik, dan boleh mencengkam permukaan trek. Jadi dia mula membalut lutut-lututnya dengan pita pelekat yang banyak.

Freddie Spencer meletakkan pita pelekat.

Kemudian seseorang pelumba menampal visor topi keledar motosikal pada lututnya. Ia dapat meluncur dengan lebih lancar tetapi juga cepat haus.

Eddie Lawson (kiri) dan Roberts (kanan). Perhatikan visor helmet di lutut Lawson.

Perlu diingat bahawa sut perlumbaan masa ini tidak mempunyai ciri untuk melekatkan pelapik lutut. Kemudian pada tahun 1981, Dainese mencipta suatu sut dengan pelapik lutut yang dijahit kepadanya. Ia mempunyai beberapa silinder plastik, dan digelar istrice (landak). Ia terbukti sukar untuk diganti apabila ia haus.

Istrice di kiri, diikuti dengan pelapik lutut kulit, dan seterusnya yang plastik

Beberapa tahun kemudian, sut dengan pelapik lutut Velcro telah diperkenalkan. Pelapik lutut kini diperbuat daripada kulit yang lebih keras. Ia mudah diganti, tetapi tidak cukup licin untuk menggelongsor.

Pada tahun 1986, peluncur lutut baharu muncul. Ia diperbuat daripada plastik dan mula kelihatan berbentuk bujur seperti yang kita ada sekarang. Tetapi pelapik lutut moden yang sebenar muncul pada tahun 1990 dengan bentuk dan bahan yang kita lihat hari ini.

Bagaimanapun, beberapa penunggang terus menyuarakan bantahan mereka kerana plastik itu terlalu mencengkam. Oleh itu, pembuat sut dan pelapik lutut terus berusaha untuk meningkatkan kelicinan dan ketahanan pelapik.

Ke era baharu

Pelapik lutut moden dibuat mengikut beberapa kriteria: Betapa licin, berapa banyak rasa yang dihantar kepada penunggang, ketahanan, dan, ciri aerodinamik. Turut disediakan ialah pelapik lutut untuk keadaan hujan yang lebih tebal supaya penunggang tidak menyandarkan motosikal mereka seperti yang mereka lakukan di atas trek kering.

Oh ya, pelapik siku dan juga bahu diperbuat daripada bahan yang sama seperti pelapik lutut.

 

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube