Bikesrepublic

Yamaha Y15ZR (2024) Menampilkan Warna Baharu

Seperti yang dijangka, kini terdapat warna-warna baharu untuk Yamaha Y15ZR (2024).

Y15ZR atau lebih dikenali sebagai “Ysuku” dalam kalangan penggemar motosikal di Malaysia merupakan kapchai yang paling popular di negara ini. Kejayaannya telah melonjakkan jenama Yamaha ke status No. 1 di sini sejak dilancarkan pada 2015.

Malah, lebih banyak Y15ZR dijual walaupun terdapat Y16ZR yang lebih baharu dan berkuasa yang menggunakan enjin 155cc dengan penggerak injap boleh ubah (VVA).

Oleh itu, berpegang kepada mantera “jangan betulkan jika ia tidak lusuh”, Yamaha dan Hong Leong Yamaha Motor terus “menaik taraf” motosikal itu melalui cara kosmetik sambil tidak menukar segi mekanikal. Walaupun begitu, enjin 150cc, SOHC, sejukan cecair yang terbukti masih menghasilkan 15.5 hp (11.6 kW) pada 8,500 RPM dan 14.4 Nm tork maksimum pada 6,500 RPM.

Yamaha Y15ZR mempunyai tiga warna baharu untuk 2024 iaitu: Kelabu, Biru dan Biru Muda (Cyan). Nama-nama warna-warna baharu itu seperti tiada inspirasi tetapi mudah untuk dipilih. Tiada siapa yang akan menyebut “Saya mahukan warna sport metalik matt antrasit,” bukan?

Harga jualan yang disyorkan kekal pada RM 8,998.00 tidak termasuk yuran pendaftaran dan insurans. Pembeli akan menerima kunci cakera brek Yamaha eksklusif bernilai RM 100.00.

Yamaha Y15ZR (2024) sudah akan dijual di pengedar sah Yamaha pada masa kami menerbitkan artikel ini.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube