Bikesrepublic

BMW R18 yang lebih Berkuasa Sedang Dibangunkan?

Motosikal BMW R18 telah jualan yang berjaya di seluruh dunia, walaupun tidak di Malaysia, sejak dilancarkan pada 2020. Namun, adakah akan ada BMW R18 yang lebih berkuasa dalam usaha untuk menyaingi Ducati Diavel dan Triumph Rocket 3?

Semua perbincangan ini bermula selepas Ketua Pegawai Eksekutif BMW Motorrad baharu, Markus Flasch menyiarkan teaser pada siaran Instagramnya. Flasch sebelum ini berkata bahawa dia amat berminat mengenai sukan permotoran dalam satu temu bual baru-baru ini dan berkata gergasi automotif Jerman itu mungkin akan memasuki MotoGP. Dan dalam foto ini, kami melihat dia tersengih tentang sesuatu di bawah penutup, selain menambah kapsyen “Ada sesuatu yang besar akan datang…”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Markus Flasch (@markusflasch)

Walaupun tidak banyak yang boleh kita perolehi daripada foto itu, kita boleh lihat selain hab roda belakang dan lengan ayun prototaip itu. Pertama, lengan ayun R18 yang ada sekarang terdiri daripada tiub keluli yang dikimpal. Daripada gambar Flasch, kita dapat melihat bahawa bahagian atas lengan ayun adalah aluminium berpetak, manakala bahagian bawahnya ialah tiub keluli besar yang diikat pada hab dengan bolt. Selain itu, sudut sambungan aci pemacu mempunyai sudut yang berbeza.

Oleh itu, ia menunjukkan hab yang diartikulasikan (bergerak) serupa dengan siri GS, bukannya hab tetap seperti R18 semasa.

Seterusnya, roda belakang adalah berbeza sama sekali dan ia kelihatan memegang tayar yang lebih besar. Diavel dan Rocket 3 kedua-duanya menggunakan tayar belakang dengan kelebaran 240mm dan prototaip BMW ini mungkin kelihatan begitu juga. Jika begitu, enjin itu memerlukan tork dan kuasa yang tinggi untuk menyokong tayar sebesar itu, dan ini bermaksud BMW akan meningkatkan lagi prestasi enjin R18.

BMW mempunyai beberapa perkara yang perlu dilakukan kerana enjin Diavel menghasilkan 168hp, manakala Triumph mengalihkan titik perbandingan dengan memberikan enjin 180hp kepada Rocket 3 Storm baru-baru ini. Tetapi BMW pasti boleh melakukan sesuatu.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube