Bikesrepublic

26 Motosikal Musnah, 10 Rosak Dalam Kebakaran di Asrama UniMAP

Sebanyak 26 motosikal musnah manakala 10 lagi mengalami kerosakan akibat kebakaran di asrama UniMap pada awal pagi ini.

Hampir kesemua motosikal itu dimilikki oleh penuntut Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang diparkir di kolong sebuah blok asrama di Pauh Putra.

Kejadian dipercayai berlaku jam 4.41 pagi di Blok B, Kompleks Perumahan (Kolej Kediaman) Pauh Putra.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perlis berkata, seramai enam anggota diketuai Penguasa Bomba Kanan II, Megat Zairilnizam Ahmad dari Balai Bomba dan Penyelamat Arau dikerah ke lokasi kejadian.

“Apabila tiba di lokasi kejadian, kita dapati api sudah merebak sehingga memusnahkan dan merosakkan 36 motosikal yang diparkir di situ.

“Pegawai penyiasat jenayah sudah pun melawat tempat kejadian untuk siasatan awal,” katanya.

Seorang mangsa kejadian berkata dia dikejutkan ketika sedang tidur oleh rakannya yang mengatakan bahawa blok asrama mereka terbakar.  “Saya tinggal di tingkat lima dan rakan saya mengejutkan saya mengatakan berlaku kebakaran, saya ingatkan blok asrama ini yang terbakar.

“Saya bawa barangan apa yang boleh diselamatkan termasuk komputer riba ke bawah tetapi apabila melangkah turun, saya melihat motosikal saya, Yamaha Y16 yang baharu setahun digunakan disambar api.

“Saya tidak mampu hendak berbuat apa untuk selamatkan motosikal saya kerana keadaan di situ berbahang dan api sedang marak dan kerugian saya anggarkan sebanyak RM14,500,” katanya.

Rakannya, Muhammad Muaz Mohd Sofi, 25, juga tidak sempat berbuat apa untuk menyelamatkan motosikal Honda RS150 yang sudah digunakan lebih lima tahun lalu apabila api marak dengan cepat.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube