Bikesrepublic

BMW F 900 GS (2024) Dilancarkan di Malaysia

BMW Group Malaysia telah melancarkan BMW CE 02 (2024), BMW F 900 GS (2024), BMW R 1300 GS (2024), dan BMW S 1000 XR (2024), hari ini di Malaysia Autoshow 2024.

Benjamin Nagel, Pengarah Urusan BMW Group Malaysia menyatakan, “Kami berasa teruja untuk melancarkan barisan motosikal kami yang terbaharu di Pameran Auto Malaysia 2024, yang menampilkan jentera BMW CE 02 yang telah dinanti-nantikan ramai, di samping jentera-jentera baharu yang lain dalam segmen Kembara. Pameran ini mencerminkan azam kami untuk menyuntik nafas baharu kepada pengalaman menunggang di negara ini. Setiap motosikal melambangkan inovasi, yangm mengintegrasikan aspek elektrifikasi, prestasi premium, serta reka bentuk yang canggih dengan begitu sempurna. Sedang kita mendukung alaf mobiliti yang baharu dan terus menjulang cogan ‘Make Life A Ride’ di Malaysia, kami ingin mempelawa para peminat motosikal untuk menyertai kami dalam perjalanan yang mengujakan ini bersama BMW Group Malaysia.”

BMW F 900 GS (2024)

Sekarang mari paparkan pula motosikal kedua yang dilancarkan hari ini.

BMW mengatakan bahawa BMW F 900 GS (2024) menawarkan kecanggihan yang lebih tinggi untuk keupayaan luar jalan, pengembaraan dan pengembaraan.

Ciri-ciri utama:

 • Keupayaan off-road yang dipertingkatkan bersama dengan pengurangan berat 14 kg. Keberatan kini ialah 219 kg.
 • Teknologi pencahayaan yang dipertingkatkan, menggunakan LED dengan lampu nyalaan siang hari dan lampu isyarat LED.

 • Reka bentuk yang dirombak semula sepenuhnya dan tangki bahan api direka bentuk semula, yang lebih ramping dengan kapasiti 14.5 liter.
 • Enjin BMW F 900 GS (2024) jenis kembar selari 895cc yang kini menghasilkan 77 kW (105 hp) pada 8.500 rpm, dan tork 93 Nm pada 6,750 rpm.

 • Ia mempunyai selang penyalaan 270/450 darjah, yang meniru 90 darjah V-kembar, dan menghasilkan nota ekzos yang berderum melalui penyenyap ekzos Akrapovič.
 • Ia memberikan kelajuan maksimum “lebih 200 km/j,” menurut pengeluar.

 • Package Enduro Pro termasuk fork jenis terbalik bersalut titanium nitrida boleh laras sepenuhnya, monoshok belakang boleh laras sepenuhnya, kerangka sport, hendal hitam, peninggi bar hendal, serta rantai M-Endurance.
 • BMW F 900 GS (2024) dilengkapi dengan beberapa kemudahan mesra penunggang termasuk pelindung enjin untuk keselamatan apabila menunggang di off-road, pemanas hendal juga standard.

 • Pelindung tangan melindungi jari-jari dan tangan-tangan penunggang daripada serpihan dan angin.
 • Motosikal baharu ini turut menampilkan tuil brek kaki dan tuil gear boleh laras.

 • Skrin TFT 6.5-inci sebagai standard dengan fungsi ketersambungan, membolehkan penunggang membuat panggilan telefon, menikmati muzik, dan navigai semasa bergerak.
 • Terdapat dua mod tunggangan: “Jalan” dan “Hujan,” sebagai tambahan kepada Dynamic Traction Control (DTC), BMW Motorrad ABS Pro yang dioptimumkan untuk selekoh, dan lampu brek dinamik (ia berkelip apabila penunggang membrek dengan mengejut) untuk keselamatan yang dipertingkatkan.

 • Ciri kemudahan penunggang lain ialah Gear Shift Assistant Pro, Keyless Ride, RDC (kawalan tekanan tayar), 12-volt dan soket kuasa USB.
 • Terdapat dalam dua warna menarik iaitu, Sao Paulo Yellow dan Racing Blue Metallic.

Kemudahan Kewangan

Pemilikan BMW CE 02 (2024) serba baharu bermula dari RM 1,318.00 setiap bulan dengan Pelan Pembiayaan daripada BMW Group Financial Services Malaysia. Anggaran ini adalah berdasarkan Pembiayaan Belon dengan pinjaman 90% dalam tempoh 4 tahun.

Pemilik juga boleh menikmati faedah tambahan dengan Program Inklusif Minyak Enjin Premium Malaysia Terunggul, Servis Inklusif dan Pelanjutan Waranti oleh BMW Motorrad Malaysia. Untuk maklumat lanjut mengenai program, sila layari https://www.bmw-motorrad.com.my/en/service/service-inclusive.html.

Harga runcit (di atas jalan, dengan Waranti 3 Tahun Terbaharu BMW Motorrad Malaysia dan Program Bantuan Tepi Jalan 3 Tahun, tanpa insurans) untuk BMW F 900 GS (2024) ialah RM 88,500.00.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang BMW F 900 GS 2024, lawati http://www.bmw-motorrad.com.my/ atau hubungi pengedar BMW sah pilihan anda.

Galeri foto BMW F 900 GS (2024)

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube