Bikesrepublic

Mangsa Scam Beli Motor Rugi RM180,000

Seorang ahli perniagaan telah menjadi mangsa penipuan (scam) pembelian motosikal di laman Facebook.

Ahli perniagaan berusia 49 tahun itu hendak membeli tujuh motosikal Honda 110cc dengan nombor pilihan menerusi media sosial tersebut. Menurut Ketua Polis Seremban Mohamad Hatta Che Din, mangsa telah membuat tujuh pembayaran kepada seorang individu yang dia tidak kenali pada 24 hingga 28 Mei lepas dengan jumlah keseluruhan RM179,376 untuk pembelian tujuh motosikal tersebut.

“Dia kemudian menyedari ditipu selepas tidak menerima motosikal yang dijanjikan sebelum membuat laporan polis.”

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak mudah percaya kepada pihak yang menawarkan penjualan barangan secara dalam talian dengan harga rendah dan segera membuat semakan bagi mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan.

Gejala penipuan pembelian motosikal secara di atas talian telah berleluasa sejak beberapa tahun yang lepas. Terdapat juga scammer yang tergamak menggunakan nama dan logo kedai-kedai motosikal yang terkenal untuk menjalankan aktiviti yang terkutuk mereka. Kami sering menjumpai paparan daripada kedai-kedai motosikal tersebut yang menasihatkan pembeli agar lebih berwaspada, khususnya apabila membuat pembelian secara di atas talian atau melalui media sosial.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube