Bikesrepublic

Pertembungan Marquez-Bagnaia Insiden Perlumbaan – FIM

Pengawal FIM telah memutuskan bahawa pertembungan antara Marc Marquez dan Francesco “Pecco” Bagnaia di MotoGP Portugal adalah insiden perlumbaan. Oleh itu, tiada penalti akan dijatuhkan.

Insiden itu menyaksikan Bagnaia terbabas dan kegelinciran tayar hadapan motosikalnya ketika memintas Marquez, sekaligus menyingkirkan kedua-dua pelumba, dengan tinggal hanya 3 lap lagi.

Walaupun dia menerima keputusan FIM Stewards, Marquez juga merasakan ia berada pada ‘had’ kerana baginya Pecco telah melakukan ‘kesilapan’ dalam percubaan memintas semula yang terlalu ‘optimistik’.

Insiden itu berlaku sejurus selepas Marquez mengatasi penunggang Ducati yang semakin perlahan untuk menduduki tempat kelima selekoh ke-5 di Litar Algarve di Portimao. Apabila pelumba Sepanyol itu kemudiannya tersasar sedikit dari garisan di puncak selekoh, Bagnaia bertindak balas dengan memasukki ruang yang terbuka sedikit itu, dan menyebabkan pasangan itu segera bertembung dan terjatuh.

Pendapat Marquez:

“Hanya impak pada bahu, tetapi tidak ada yang tercedera,” kata Marquez, yang bangkit untuk menamatkan saingan di tempat ke-16 dan tersingkir daripada pungutan mata.

“Tetapi ia adalah satu kesilapan kerana kami berjuang untuk kedudukan ke-5, ke-6. Hanya untuk perbezaan dua mata lagi, dua kurang. Dan dia (Pecco) sedang bergelut dengan tayar, terutamanya dengan tayar belakang. Jadi pada akhirnya, apabila 3 pusingan kekal, anda tahu bahawa anda akan kehilangan kedudukan, jadi tidak perlu untuk kembali dalam mod agresif itu. Tapi, dia buat keputusan macam ni. Akibat kepada Ducati ialah 0 mata.”

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube