Bikesrepublic

Jualan Motosikal Suku Pertama 2024 di Malaysia Merosot 20 Peratus

Jualan motosikal Suku Pertama 2024 di Malaysia merosot 20 peratus

Angka itu dilaporkan dalam laman web MotorCycles Data yang menjejaki jualan kepada pelanggan, bukannya jualan daripada pengilang dan pengedar kepada kedai.

Sebanyak 135,717 motosikal telah dihantar pada Q1 2024, mewakili penurunan -20% berbanding tempoh yang sama pada 2023. Semua jenama utama mencatatkan penurunan dua digit. Sebaliknya, jualan untuk keseluruhan 2023 juga turun -11.9% daripada paras tertinggi pada 2022.

Jualan Yamaha turun sebanyak -18.3%, Honda menyaksikan penurunan -11.9%, dan jenama domestik utama seperti SM turun sebanyak -35.8% dan Modenas mencecah -51.0%.

Pengurangan jualan itu berkemungkinan akibat daripada banyak cuti panjang pada suku pertama, kerana Tahun Baharu Cina jatuh pada bulan Februari, diikuti oleh bulan Ramadan sepanjang Mac, dan Hari Raya Puasa pada bulan April.

Walaupun Bank Negara menjangkakan ekonomi akan berkembang antara 4 hingga 5%, justeru peningkatan dalam jualan, beberapa rancangan “rasionalisasi” subsidi (hanya perkataan fancy untuk “pengurangan”) pasti akan memberi kesan kepada kuasa membeli ramai rakyat pada bulan-bulan akan datang .

Angka jualan yang tinggi pada tahun 2022 sebahagiannya disebabkan oleh kerajaan pada masa itu membenarkan pengeluaran daripada akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja pencarum. Inilah yang dikatakan oleh sesetengah pakar sebagai “memacu ekonomi palsu.” Kerajaan sekarang telah membenarkan perkara yang sama, walaupun melalui struktur pengeluaran yang berbeza. Adakah ini akan meningkatkan jualan motosikal untuk beberapa bulan yang singkat?

Malaysia adalah pasaran motosikal ke-13 terbesar di dunia. 3 teratas sekarang ialah India, China dan Indonesia. Sebenarnya, hampir semua pasaran melaporkan penurunan dalam jualan pada Q1 2024.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube