Bikesrepublic

PMX Beri Amaran Batalkan Lesen Jika Naikkan Harga

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga dikenali dengan PMX, memberi amaran kepada mana-mana pihak yang menaikkan harga perkhidmatan atau barangan akan dikenakan tindakan tegas termasuk membatalkan lesen mereka. Amaran itu turut merangkumi pihak yang berhak mendapat subsidi diesel.

Tindakan tersebut harus diambil kerana penyasaran subsidi bahan bakar itu dilaksanakan untuk membantu golongan yang memerlukan.

“Sebenarnya ingat kita dalam Jemaah Menteri senang nak lakukan, tak ada hati perut, tak peduli orang susah, naikkan harga…tidak.

“Saya sendiri berpuluh kali bermesyuarat supaya jangan terbeban, maka nelayan dikecualikan, maka subsidi diteruskan untuk nelayan, pekebun kecil, bas sekolah.

“Bas sekolah naik (harga perkhidmatan), tapi kita bagi amaran, kamu diberi subsidi dan kamu naik, kamu jaga, saya tak tahu orang lain, kalau saya, jika kamu naik juga dalam keadaan kamu dapat subsidi, kami tarik lesen kamu, batalkan syarikat (kamu),” katanya.

Perkhidmatan bas sekolah, bas ekspress, dan bas pelancongan tidak patut naik harga

Sementara itu, Menteri Pengangkutan Malaysia, Anthony Loke berkata kenaikan tambang bas sekolah tidak seharusnya berlaku memandangkan Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS) 1.0 bagi kenderaan pengangkutan awam darat kekal pada harga RM1.88 seliter.

Loke menyarankan meskipun Kerajaan tidak mengawal kadar tambang bas sekolah, pengusaha seharusnya mengadakan perbincangan bersama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), dengan kementerian turut sedia membantu pelbagai sudut untuk meringankan beban pihak terlibat.

Selain daripada itu, beliau juga berkata kerajaan tidak menyediakan subsidi untuk perkhidmatan bas persiaran memandangkan ia membabitkan sektor swasta.

“Jadi ini kita kena faham… kalau bas persiaran tujuannya untuk pelancongan (dan) ini untuk pelancong asing, bukan untuk kegunaan harian. Jadi ini kita tak (beri) subsidi untuk sektor pelancongan.

Pengusa bas sekolah dan bas ekspress masih diberikan subsidi melalui penggunaan kad ‘fleet‘, dan harga diesel bagi mereka ialah RM1.88 seliter berbanding dengan RM2.15 sebelum ini.

Syarikat trak tunda diberi notis

Sebuah syarikat perkhidmatan trak tunda kenderaan yang mengumumkan kenaikan harga perkhidmatan engan alasan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel telah diberi notis.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Johor, Lilis Saslinda Pornomo, berkata notis diberikan kepada syarikat berkenaan dan mereka mestilah memberi jawapan dalam tempoh antara 7 hingga 14 hari.

“Notis itu bagi syarikat berkenaan memberi maklum balas terutama bukti dokumentasi dan sebab kenaikan kos operasi mereka yang dikaitkan dengan pelaksanaan rasionalisasi subsidi diesel bermula Isnin lalu.”

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube