Bikesrepublic

Apakah Tugas-tugas Utama Minyak Enjin?

Perkara pertama yang terlintas di fikiran apabila minyak enjin disebut ialah pelinciran, yang memastikan bahagian yang bergerak daripada mengisar satu sama lain menjadi habuk. Sebahagian daripada imej itu diperkukuh oleh iklan yang menunjukkan minyak beredar di sekitar omboh dan silinder, dan tidak di tempat lain.

Walau bagaimanapun, minyak enjin memainkan peranan lain yang tidak kurang pentingnya.

Jadi, inilah 5 fungsi utama minyak enjin.

#1: Pelinciran

Baiklah, ini adalah peranan utama minyak enjin. Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, selaput minyak memisahkan dua permukaan untuk mengelakkan mereka daripada bersentuhan. Tanpa minyak, sesuatu permukaan, terutamanya permukaan bergerak seperti aci engkol, sesondol, gegelang omboh, dsb. akan menyentuh satu sama lain lalu menghasilkan haba yang tinggi, dan akhirnya melekat (“jem”).

#2: Penyejukan

Minyak merupakan agen penyejukan sebelum penyejukan cecair menjadi popular. Minyak mempunyai keupayaan untuk menyerap banyak haba. Walau bagaimanapun, cecair yang digunakan untuk menyejukkan enjin hanya beredar di sekitar blok enjin, tetapi tidak sampai ke bahagian bawah enjin seperti aci engkol, aci sesondol, transmisi, klac (untuk motosikal). Bahagian-bahagian yang bergerak ini terdedah kepada haba daripada pembakaran bahan api. Jadi, ia adalah tugas minyak untuk melincirkan dan menyejukkan mereka.

#3: Pembersihan

Bagaimanakah anda membersihkan jelaga pada dinding silinder yang terhasil daripada pembakaran bahan api? Anda tidak boleh mereka bentuk omboh dengan berus di sisinya, kan? Jadi, ia adalah tugas minyak untuk membawa jelaga ini ke takungan minyak. Ini adalah salah satu sebab mengapa minyak menjadi lebih gelap.

#4: Mencegah oksidasi dan karat

Minyak mengekalkan bahagian daripada berkarat. “Karat” sebenarnya merupakan perkataan biasa untuk oksidasi, iaitu tindakbalas dengan oksigen. Selaput minyak mencegah oksigen dan wap air bersentuhan dengan permukaan logam.

#5: Pengedapan

Selaput minyak memainkan peranan penting dalam menutup jurang antara komponen enjin tertentu, seperti antara gegelang piston dan dinding silinder. Tanpa filem minyak setebal hanya 1 molekul ini, gas pembakaran akan terlepas terus ke dalam kotak engkol, mengakibatkan kehilangan kuasa.

Minyak juga merupakan pengedap yang bagus untuk gasket supaya minyak itu sendiri tidak bocor.

BONUS: Melincirkan klac

Ini hanya bagi kepada motosikal yang majoritinya menggunakan klac “basah”. Minyak enjin diedarkan di sekeliling pek klac untuk mengelakkan plat daripada terlalu banyak geseran, oleh itu menjadikannya lebih sejuk dan tahan lebih lama.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube