Bikesrepublic

Pengembara GWM Souo S2000 GL Lapan Silinder Didedahkan

Adakah anda masih ingat mengenai enjin lapan silinder GWM yang kami terbitkan tidak lama dahulu? Ia merupakan enjin kepada sebuah motosikal yang GWM hasilkan untuk mencabar penguasaan Honda Gold Wing. Jadi, inilah dia, motosikal pengembara GWM Souo S2000 GL lapan silinder.

Kami akui ia memang kelihatan seperti saingannya, tetapi alasan GWM ialah jika mereka mahu melakukan sesuatu, mengapa tidak hanya sasarkan pada yang paling tinggi? Oleh itu, ia mensasar Gold Wing. Jika difikirkan, begitu juga dengan BMW K 1600, walaupun ia tidak menggunakan enjin yang mendatar.

Oleh itu, GWM Souo S2000 GL ini lengkap dengan kotak pembawa barang atas yang besar dan tempat sandar untuk penumpang. Sebaliknya, varian S2000 ST hanya mempunyai kotak pembawa barang sisi, seperti Gold Wing F6B. S2000 mempunyai “fork” depan jenis Hossack, serupa dengan Honda dan BMW.

Tetapi spesifikasi selebihnya lebih tinggi. Sebagai contoh, enjin enam silinder mendatar pada Gold Wing bersaiz 1833cc, manakala enjin lapan silinder mendatar S2000 ialah 2000cc. Honda mempunyai transmisi separa automatik klac berkembar (DCT) 7-kelajuan, manakala S2000 mempunyai DCT lapan kelajuan. Enjin GWM mempunyai DOHC, dan enjin Honda mempunyai SOHC.

Walaupun penggayaannya seumpama penyalinan Gold Wing, GWM mengatakan ia diilhamkan oleh singa tradisional China. Itu pastinya dapat dilihat pada lampu depan, bertujuan untuk membangkitkan bentuk mata singa.

Ciri-ciri lain termasuk kaliper brek Brembo dengan empat piston yang dipasang secara jejari, stereo dengan sambungan Bluetooth, brek parkir elektronik, lampu automatik, skrin TFT, ketinggian skrin boleh laras, kawalan suara, kawalan jelajah (cruise control), dan sudah tentu, gear undur elektrik.

 

GWM atau nama penuhnya Great Wall Motor, ialah pembuat kereta ke-19 terbesar di dunia daripada segi permodalan pasaran dengan USD 28 bilion. Ia bersamaan Kia, dan mendahului Subaru dan Nissan. Jenama lain di bawah GWM ialah seperti ra, Haval, Wey, Tank, dan Great Wall, yang dipasarkan di peringkat antarabangsa. Souo menandakan langkah pertamanya dalam segmen bermotosikal.

Enjin Motosikal 8-Silinder GWM Didedahkan!

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube