Bikesrepublic

Sistem Pacuan DJI Avinox Drive System Dilancarkan

DJI sudah dalam pembuatan dron dan aksesori video tetapi Kongres Amerika Syarikat sedang berusaha untuk mengharamkan dron mereka. Pengharaman di AS juga boleh menyebabkan larangan di Kesatuan Eropah. Jadi, apa yang DJI lakukan? Mereka mempelbagaikan perniagaan mereka untuk menghasilkan sistem pacuan DJI Avinox Drive System untuk basikal elektrik.

DJI menggunakan pengetahuan mereka dalam pengawal dan motor elektrik tanpa berus untuk menghasilkan satu unit pemacu yang mempunyai kuasa puncak 1,000 Watt (1 kW/1.34 hp) dan tork 120 Nm. Berat unit pemacu ini hanya 2.52 kg.

Terdapat dua pilihan bateri: 600 Wh dan 800 Wh. Yang pertama mempunyai berat hanya 2.9 kg dan mampu memberikan jarak sehingga 120 km. Bateri 800 Wh, sebaliknya, mempunyai berat 3.7 kg dan boleh sampai 157 km. Kedua-dua bateri kalis habuk dan air tahap IP56 serta menggunakan teknologi pengecasan pantas GaN, yang membantu mereka mengecas daripada 0% hingga 75% dalam masa kira-kira 1.5 jam.

Jarak maksimum bergantung pada cara penggunaan kuasa, oleh itu terdapat lima mod tunggangan: Auto, Eco, Trail, Turbo dan Boost. Eco memberikan jarak terjauh, manakala Boost memberikan tork tertinggi sambil mengurangkan jarak maksimum. Tetapi, terdapat juga mod kuasa yang berbeza dalam mod tunggangan tersebut iaitu Intelligent Walk Assist, Auto Hold, Hill Start Assist dan Stationary Shifting. Terdapat sepasang suis tanpa wayar yang dipasang pada bar hendal untuk menyesuaikan tetapan semasa dalam perjalanan.

Termasuk dalam set ialah Paparan Kawalan (Control Display) dengan skrin sentuh OLED warna penuh berukuran 2-inci yang berfungsi sebagai hab kawalan yang bersambung ke telefon pintar anda. Melalui aplikasi Avinox, anda boleh mengunci/membuka kunci basikal anda dan merekodkan data perjalanan anda. Terdapat pelbagai penderia yang menangkap hampir 50 titik data, membolehkan anda menyesuaikan kandungan pada Paparan Kawalan melalui aplikasi, termasuk parameter seperti masa perjalanan, jarak, kelajuan purata, output kuasa masa nyata dan banyak lagi.

Sistem pacuan DJI Avinox Drive System sudah digunakan oleh basikal mountain-bike Amflow PL. Dan, ia telah pun memenangi Anugerah Eurobike 2024. DJI berkata anda boleh menghubungi mereka sekiranya anda ingin menyesuaikannya ke basikal semasa anda.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube