Bikesrepublic

Enjin Motosikal 8-Silinder GWM Didedahkan!

Dunia motosikal telah mengalami banyak inovasi pada tahun dekad 80-an dan awal 90-an tetapi ia nampaknya sudah perlahan sejak itu. Tetapi sekarang negara China pula yang memacu inovasi. Baru minggu lepas, terdapat khabar angin berleluasa mengenai enjin motosikal 8 silinder GWM, dan lukisan daripada penyerahan paten syarikat itu disebar di internet. Terdapat juga spekulasi bahawa enjin akan didedahkan ketika Pameran Motor Beijing, yang bermula hari ini.

Kawan kami Keshy Dhillon berada di pameran itu dan nah, lihat apa yang dia temui. Prototaip enjin yang sebenar!

Ini adalah usaha GWM (Great Wall Motor) untuk bertarung untuk gelaran raja motosikal touring mewah yang dipegang oleh Honda Gold Wing. Tetapi daripada menerima beberapa format enjin yang menjadi kebiasaan seperti Boxer dan enam silinder sebaris (BMW), V-dua (CFMoto), V-empat (Yamaha dan Kawasaki), dan enam silinder bertentangan yang mendatar (flat-six yang terdapat pada Gold Wing), GWM meningkatkan taruhan kepada lapan silinder bertentangan yang mendatar (flat-eight).

Enjin motosikal 8-silinder GWM ini dipercayai sebesar kira-kira 2000cc, lebih besar daripada 1833cc Gold Wing yang terkini. Kedua-dua enjin menampilkan seni bina yang serupa, dengan transmisi terselit di bawah untuk memendekkan keseluruhan pakej. Terdapat alternator besar di bahagian belakang, dan sudah tentu, ia adalah perlu untuk menyokong semua elektrik dan elektronik penunggang dan penumpangnya akan dibawa bersama. GWM dikatakan sedang membangunkan kotak gear dwi-klac, separa automatik serupa dengan DCT Honda juga.

Apapun, terdapat sesuatu yang amat menonjol di sini: Lihatlah kualiti tuangan logam pada komponen-komponen enjin tersebut.

Tidak ditunjukkan dalam gambar-gambar ini ialah sistem injap dwi aci sesondol (DOHC) yang berada di bawah penutup injap yang digilap cantik itu. Sebagai perbandingan, Gold Wing menggunakan sistem aci sesondol tunggal (SOHC). Lukisan paten menggambarkan radiator yang dipasang di sisi, mengikut penyelesaian penyejukan Honda.

Tetapi itu sahaja enjin motosikal GWM 8-silinder yang ditunjukkan dalam pameran Beijing. Walaubagaimanapun, terdapat rakaman Pengerusi GWM menunjukkan Xiaomi SU7 yang dihadiahkan kepadanya, dan di latar belakang terdapat sebuah motosikal tourer mengintai di bawah penutup hitam.

Jadi, mari kita tunggu sedikit lagi dan lihat produk akhir.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube