Bikesrepublic

8 Sebab Kembara Solo lebih Menyeronokkan

Berkonvoi bermotosikal ada keseronokkannya seperti kemesraan sesama rakan yang mempunyai minat yang sama terhadap motosikal. Namun, ada kalanya kembara solo lebih menyeronokkan. Lagipun, setiap orang perlu meluangkan sedikit masa untuk sendiri sekali-sekala.

1. Sendiri dengan pemikiran kita

Inilah sebab utama sesetengah penunggang motosikal suka menunggang secara solo. Sudah tiba masanya untuk menjauhkan diri daripada rakan hidup yang toksik, anak-anak yang menjerit, bos yang tidak menghargai kita, dsb. Menunggang secara solo menjernihkan fikiran dan siapa tahu, kita mungkin menemui jawapan kepada masalah suatu masalah yang merunsingkan kita.

2. Tiada tekanan daripada rakan

Tekanan daripada rakan semasa berkonvoi itu wujud, dan ia tidak terhad kepada menunggang secara laju sahaja, namun turut ketika menunggang terlalu perlahan. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi penunggang yang lebih laju untuk mengejek penunggang yang lebih perlahan (atau yang memilih untuk menunggang secara santai), atau sebaliknya. Kita juga akan menjumpai penunggang lain suka mencabar untuk berlumba. Dinamik kumpulan sedemikian mewujudkan persekitaran menunggang yang berbahaya. Menunggang secara solo dapat mengelakkan kejadian seumpama ini.

3. Ikut rentak dan jadual kita sendiri

Menunggang solo bermakna kita menunggang mengikut rentak dan jadual kita sendiri. Tidak ada orang yang mengganggu kita jika kita memakai peralatan menunggang dengan perlahan. Atau kita hendak berhenti setiap beberapa minit. Atau terpaksa mengejar jadual orang lain.

4. Berhenti bila-bila masa kita mahu

Kita tentukan bila kita hendak berhenti. Atau berhenti apabila kita melihat pemandangan matahari terbenam yang indah. Atau sawah padi yang seperti permaidani hijau. Tiada siapa yang akan mengeluh.

5. Mulakan bila-bila masa kita mahu

Seperti mana kita suka mengambil masa kita sendiri, kita juga tidak suka mereka yang mengambil terlalu banyak masa untuk bersiap. Pelik tetapi benar, bukan? Kami SENTIASA akan mendapati seorang rakan yang mengambil masa untuk bersiap sedia (hanya untuk menghentikan keseluruhan konvoi kerana dia terlupa sesuatu). Atau seseorang yang perlu berhenti dan untuk membuang air setiap 15 minit. Atau kumpulan yang sentiasa berhenti makan walaupun sebelum enjin mula suam. Jadi daripada mengambil masa 4 jam untuk sampai ke destinasi yang anda inginkan, ia mengambil masa 8 jam. Jawapan? Ride solo.

6. Penunggang bodoh

Kadangkala menunggang dalam kumpulan menyebabkan ego penunggang tercabar untuk menonjolkan skill untuk membuat aksi ngeri. Atau mengusik wanita tempatan dan menimbulkan kemarahan penduduk (Ia sebenarnya berlaku ketika salah satu perjalanan kami ke Thailand!). Atau beberapa ahli konvoi yang memutuskan untuk mengikut jalan lain, dan akhirnya tersesat dan semua peserta konvoi yang lain terpaksa menunggu mereka.

7. Keselamatan

Aspek keselamatan ditingkatkan kerana tidak menunggang dengan penunggang lain yang seperti hendak menempah maut. Kita boleh mengurangkan risiko pada diri kita sendiri dan bukannya serahkan nyawa kita di tangan orang lain. Apabila kita menunggang secara solo, kita boleh menunggang dengan santai dan jauh daripada bimbang tentang keselamatan orang lain dan kita.

8. Perubahan fikiran

Bayangkan menunggang dan anda tiba-tiba mengidam makanan yang sudah lama tidak anda makan. Atau putuskan untuk bermalam di bandar yang menarik minat kita. Buatlah kerana tidak perlu berunding dengan sesiapa.

BONUS: Latih kemahiran menunggang anda

Percubaan melatih kemahiran anda semasa konvoi berkumpulan bukanlah satu perkara yang bijak kerana terdapat motosikal lain di sekeliling kita. Selain itu, ada penunggang lain yang akan menyampaikan nasihat yang salah dan yang akan memudaratkan perjalanan dan keselamatan kita. Menunggang solo membolehkan anda berlatih set kemahiran anda sendiri.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube