Bikesrepublic

BYD Tidak Akan Hasilkan Motosikal Sendiri

Khabar angin malah pembohongan terang-terangan berleluasa dalam media sosial hari ini, kerana ada ramai yang gemar kontroversi, dan itu mendorong tontonan (views) yang lebih tinggi. Dan masalah utamanya ialah cuba membezakan antara berita tulen daripada yang palsu, sekurang-kurangnya sehinggalah pihak berkenaan membuat kenyataan. Satu berita yang menjadi viral ialah dakwaan bahawa BYD akan membuat motosikal. Tetapi tidak, BYD tidak akan hasilkan motosikal.

Khabar angin mula tersebar mengenai “motosikal elektrik BYD” apabila video tidak rasmi diterbitkan dalam media sosial. Video tersebut turut menyerlahkan penjimatan kos memiliki motosikal BYD.

Video itu mendorong syarikat itu untuk membalas secara rasmi, dengan Pengurus Besar Jabatan Perhubungan Awam Jenama Kumpulan BYD, Li Yunfei, menyatakan bahawa motosikal itu tidak wujud, mahupun sedang dibangunkan. Beliau juga menyatakan dengan jelas bahawa sebarang “berita” BYD membangunkan sebarang bentuk kenderaan beroda dua sebagai “semuanya palsu.”

Namun, itu bukan bermaksud BYD tidak mempunyai pengalaman dengan motosikal elektrik.

Scorpio Electric X1

BYD telah menandatangani perjanjian dengan jenama Singapura, Scorpio Electric, pada Julai 2023 untuk memasang skuter elektrik yang dipanggil X1 untuk pasaran China. Walau bagaimanapun, X1 tidak menggunakan bateri LFP BYD, dan sebaliknya menggunakan pek kuasa Samsung.

Melangkah balik lebih jauh ke tahun 2022, BYD membangunkan dan membekalkan bateri LFP kepada pembuat motosikal Sepanyol Nerva untuk Nerva Exe E-Scooter mereka (gambar utama).

Ya, itu betul: BYD turut membekalkan bateri kepada beberapa pembuat kereta, serta industri lain, selain sedang menyelidik dan membangunkan bateri yang lebih selamat untuk motosikal.

BYD kini merupakan salah satu pengeluar kenderaan terbesar di dunia, dan terutamanya dalam sektor kenderaan elektrik (EV). Peningkatan mendadak mereka telah mengejutkan beberapa pengeluar, termasuk Tesla yang menyaksikan jualan mereka merosot di seluruh dunia, justeru menyebabkan syarikat Amerika itu melakukan pemberhentian pekerja secara besar-besaran baru-baru ini. Mungkin tidak menghairankan kenapa terdapat orang yang teruja dengan prospek BYD membuat motosikal.

Pengeluar motosikal kini boleh bernafas lebih lega. Untuk sekarang.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube