Bikesrepublic

Isu Pemalsuan Data Ujian Babitkan Model Yamaha Pasaran Jepun Sahaja

Dunia automotif baru-baru ini digemparkan dengan skandal di kalangan pengeluar Jepun yang melibatkan mereka memalsukan data ujian. Antara yang terbabit ialah Yamaha, satu-satunya pengeluar motosikal Jepun yang didapati berbuat demikian.

Penyiasat mendapati Yamaha telah memalsukan data ujian pelepasan bunyi untuk tiga model iaitu YZF-R1, YZF-R3 dan TMAX. Syarikat itu telah menghentikan penghantaran semua model.

Kami menghubungi pengedar rasmi Yamaha di Malaysia, Hong Leong Yamaha Motor untuk mendapatkan penjelasan dan diberitahu bahawa isu itu hanya melibatkan motosikal untuk pasaran Jepun, justeru model tempatan tidak terjejas.

Sejurus selepas itu, Yamaha Motor Company di Jepun mengeluarkan kenyataan rasmi yang mengesahkan bahawa isu itu memang melibatkan model di negara itu sahaja. Di bawah kenyataan rasmi, diterjemahkan daripada bahasa Jepun.

“Isu yang diumumkan baru-baru ini di Jepun tidak menjejaskan unit pengeluaran di luar negara, pengedaran domestik Jepun sahaja. Keselamatan produk telah disahkan, dan (Yamaha Motor Corporation] YMC melaporkan tiada kebimbangan menggunakan produk itu dengan yakin. Yamaha mengambil insiden pengendalian yang tidak wajar dengan sangat serius dan memohon maaf yang sedalam-dalamnya kepada pelanggan, pembekal, rakan kongsi perniagaan dan semua pihak berkepentingan kami yang lain kerana merosakkan kepercayaan mereka terhadap Yamaha Motor Co., LTD.”)

Syarikat Yamaha Motor menegaskan bahawa mereka tidak memalsukan atau mengubah data mengenai aspek keselamatan motosikal mereka.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan