Bikesrepublic

Ducati Diavel V4 Menang Anugerah “Best of the Best” Red Dot Award 2024

Ducati Diavel V4 telah memenangi anugerah “Best of the Best” Red Dot Award 2024. Dalam erti lain, ia merupakan anugerah terbaik antara yang terbaik.

Kami tahu apa yang anda fikirkan: Terdapat pengeluar motosikal lain yang turut memenangi anugerah Red Dot Award, jadi tidakah ia bermaksud anugerah itu kurang nilainya? Sebenarnya bukan begitu kerana pengiktirafan yang diperoleh oleh Ducati Diavel V4 membezakannya daripada yang lain kerana tajuk rasminya ialah “Red Dot Award 2024: Best of the Best.”

Anugerah ini mewakili suatu turutan penerimaan anugerah tersebut untuk Ducati, bermula dengan 1199 Panigale pada 2013, diikuti XDiavel pada 2016, dan Diavel 1260 pada 2019.

Diavel V4 adalah intipati sebuah power cruiser atau kruiser sport (walaupun Ducati tidak menyebutnya begitu). Ia menonjolkan kehadiran yang maskulin (sado) dan agresif termasuk tayar belakang 240mm yang dipasang pada roda aloi lima jejari yang dimesin. Kemudian terdapat pula empat tiub ekzos yang disusun seperti laras meriam berputar. Tetapi dalam tradisi motosikal Itali, ia tetap mempunyai garis-garis rekabentuk yang elegan.

Dan jangan kita lupa mengenari kuasa enjin Granturismo V4-nya itu. Namun motosikal ini mempunyai pengendalian yang tangkas di jalan yang berliku-liku yang akan penunggang motosikal supersport yang kurang mahir.

Anugerah Red Dot Award 2024 hanyalah satu daripada beberapa anugerah yang sedemikian untuk Ducati Diavel V4. Ia juga telah menerima pengiktirafan lain seperti Good Design Award, yang merupakan pengiktirafan global tertua dalam sektor reka bentuk, selain Sebutan Khas di Anugerah Reka Bentuk Jerman 2024 yang diberikan oleh Majlis Reka Bentuk Jerman.

Ditubuhkan pada tahun 1955, Red Dot Award meraikan reka bentuk yang paling asli dan layak untuk gaya dan inovasi. Anugerah itu diberikan oleh juri pakar dalam reka bentuk produk, reka bentuk komunikasi dan konsep reka bentuk, yang pada tahun ini memberikan Diavel V4 tajuk penting “Red Dot Award 2024: Best of the Best.” Ia merupakan pengiktirafan tertinggi.

Majlis Red Dot Award 2024 akan diadakan pada 24 Jun di Jerman, di Teater Aalto di Essen. Pemenang anugerah akan dipamerkan di muzium Red Dot di Zollverein, juga terletak di Essen dan kini sebahagian daripada warisan dunia UNESCO.

Anda boleh layari laman web Ducati.com untuk laman yang dikhususkan untuk prinsip reka bentuk pembuat yang bertapak di Bologna ini.

Ducati Diavel V4 boleh didapati (pautan ke laman rasmi di sini) pengedar Ducati di dalam dua warna iaitu Ducati Red klasik atau versi hitam kilat Thrilling Black.

 

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube