Bikesrepublic

Melaka Mencadangkan Kegunaan ‘Teksi Udara’ di Lapangan Terbang Negeri

Sudah lama kita tunggu kereta terbang, tapi yang dapat, teksi terbang?

Dalam usaha menjadikan operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) lebih mampan, kerajaan negeri berhasrat mewujudkan perkhidmatan ‘teksi udara’ ke bandar-bandar utama di negara ini.

EXCO Pelancongan negeri, Datuk Muhammad Jailani hari ini (14 Julai 2022) berkata perkhidmatan teksi udara itu akan menggunakan pesawat yang lebih kecil, ringan dan menjimatkan kos bagi membolehkan perjalanan ke bandar utama di Semenanjung Malaysia seperti Ipoh, Alor Setar, Kota Bahru dan Kuala Terengganu.

Katanya, cadangan itu bertujuan mengelak kesesakan jalan raya yang melampau terutama pada musim perayaan.

“Ia adalah perkara baharu, yang mungkin tidak diterima dengan baik, tetapi kita perlu mengubah cara dan mentaliti rakyat. Ini supaya perkhidmatan itu boleh digunakan sebagai alternatif untuk menggunakan pesawat kecil seperti yang digunakan di Sabah dan Sarawak.”

“Penggunaan pesawat kecil akan berguna kepada rakyat, jadi kita mahu membawa konsep ini ke Melaka. Pada masa yang sama, kami akan dapat membangunkan LTAM sebagai hab pesawat ringan,” katanya pada sidang media di pejabat Pelancongan Melaka hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, Straits Connect (M) Sdn Bhd juga berhasrat menyediakan penerbangan sewa khas LTAM ke Jakarta, Indonesia, dalam usaha menarik lebih ramai pelancong kesihatan ke negeri ini.

“Penerbangan sewa khas ini dijangka bermula pada pertengahan Ogos 2022.”

“Selain itu, kerajaan negeri turut menerima permohonan daripada World Asia Logistics (M) Sdn Bhd, yang mahu menjadikan LTAM sebagai hab kargo utama di Malaysia. Bagaimanapun, perkara itu masih dalam perbincangan dengan Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB).

Jelasnya, beliau yakin dengan pelbagai usaha yang dilakukan untuk menggiatkan semula operasi LTAM.

“Lebih ramai pelancong akan melawat negeri ini, terutamanya pelancong kesihatan dari Riau, Indonesia.”

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube