Bikesrepublic

Yamaha MT-09 (2024) Didedahkan dengan Rasmi

Yamaha MT-09 2024 yang dikemas kini telah didedahkan dengan rasmi.

Model Yamaha MT-09 merupakan salah satu motosikal naked terlaris di seluruh dunia dengan menawarkan prestasi, keringanan, gaya (walaupun kontroversi) dalam satu pakej yang mampu milik. Yamaha tidak berpuas hati dengan kejayaan mereka, justeru mengemas kininya untuk 2024 dengan teknologi yang dipertingkatkan, komponen casis baharu dan penggayaan yang diubah. Oh, ia mempunyai beberapa ciri “audio” juga.

Kemas kini yang paling jelas ialah penggayaannya selepas yang terakhir pada 2021. Walaubagaimanapun, unit lampu depan yang masa itu tidak diterima dengan baik. Ia samada anda menyukainya atau membencinya.

Lampu depan cyclops tidak lagi digunakan untuk 2024. Kini, lampu depan projektor LED segi empat mengambil tempatnya, sambil diapit dengan dua lampu penunjuk kedudukan LED. Malah, keseluruhan unit lampu depan telah bertukar. Yamaha berkata bentuknya lebih serasi dengan bentuk tangki bahan api.

Berkenaan tangki minyak, Yamaha juga telah merombak semula gayanya agar lebih tajam dengan sisi yang lebih jelas untuk kedudukan tunggangan yang lebih baik. Bagi lubang pembesar suara tersebut, ya, ia mengeluarkan bunyi. Walau bagaimanapun, ia bukanlah lagu kegemaran anda, sebaliknya ia membenarkan lebih banyak bunyi kemasukan udara daripada saluran masuk udara. Kotak udara itu sendiri menampilkan trompet kemasukan udara yang disemak semula untuk mengurangkan bunyi frekuensi tinggi sambil mengekalkan tindak balas pendikit (throttle) yang lebih lancar.

Semakan lain termasuk pam brek hadapan Brembo yang dipasang secara jejari, kedudukan tunggangan yang disemak semula, brek belakang dan tuil gear baharu, pelana duduk yang dibahagi kepada penunggang dan pembonceng (akhirnya), larasan fork yang disemak semula, dan pautan monoshok belakang baharu untuk memberikan rasa yang lebih baik apabila membelok.

Yamaha MT-09 (2024) dijual pada harga £10,100 (RM61,184.49) di UK.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube