Bikesrepublic

Superbike Zontes 703RR di Tahap Produksi

Motosikal superbike Zontes 703RR kini berada di tahap produksi. Akhirnya.

Lima tahun telah berlalu sejak kami melawat kilang Zontes di Guangzhou, China, di mana kami melihat jurutera mereka sedang merekabentuk sebuah enjin tiga silinder. Tetapi President syarikat itu berminta kami untuk merahsiakannya, dan sebab itulah kami tidak menyiarkannya sehingga ia menjadi rasmi setahun selepas itu.

Terdapat banyak berita mengenai enjin tiga silinder ini sejak itu, tetapi tiada apa yang ketara sehinggalah EICMA 2023, apabila konsep Zontes 703RR dan Zontes 703F telah dipamerkan.

Mengapa ia mengambil masa yang begitu lama? Ia hasil falsafah yang dipegang oleh Presiden Zontes untuk membina hampir semua komponen motosikal mereka secara dalaman, dan bukannya membeli daripada pembuat komponen yang lain. Tidakan itu bermakna mereka boleh mengawal kualiti komponen dan produk mereka, serta mengelakkan birokrasi untuk menyelesaikan masalah.

Kembali ke Zontes 703RR, dokumen kelulusan jenis motosikal telah dilihat bersama dengan angka prestasinya.

Enjin tiga silindernya dihomologasikan kepada 101 hp. Dimensi gerek dan lejang silinder ialah 70mm x 60.6mm, memberikannya anjakan 699cc (“70” bermaksud 700cc, “3” bermaksud tiga silinder). Aci engkolnya menggunakan pemasaan 120 darjah, seperti semua enjin tiga silinder lain, kecuali aci engkol T-Plane dalam Triumph Tiger 900.

Kelajuan tertinggi 230 km/j dipetik dalam dokumen tersebut, meletakkan motosikal itu di sekitar lawannya seperti Honda CBR650R, Aprilia RS 660, Triumph Daytona 660, sambil menewaskan Yamaha YZF-R7. Walaubagaimanapun, kuasa enjin CFMoto 675SR mungkin lebih tinggi.

Ia adalah satu langkah yang baik untuk Zontes apabila 703RR dilancarkan kerana ia telah membolehkan mereka melonjakkan diri daripada penghasilan enjin satu silinder mereka. Namun, lebih baik mereka melancarkan motosikal ini dengan secepat mungkin kerana banyak lagi pengeluar, termasuk saingan daripada China yang telah atau akan melancarkan motosikal sportbike kelas pertengahan mereka sendiri.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan