Bikesrepublic

Kenapakah kW lebih Banyak Diguna Berbanding HP sekarang?

Perkama pertama apabila kita semak imbas helaian spesifikasi motosikal ialah untuk mencari kuasa enjin melebihi segala-galanya. Tetapi mengapa lebih banyak pembuat menggunakan unit kW untuk kuasa enjin dan bukannya HP (horsepower/kuasa kuda)? Mengapa kita tidak menggunakan hanya satu unit kuasa?

Jawapan ringkas adalah mengenai ketepatan dan ukuran standard, seperti yang akan kita lihat di bawah.

Dari manakah asalnya HP (horsepower/kuasa kuda)?

Semuanya berbalik kepada penciptaan lokomotif (enjin keretapi) wap.

Thomas Newcomen ialah penciptanya pada tahun 1712, tetapi James Watt (pernah dengar nama ini, bukan?) yang menambah baik rekabentuknya pada tahun 1776. Kemudian, Watt mencipta kaedah membandingkan kuasa lokomotifnya dengan dengan berapa banyak kuda untuk mempromosikan kuasa lokomotifnya pada skala yang lebih boleh dikaitkan. Oleh itu, datanglah unit kuasa kuda.

Sejak itu, nilai ini telah diterima pakai untuk gerakan berputar seperti kereta api dan melalui Revolusi Perindustrian. Oleh itu, nilai ini menjadi kebiasaan untuk enjin motosikal dan kereta.

Kuasa kuda mekanikal Watt ditakrifkan sebagai kuda yang mengangkat keberatan 550 paun 1 kaki dalam 1 saat, yang bersamaan dengan 32,549 kaki-lb kerja seminit, atau 4,500 kilogram-meter seminit.

Okay, jadi kenapa Watt?

Walau bagaimanapun, orang Eropah lebih suka mematuhi unit SI atau dengan kata lain, unit metrik. Di sinilah terbongkarnya percanggahan.

Kuasa kuda Imperial berukuran 745.7 Watt, manakala unit kuasa kuda metrik SI Eropah yang juga dikenali sebagai PS (Pferdestärke) atau CV (Chevaux-Vapeur) hanya 735.5 Watt.

Inilah sebabnya walaupun beberapa helaian spesifikasi menyatakan enjin untuk menghasilkan 70 PS, ia sebenarnya menghasilkan hanya 69 HP.

Unit yang berbeza ini iaitu HP mekanikal, HP metrik, PS, CV hanya menimbulkan kekeliruan kepada pembeli kenderaan, jadi pada tahun 1972, kW menggantikan PS sebagai unit SI untuk kuasa enjin melalui arahan EEC. Tetapi pada 1 Januari 2010, EU hanya membenarkan HP sebagai unit tambahan kepada kW. kW telah menjadi unit ukuran yang wajib bagi pembuat atau pengimpot kenderaan di benua Eropah.

Bagaimanakah kW dikira?

Kilowatt ialah fungsi tork dan pusingan seminit (RPM) dan dikira seperti berikut: Kuasa (kW) = tork (Nm) x kelajuan (putaran seminit, atau RPM) / 9.5488.

Pengiraan sebenarnya adalah sama untuk kuasa kuda: Kuasa (HP) = tork (lb-ft) x kelajuan (RPM) / 5,252.

Walau bagaimanapun, untuk menukar kW yang diterbitkan kepada HP: Kuasa kuda (HP) = 1 kW x 1.34. Oleh itu, enjin yang menghasilkan kuasa 12 kW bersamaan dengan 16.1 HP.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube