Bikesrepublic

Gelombang Haba Melanda Semenanjung Malaysia

Gelombang haba melanda Semenanjung Malaysia, sejurus selepas Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran pada hari-hari terakhir Februari.

Agensi tersebut telah mengeluarkan amaran Tahap 2 untuk Pokok Sena, Kedahsemalam. Ia adalah amaran kali kedua bagi kawasan itu, selepas yang pertama pada 28 Februari.

Pokok Sena hangat (pun intended) di seluruh negeri Perlis yang telah dikeluarkan amaran Tahap 2 pada hari Jumaat. Bagaimanapun, ia telah diturunkan kepada status Tahap 1 semalam.

Amaran tahap 1 juga telah dikeluarkan untuk beberapa kawasan di Malaysia Barat seperti yang dinasihatkan oleh MetMalaysia setakat 4.30 petang semalam:

  • Kuala Lumpur.
  • Kedah: Padang Terap, Sik, Baling, Kuala Muda, Pendang, dan Kota Setar.
  • Perak: Hulu Perak, Kuala Kangsar, Kinta, dan Kampar.
  • Pahang: Raub, Temerloh, dan Bera.
  • Selangor: Hulu Selangor.

Amaran Tahap 1 dikeluarkan apabila suhu di lokasi tertentu adalah antara 35 dan 37°C dalam tempoh 3 hari berturut-turut.

Amaran Tahap 2 dikeluarkan apabila suhu kekal antara 37 dan 40°C selama tiga hari berturut-turut.

Pemantauan kemarau

Menurut laporan pemantauan kemarau MetMalaysia pada 13 Mac, Chuping di Perlis, Kota Baru di Kelantan, Melaka dan Sitiawan di Perak mencatatkan bacaan sederhana kering dan sangat kering.

Chuping, bandar paling panas di Malaysia, merekodkan suhu 37.9°C di sepanjang Februari kerana tiada hujan. Bagaimanapun, suhu tertinggi dalam rekod ialah 40.1 °C pada 9 April 1998.

Laman web Suruhanjaya Air Negara mendedahkan paras air di empangan di Perlis dan Kedah berada pada paras amaran:

  • Perlis: Empangan Timah Tasoh berada pada kapasiti 59.72%.
  • Kedah: Empangan Muda berada pada kapasiti 47.8%, BS Padang Saga (59.83%) dan Malut (45.8%).
  • Pulau Pinang: Empangan Air Hitam hanya pada kapasiti 37.7%.
  • Johor: Empangan Sembrong Barat hanya pada kapasiti 35.23%.
Nasihat untuk rakan-rakan biker dan rider

Sila ingat untuk kekal terhidrat dan berhenti jika anda berasa pening kepala kerana tanda keletihan haba atau lebih teruk lagi, strok haba. JANGAN ambil mudah simptom tersebut. Sila rujuk petua ini tentang cara menunggang dalam cuaca panas.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube