Bikesrepublic

ARRC: Pelumba Negara Tapau Kategori UB150 Dan SS600 Di Thailand

Pelumba Cardinals Racing Team, Ahmad Afif Amran menghadiahkan kemenangan untuk pasukannya apabila mengungguli Perlumbaan 2 kategori UB150 di Buriram pada Ahad.

Bermula di petak keempat ternyata tidak menyekat Afif untuk bersaing dengan kelompok depan dan bignkas menempatkan dirinya di belakang pendahulu selpeas tiga lap.

Afif kemudiannya terus mendahulu perlumbaan di lap keempat dan memulakan asakan untuk membuka jurang di lap kelima.

Dia kemudiannya berjaya mengekalkan kelajuan sehingga ke garisan penamat untuk muncul juara dengan kelebihan tiga saat berbanding pesaing terdekat, Wahyu Aji Trilaksanaka (INA) dari ONEXOX TKKR Racing Team di tempat kedua.

Wakil LFN HP696 Indonesia Racing Team, Murobbil Vithoni melengkapkan podium di tempat ketiga.

Sementara itu, Afif berterima kasih kepada pasukannya yang berkerja keras untuk mensiapkan jentera.

“Pasukan telah berpenat lelah sepanjang minggu untuk memperkemaskan jentera bagi memastikan kami mendapat catatan masa yang baik. Saya sangat gembira dengan keputusan ini,” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, kategori SuperSport 600cc (SS600) menghadirkan pencapaian berganda untuk Malaysia apabila Mohd Helmi Azman muncul juara sementara Mohd Ibrahim Mohd Norrodin melengkapkan podium di tempat ketiga.

“Perlumbaan kali ini cukup mencabar, cuba mengekalkan kelajuan sewaktu mengekori Andi (Farid Izdihar). Tetapi apabila peluang itu tiba, saya terus memotong dan kekalkan kelajuan.

“Saya gembira kerana dapat mencatat lap yang baik,” ujarnya.

Pada masa sama, bekas pelumba Moto3 negara, Khairul Idham Pawi menamatkan aksi di tempat kelima dalam aksi sulungnya di pentas perlumbaan kompetitif selepas kembali dari persaraan.

Co-founder of Bikes Republic and a motoring journalist by night. He is a self described enthusiasts with a passion for speed but instead rides a Harley and a J300. A man of contradictions, he is just as passionate about time off in the quiets as he is about trail braking into turn one at Sepang Circuit on two or four wheels.

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube