Bikesrepublic

Yamaha Jepun Mengaku Palsukan Data Ujian

Yamaha Jepun telah mengaku memalsukan data ujian di negara itu. Para eksekutif syarikat tersebut telah membuat pengakuan dan memohon maaf kerana telah berbuat demikian.

Yamaha adalah antara tiga pengeluar automotif lain yang disiasat kerana memalsukan data ujian. Bagaimanapun, dalam kes Yamaha, syarikat itu memalsukan data ujian tahap bunyi untuk sekurang-kurangnya tiga model iaitu YZF-R1, YZF-R3 dan TMAX. Bagaimanapun, Yamaha Jepun menegaskan bahawa mereka tidak memalsukan data berhubung keselamatan.

Pengeluar yang berpangkalan di Iwata itu telah menghentikan pengeluaran ketiga-tiga model itu. The Japan News melaporkan bahawa syarikat itu telah menghasilkan kira-kira 7,500 unit daripada ketiga-tiga model.

Mereka adalah pengeluar kenderaan Jepun kedua yang tertakluk kepada pemeriksaan di ibu pejabat mereka oleh Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan negara itu pada 5 Jun 2024 selepas skandal mengenai data yang dipalsukan tersebar luas bermula dengan Toyota.

Siasatan bermula di ibu pejabat Toyota pada 4 Jun 2024, selepas Daihatsu milik Toyota terjebak dalam skandal ujian keselamatan pada 2023. Ini mendorong semakan yang lebih ketat terhadap data yang difailkan oleh pengeluar automotif dan motosikal Jepun.

Siasatan lanjut juga akan dilakukan di ibu pejabat Mazda, Honda dan Suzuki dalam beberapa minggu akan datang.

Setakat ini, Kementerian Pengangkutan telah mengarahkan Toyota, Mazda, dan Yamaha untuk menghentikan penghantaran kenderaan mereka. Kementerian itu juga akan mula menjalankan ujian mereka sendiri ke atas semua kenderaan yang terjejas, untuk memastikan mereka mematuhi piawaian keselamatan dan alam sekitar yang sedia ada. Keputusan akan diumumkan kepada khayalak ramai.

Kami telah menghubungi Hong Leong Yamaha Motor untuk mendapatkan penjelasan jika unit tempatan terlibat dan sedang menunggu jawapan mereka. Sementara itu, ini mungkin bukan penamat saga ini, jadi teruskan bersama kami.

 

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube