Bikesrepublic

Siapakah Lambretta yang Baharu?

Seperti yang kami siarkan sebelum ini, Lambretta kembali ke Malaysia dan sejak itu ia telah menunjukkan banyak minat, apatah lagi mencetuskan nostalgia di kalangan bekas pemilik dan peminat Lambretta. Malah, mendiang ayah saya menaikki Lambretta pada tahun 60-an dan dia seperti bintang rock di kalangan rakan sebaya ketika itu!

Walau bagaimanapun, ada satu komen membuat kami berfikir juga. “Adakah enjin itu dibuat di China?” salah seorang pengikut kami bertanya.

Jadi, kami memutuskan untuk mencari beberapa fakta.

Permulaan dan kemuncak Lambretta

Mari kita mulakan dengan sejarah Lambretta, kerana kita tidak tahu di mana kita berada dan ke mana kita pergi jika kita tidak tahu di mana kita telah pergi.

Itali mengalami kerosakan teruk semasa Perang Dunia 2, dan rakyatnya mencari bentuk pengangkutan yang lebih berpatutan pasca perang. Vespa adalah yang pertama mengenali peluang itu dan memulakan operasi pada tahun 1946. Setahun kemudian, Dr. Ferdinando Innocenti yang memiliki sebuah kilang besi dan jentera di Milan yang menghasilkan tiub keluli, menyedari bahawa ia sememangnya masa yang tepat untuk firmanya memasukki segmen itu. Beliau mengarahkan kakitangan teknikalnya bentuk kenderaan beroda dua untuk dihasilkan dengan kos yang rendah.

Oleh kerana tidak mahu mengikuti jejak Vespa, kakitangan Innocenti mendapat inspirasi daripada skuter boleh lipat Model Cushman 53 yang digunakan oleh tentera airborne Amerika dan British ketika mereka mendarat di Itali semasa perang. Oleh itu, rangka tiub tunggal digunakan bagi menyambungkan semua komponen lain.

Kini mereka memerlukan suatu nama dan dalam tradisi Rom/Itali lama, mereka memilih satu bidadari air mitos yang tinggal di sungai Lambro berhampiran tempat syarikat itu berada. Lambretta telah dilahirkan.Ini adalah zaman perintis dan setiap pengeluar mencari ciri yang membezakan, berbanding dengan budaya menyalin dan menampalnya seperti yang mereka lakukan hari ini. Sekali lagi, Lambretta tidak mahu mengikut kaedah Vespa seperti menyambungkan enjin terus ke roda belakang. Sebaliknya, mereka menghantar kuasa enjin melalui kotak gear tiga kelajuan dan rantai yang dilitupi. Enjin dan kotak gear diletakkan di sepanjang paksi bingkai.

Reka bentuk inilah yang memulakan kejayaan Lambretta dan persaingan sengit di antara peminat mereka dengan peminat Vespa. Penunggang Lambretta mengejek pembinaan Vespa  di mana enjin terletak di sebelah yang menjadikan mereka “kelihatan seperti perahu layar.”

Jadi, untuk memendekkan cerita, Lambretta mengeluarkan beberapa model yang menjadi perintis seperti LD pada tahun 1950, diikuti oleh LD yang telah dinaikkan taraf pada tahun 1951, dan siri LI yang bermula pada tahun 1958 hingga 1973.

Beberapa Lambretta yang menarik termasuklah 175 TV Series 3 yang merupakan skuter pertama yang dilengkapi dengan brek cakera pada tahun 1962.

Kemuncak syarikat milikan Innocenti ini ialah pada tahun 1969 dengan 200 SX 200/200 DL Electronic, yang menampilkan pencucuhan elektronik, brek cakera, dan enjin 200cc silinder-tunggal dua lejang yang menghasilkan 11 hp. Ia adalah enjin yang paling berkuasa dalam skuter pada masa itu. Kalau nak dibandingkan dengan 2024, enjin Ysuku (Yamaha Y15ZR) hanya menjana 15 hp.

Kemorosotan Lambretta

Jenama itu sebenarnya lebih laris daripada Vespa selama beberapa tahun tetapi mengalami mula krisis apabila kereta murah seperti Fiat 500 mula menjadi lebih popular.

Vespa, sebaliknya, mengharungi detik kritikal ini kerana antara beberapa faktor ialah pemasaran yang agresif dan imej yang tidak berubah. Sebaliknya Lambretta berusaha untuk memasarkan motosikal mereka sebagai produk yang lebih canggih dan mewah, malah mengupah pereka terkenal di Itali seperti Bertone (yang mereka bentuk Ferrari, Lamborghini, Lancia, Citroën, antara jenama terkenal lain) untuk memperhalusi motosikal mereka. Walau bagaimanapun, ini hanya menambahkan kos, manakala majoriti pembeli masih mencari mod pengangkutan yang murah.

Innocenti menjual Lambretta

Fasiliti pemasangan dijual kepada kerajaan India, yang seterusnya mencipta Scooters India Limited (SIL), yang menggunakan nama Lambretta sehingga 1998. SIL menghasilkan derivatif LI 150, Lamby dan GP150 untuk dieksport. Kita dapat melihat banyak Lamby dalam filem Bollywood klasik.

SIL kemudiannya menjual Innocenti kepada BMC (British Leyland). BMC mula mengeluarkan Mini di Itali, tidak lama selepas itu. Pasaran Itali bertindak balas secara positif, dan BMC merancang pelaburan besar untuk meningkatkan keupayaan pembuatan.

Tetapi BMC tidak menyangka bahawa Fiat adalah taikor (abang besar) di Itali, yang menyebabkan kerajaan Itali menyekat projek BMC. Oleh itu, BMC Innocenti jatuh muflis.

Aset syarikat telah dipindahkan kepada seorang individu yang bernama Alessandro de Tomaso yang mempunyai hubungan dalam kerajaan Itali. Ya, Tomaso yang sama yang membuat De Tomaso Pantera yang legenda. Bagaimanapun, sama seperti firma de Tomaso yang lain, Lambretta menderita dan ditutup untuk selamanya.

Lambretta mendapat pemilik baharu

Tahun-tahun berikutnya menyaksikan jenama Innocenti dan Lambretta beredar dari satu mahkamah ke mahkamah yang lain kerana terlibat dalam perebutan pemilikan.

Akhirnya, seorang pemilik lama Lambretta dan pelabur daripada Belanda, Walter Scheffrahn, menjadi pemilik kedua-dua jenama itu. Beliau kemudiannya menubuhkan ibu pejabat operasi baharu bernama Innocenti SA di Lugano, Switzerland. Innocenti SA akhirnya melancarkan tiga Lambretta, V50, V125 dan V200 pada 2017 yang mendapat kejayaan dalam pasaran Timur Jauh.

Kejayaan ini membuka jalan kepada perkongsian dengan syarikat Gaoking di Thailand.

Jadi, untuk menjawab pembaca kami: Ibu pejabat Lambretta di Switzerland adalah pusat jabatan R&D mereka di bawah kawalan peribadi dan kepimpinan Scheffrahn. Rakan kongsi di Thailand pula bertanggungjawab dalam pembuatan.

Lambretta Kembali ke Malaysia

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube