Bikesrepublic

Lebuh Raya WCE Dibuka, Tol Percuma 2 Bulan

Lebuh Raya Pesisir Pantai Barat (WCE – West Coast Expressway) dari Taiping ke Beruas boleh digunakan secara percuma selama dua bulan bermula tengah malam ini sehingga 11 Mei depan. Lebuh raya WCE telah dibuka bermula 12.01 tengah malam semalam.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata laluan baru secara percuma itu bersempena Ramadan dan Aidilfitri.

“Kita berterima kasih kepada pihak konsesi WCE dan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) untuk pemberian tol percuma selama dua bulan bermula 12.01 tengah malam (semalam) sehingga 11 Mei ini sempena Ramadan dan Aidilfitri. Perkhidmatan ini juga adalah permintaan daripada Menteri Besar Perak (Datuk Seri Saarani Mohamad).

“Pemberian tol percuma ini berbeza daripada tol di tempat lain iaitu sehingga dua bulan kerana mengambil kira ketibaan Ramadan dan musim perayaan Aidilfitri yang lazimnya dirayakan lebih panjang,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian itu.

Laluan WCE Seksyen 11 yang dibuka kali ini membabitkan laluan sepanjang 35.5km dengan kos pembinaan RM422 juta menghubungkan pengguna secara terus dari lebuhraya PLUS di Plaza Tol Changkat Jering ke Beruas. Justeru masa perjalanan dari Changkat Jering ke Beruas mengambil hanya 20 minit berbanding 55 minit melalui laluan sedia ada.

Panjang keseluruhan WCE ialah 233km dari Banting, Selangor ke Beruas. WCE yang mula dibina pada Ogos 2014 menelan kos RM5.044 bilion. Daripada jumlah itu, RM1.922 bilion ialah kos bagi pembinaan pakej jajaran di Perak, manakala selebihnya RM3.122 bilion ialah pakej pembinaan jajaran di Selangor.

Terdahulu dalam ucapannya Menteri itu berkata, WCE dibina dengan matlamat sebagai laluan alternatif dalam mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas sekali gus menambah baik jaringan perhubungan negara. Beliau mengharapkan WCE menjadi pilihan laluan alternatif kepada sedia ada dari Lembah Klang ke wilayah Utara terutamanya bagi penduduk di persisiran pantai barat semenanjung Malaysia.

 

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan