Bikesrepublic

AS Hendak Haramkan Dron DJI Pula

Pertama Huawei, kemudian ZTE, diikuti oleh TikTok, dan kini AS hendak haramkan dron DJI pula.

Menurut New York Times, DJI sudah pun berada dalam senarai pantauan Jabatan Pertahanan AS (US Department of Defence), “DJI berada dalam senarai Jabatan Pertahanan sebagai syarikat tentera China yang produknya akan dilarang dibeli oleh angkatan bersenjata A.S. pada masa hadapan.”

Kisah ini bermula seawal 2021, apabila Jabatan Perbendaharaan A.S. meletakkan DJI dalam senarai syarikat yang disyaki mempunyai hubungan dengan tentera China. DJI juga didakwa terlibat dalam pengawasan sebuah kumpulan minoriti.

Kembali ke 2024, Kongres kini menyasarkan untuk meletakkan DJI dalam Senarai Dilindungi Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (Federal Communications Commission Covered List). Syarikat dalam “senarai hitam” ini tidak boleh beroperasi dengan infrastruktur komunikasi negara. Huawei dan ZTE adalah antara yang tersenarai.

Rang undang-undang yang dipanggil Countering CCP Drones Act telah menerima sokongan kedua-dua pihak di Kongres, dengan memetik risiko kepada keselamatan negara. Rang undang-undang itu diperkenalkan oleh Ahli Kongres Elise Stefanik (Republikan – New York), yang menunjukkan kelemahan keselamatan yang ditemui oleh penyelidik.

Sebaliknya, DJI terus menafikan dakwaan itu, dengan mengatakan “Penggubal undang-undang yang memacu undang-undang ini terus merujuk dakwaan yang tidak tepat dan tidak berasas mengenai operasi DJI.” Mereka juga telah menafikan dakwaan bahawa DJI adalah syarikat tentera China.

Rang undang-undang itu mengakibatkan kemarahan pakar dan peminat kerana ia akan menyebabkan dron DJI tidak boleh digunakan di AS. Pertikaian utama di kalangan mereka ialah tiada syarikat lain yang membuat dron dengan kualiti dan dengan ciri yang sama.

Kami perlu menambah bahawa Kerajaan AS juga sedang mencari langkah untuk mengurangkan atau menyekat pengimportan kereta buatan China, khususnya EV.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube