Bikesrepublic

Sah: Jorge Martin ke Aprilia untuk 2025

Ia kini rasmi selepas spekulasi berminggu-minggu yang telah mendorong peminat MotoGP menjadi kecoh: Jorge Martin akan ke Aprilia pada 2025.

Saga itu bermula apabila juara MotoGP 7 kali Marc Marquez berpindah ke Gresini Ducati untuk musim 2024, dan sejak itu dijangka menyertai pasukan pengilang Ducati untuk menggantikan Enea Bastianini sebagai rakan sepasukan kepada juara dua kali dan juara bertahan Francesco ” Pecco” Bagnaia.

Ia sudah tentunya cukup untuk membuat Martin menyuarakan pendapat. Beliau telah mencabar Pecco untuk kejuaraan sepanjang 2023, dan kini mendahului kejuaraan tahun ini. Martin merasakan bahawa dia berhak mendapat tempat itu kerana prestasinya.

Ducati kini menghadapi masalah: Mereka mempunyai tiga pelumba hebat lain yang bersaing untuk tempat di dalam pasukan pengilang idaman, dan ia mungkin menyebabkan bos mereka tidak dapat tidur malam. Oleh itu, pengeluar itu nampaknya terhenti membuat keputusan. Lagipun, ia belum lagi musim perpindahan pelumba.

Saga semakin hangat apabila Martin secara terbuka menyatakan (mengancam) samada dia ditemptakan di dalam pasukan pengilang atau dia akan meninggalkan Ducati sama sekali. Terdapat laporan bahawa dia telah mula berbincang dengan KTM, Aprilia, dan juga Yamaha sejak itu.

Ducati kini berada di dalam suatu keadaan yang rumit. Dan mereka perlu menyelesaikan isu ini dengan cepat untuk mengelakkan gangguan seperti ini pada awal musim ini.

Beberapa jam sebelum pengumuman rasmi Aprilia dan Martin, Autosport telah menerbitkan berita bahawa, walaupun tidak disahkan pada masa itu, Marquez telah dipilih sebagai rakan sepasukan Bagania, oleh itu Martin ditinggalkan. La Gazzetta dello Sport melaporkan bahawa pengurusan Ducati, Marquez, dan Martin mengadakan pertemuan tertutup pada hari Khamis, di mana Marquez diminta untuk menunggang di dalam pasukan Pramac. Bagaimanapun, Marquez memberitahu mereka “Pramac bukan pilihan untuk saya,” dengan “wajah yang sangat serius.”

Sekali lagi, berita itu tidak disahkan pada masa itu, dan kemudiannya datanglah kejutan bahawa Jorge Martin akan berada di Aprilia pada tahun depan.

Namun belum ada berita rasmi daripada Ducati berhubung nasib Marquez. Bastianini pula dilaporkan pernah berbincang dengan KTM, Aprilia dan Yamaha (tak ada orang nak ke Honda ka?).

Martin mungkin bukan pilihan yang baik sebagai rakan sepasukan Bagnaia, dan juga tidak sesuai dalam pasukan Itali itu memandangkan kecenderungannya dalam membuat kenyataan bombastik. MotoGP bukan seperti zaman Wayne Rainey dan John Kocinski yang memakki hamun Yamaha secara terbuka. Setiap orang perlu bertindak mengikut tatacara korporat pada masa kini.

Bagi Marquez, dia telah menunjukkan bakat luar biasanya dengan bertarung di bahagian hadapan walaupun dengan hanya menunggang Desmosedici GP23 yang kira-kira 1.5 saat lebih perlahan daripada GP24. Juga, terdapat banyak syarikat yang ingin menajanya. Oleh itu, adalah kurang wajar bagi Ducati jika mereka membiarkan beliau pergi ke pasukan pembuat saingan.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube