Bikesrepublic

KTM, Pierer Mobility Perolehi Pegangan Kawalan dalam MV Agusta

Baru-baru ini, kami menyiarkan satu artikel tentang MV Agusta mungkin menghadapi masalah kewangan selepas prestasi buruk pada tahun 2023. Kami juga menyebut bahawa Ketua Pegawai Eksekutif MV, Timur Sardarov, bertegas untuk tidak melepaskan kawalan syarikat kepada Pierer Mobility Group (KTM, Husqvarna, GasGas). Dan secara tiba-tiba, berita tersebar bahawa Pierer Mobility baru sahaja memperolehi pegangan kawalan dalam MV Agusta.

Pierer Mobility Group (PMG) telah menjelaskan bahawa mereka ingin memperoleh pegangan kawalan dalam MV sejak pembelian awal 25% saham MV Agusta pada 2020. Pemuktamadkan perjanjian itu melihat PMG menjadi pemegang saham majoriti apabila mereka mengeluarkan opsyen panggilan, justeru meningkatkan bahagian mereka dalam MV kepada 50.1%.

Perjanjian itu juga menyaksikan perubahan dalam perniagaan harian MV. Hubert Trunkenpolz menggantikan Timur Sardarov sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Lembaga Pengarah. (Hubert ialah anak saudara kepada Hans Trunkenpolz, yang mengasaskan KTM. Itulah huruf “T” dalam nama KTM.) Sardarov akan kekal bersama MV sebagai Naib Pengerusi. Selain itu, PMG merancang untuk mengembangkan ibu pejabat MV di Varese, Itali.

Sadarov berkata:

“MV Agusta merangkumi semangat dan rasa percintaan yang unik yang menawan saya, seorang usahawan berpengalaman, sejak hari pertama. Cabaran peribadi untuk membimbing syarikat keluar daripada krisis dan mengemudinya ke arah kejayaan melalui strategi perniagaan yang inovatif, pengembangan pasukan dan pembangunan produk baharu telah berjaya ditakluki. Ia adalah satu penghormatan untuk memainkan peranan dalam membentuk legasi MV Agusta. Sepanjang lima tahun yang lalu, kedua-dua syarikat dan saya telah berkembang dengan ketara. Pertumbuhan kami bersama-sama adalah bukti perjalanan transformatif yang telah kami kongsikan. Masa saya bersama MV Agusta telah menjadi babak penting dalam hidup saya, dipenuhi dengan kegembiraan dan cabaran bersama. Semasa saya terus berkhidmat sebagai Naib Pengerusi yang berdedikasi, saya komited untuk menyokong syarikat dan kejayaan berterusannya.”

Jadi apa akan jadi lepas ini? KTM pernah menegaskan bahawa mereka tidak mahu mengeluarkan lagi motosikal sportbike sejak pengeluaran RC8 tamat, atas sebab tidak mahu membahayakan pelanggan mereka. Bagi segmen naked pula, KTM sudah mempunyai pangkalan mereka yang diliputi dengan 890 Duke R dan 1390 Super Duke R. Malah, KTM, GasGas, Husqvarna telah merangkumi banyak segmen di kalangan mereka, lebih-lebih lagi KTM.

Atau adakah PMG akan meneruskan dengan mengeluarkan barisan MV Agustas yang sedia ada?

Masa akan menentukan.

MV Agusta dalam Kesukaran (Lagi)?

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube