Bikesrepublic

Ducati Desmo450 MX Raih Kemenangan dalam Perlumbaan Sulung

Jentera Ducati Desmo450 MX telah meraih kemenangan di dalam perlumbaan sulungnya di dalam Kejohanan Motocross Prestige Itali yang diadakan di Mantua, hujung minggu lepas.

Penunggang pasukan pengilang Ducati, Alessandro Lupino telah berjaya mencatat masa saringan yang terbaik, justeru mendapt petak pertama kelas MX1 pada hari Sabtu. Lupino yang merupakan bekas Juara MXGP (Motocross World Championship) memanfaatkan kedudukan petak pertama itu di dalam moto pertama (perlumbaan pertama) bagi memenangi perlumbaan pada hari Ahad. Malangnya, dia tidak bermula dengan baik dalam moto kedua (perlumbaan kedua) dan hanya mampu menamatkan perlumbaan di tempat ke-7. Keputusan itu bermakna dia mendapat tempat ke-2 secara keseluruhannya.

Terdapat banyak publisiti yang menyelubungi Ducati Desmo450 MX. Kilang Itali itu dapat “memukat” bekas legenda MXGP Antonio “Toni” Cairoli dari “rumah” lamanya, KTM untuk bertindak sebagai pelumba pembangunan dan ujian.

Selain itu, motosikal ini adalah usaha untuk mempelbagaikan jenama Ducati ke dalam segmen lain yang berbeza daripada motosikal-motosikal mahal yang yang berorientasikan prestasi di atas jalan. Kami jangkakan motosikal Ducati MX, dan pastinya, sebuah enduro akan mula dijual kepada khayalak umum tidak lama lagi.

Selain itu, enjin satu silinder 450cc-nya merupakan perkembangan yang menarik, sekali lagi, ia menunjukkan peralihan daripada model-model berbilang silinder mereka.

Perlu dikatakan bahawa Ducati sedang bersaing dengan sebuah lagi pengilang Eropah – Triumph – dalam membina motosikal MX. Walaubagaimanapun, Triumph TF 250-X merupakan jentera 250cc dan kini berlumba dalam siri Supercross di Amerika. Ia juga telah mencapai keputusan hebat dalam perlumbaan pembukaannya. Selain itu, Triumph sudah pun sedang dijual kepada umum.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube