Bikesrepublic

Triumph TF 250-X Mencapai Podium Serta Merta di MXGP

Triumph TF 250-X yang baharu mencapai podium serta-merta di MXGP.

Penunggang Mikkel Haarup menunggang ke tempat ke-5 dalam Moto 1 (perlumbaan 1) dan tempat ke-2 dalam Moto2 (perlumbaan 2) untuk tempat ke-3 keseluruhannya dalam kelas MX2 di MXGP Argentina. Pusingan ini merupakan pusingan pertama di dalam kalendar GP Motocross Dunia (MXGP).

Kedua-dua pelumba Triumph telah mencapai penghabisan podium dalam perlumbaan pramusim, namun perlumbaan tersebut dianggap perlumbaan persediaan dan pemanasan badan, bukannya perlumbaan sebenar.

Haarup terjatuh dua kali semasa Perlumbaan Kelayakan yang meletakkannya di tempat ke-19 untuk permulaan Perlumbaan Utama. Namun pelumba dari Denmark itu dapat menebus semula kesilapannya di dalam dua perlumbaan utama pada hari Ahad dan juga mendahului perlumbaan buat seketika dalam Moto 2.

Haarup berkata selepas perlumbaan: “Ya, ia merupakan permulaan yang menakjubkan untuk musim ini! Podium adalah sempurna dan cara terbaik untuk memulakan tahun untuk diri saya sendiri, dan Monster Energy Triumph Racing.

“Perlumbaan kelayakan saya tidak begitu baik, tetapi saya tahu bahawa saya mempunyai kepantasan untuk berlumba dalam kelompok tiga teratas hari ini.

“Kami telah membina dan membina dan apa yang kami capai hari sepanjang luar musim. Pencapaian ini adalah hasil kerja keras semua orang yang terlibat. Saya berasa selesa di atas motosikal sepanjang hujung minggu dan itu sangat penting di trek sukar seperti ini. Hari ini kami telah menunjukkan kemampuan motosikal ini dan secara keseluruhan, saya sangat gembira dengan prestasi saya.”

Rakan sepasukan Triumph Haarup, Camden McLellan, menamatkan perlumbaan ditempat ke-11 dan ke-6 untuk menduduki tempat ke-9 keseluruhannya dalam perlumbaan Kejuaraan Dunia pertamanya sebagai pelumba pasukan pengilang. Dia berkata: “Itulah hujung minggu yang berakhir di Argentina dan boleh dikatakan bahawa terdapat banyak kegelisahan dan banyak keseronokan sepanjang hujung minggu.”

Pencapaian ini amat penting untuk Triumph kerana mereka menerokai suatu segmen yang mereka tidak mempunyai pengalaman sebelumnya. Hanya segelintir pengeluar yang boleh menuntut permulaan sedemikian impian ini, apa lagi pada zaman ini di mana margin prestasi di antara motosikal sangat kecil.

Triumph TF 250-X sudah pun dijual, daripada USD 9,995.00 (RM 46,776.60) di beberapa pasaran.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube