Bikesrepublic

Ducati akan Gunakan Thailand sebagai Hab Eksport

Ducati akan menggunakan Thailand sebagai salah satu hab eksport mereka. Keputusan itu susulan pembukaan kilang pengeluaran Asia pertama dan baharu mereka di Rayong.

Kilang THB400 juta itu mempunyai kapasiti pengeluaran sebanyak 10,000 unit setahun dalam fasa pertama.

Ketua Eksekutif Ducati Motor Holding, Claudio Domenicali berkata, “Thailand ialah pasaran penting untuk motosikal premium, atau motosikal besar, dan kami mahu menjadikan Thailand sebagai pangkalan eksport kami.”

“Kami mengeluarkan setiap model motosikal Ducati di kilang kami di Rayong. Kami memastikan produk memenuhi piawaian tinggi yang ditetapkan oleh firma induk di Itali,” tambahnya.

Kilang itu akan diselia oleh Ducati Motor Thailand dan akan membekalkan pasaran Asia-Pasifik. China pernah menjadi pasaran utama Ducati tetapi telah menyaksikan jualan merosot akibat kemelesetan ekonomi.

Ducati menjual hampir 58,000 motosikal tahun lepas tetapi masih belum menetapkan sasaran jualan untuk 2024. Jumlah jualan akan ditentukan oleh pertumbuhan permintaan dan sentimen pasaran, kata Encik Domenicali.

Namun begitu, jualan motosikal berkapasiti besar di Thailand dijangka meningkat.

Surapong Paisitpatanapong, naib pengerusi Persekutuan Industri Thai (FTI) dan jurucakap Kelab Industri Automotif FTI, menjangkakan jualan motosikal besar (motosikal melebihi 400cc) mencecah 15,000 unit tahun ini. Beliau juga berkata pengeluaran turut akan meningkat untuk membekalkan pasaran domestik dan antarabangsa.

Pengeluaran semua jenis motosikal di Thailand pada 2023 meningkat sebanyak 5.2% tahun ke tahun kepada 2.12 juta unit, dengan 1.7 juta daripadanya untuk eksport, menurut Industri Automotif Thai.

Thailand sudah pun menjadi tumpuan bagi beberapa pengeluar automotif dan motosikal utama termasuk BMW, Honda, Kawasasi, Suzuki dan Yamaha.

Dalam temu bual dengan Triumph semasa lawatan, kami mendapati bahawa keputusan untuk menubuhkan kemudahan pembuatan ini di Thailand bukan disebabkan oleh kos buruh, yang sebenarnya lebih tinggi daripada di negara jiran. Sebaliknya ia disebabkan oleh kepakaran serta infrastruktur bekalan automotif yang ada di Rayong.

Sumber: Bangkok Post

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube