Bikesrepublic

8 Punca Utama Kesesakan Trafik di Malaysia

Kami telah mengumpulkan 8 punca utama kesesakan trafik di Malaysia, berikutan kesesakan lalu lintas yang paling teruk pernah berlaku semasa Hari Raya Aidilfitri minggu lepas.

Terdapat berita bahawa beberapa pemandu terperangkap di jalan raya sehingga 20 jam. Fikirkanlah… itu hampir satu hari penuh.

Seperti biasa, seorang menyalahkan ini, seorang lagi menyalahkan itu, jadi sebab itu kami terfikir untuk meletakkan sebab utama dalam satu senarai. Ya, kami tahu ramai yang sudah maklum mengenai sebab-sebab ini, tetapi manalah tahu rencana ini dibaca oleh pihak berkuasa. Apapun, sila beritahu kami jika kami terlepas satu atau dua poin.

1. Terlalu banyak kenderaan

Seorang netizen berkata dengan betul bahawa terdapat terlalu banyak kenderaan untuk ditampung oleh jalan raya kita, terutamanya apabila semua orang melakukan perjalanan ke mana-mana semasa musim perayaan.

Kita hanya perlu melihat jumlah pendaftaran kenderaan baharu (dipanggil Total Industry Volume/TIV) setahun. Sebanyak 799,731 kenderaan baharu didaftarkan pada tahun 2023 sahaja. Itu merupakan peningkatan besar berbanding 720,658 pada 2022.

Mari kita buat sedikit kira-kira. Terdapat kira-kira 24 juta kenderaan aktif di Malaysia, manakala jarak keseluruhan jalan berturap di Malaysia ialah 160,392 km. (Semua nombor ini adalah anggaran kerana pihak berkuasa tidak menerbitkan nombor yang tepat.) Jadi, 24,000,000 ÷ 160,392 = 149 kenderaan setiap km. Mari kita tambahkan jumlah jualan dari 2023: 24,799,731 ÷ 160,392 = 154 kenderaan setiap km.

Sudah tentu, bukan setiap kenderaan akan berada di jalan raya pada masa yang sama di tempat yang sama, tetapi marilah kita andaikan 30% daripada semua kenderaan melanggar jalan sekaligus:

(24,799,731 x 30%) ÷ 160,392 = 7,439,919 ÷ 160,392 = 46 kenderaan setiap km.

2. Perangai pengguna jalan

Pemandu yang gemar memandu dengan perlahan di laluan memotong, individu yang mementingkan diri sendiri, pemandu tidak mahir, atau pemandu yang tiada akal masih melanda jalan raya kita. Sesetengah memandu dengan konsep sifar sepenuhnya untuk membantu aliran trafik yang lebih lancar. Ada yang memandu seperti mereka memiliki jalan raya. Ada yang memandu tanpa toleransi. Kemudian terdapat yang memotong barisan. Terlalu banyak untuk disenaraikan di sini.

3. Plaza tol

Plaza tol merupakan sesuatu sistem yang ketinggalan zaman. Trafik perlu perlahan dan memilih lorong, kemudian menghimpit kembali ke lorong masing-masingselepas itu. Berapa kali telah terperangkap menunggu berjam-jam untuk membayar tol dan seterusnya tersangkut pula di seberang? Mengapa pihak berkuasa masih tidak menggunakan sistem tol yang lancar seperti ERP Singapura pun tak tau lah.

4. Tidak cukup jalan

Kami menyatakan secara terus-terang bahawa menambah lebih banyak jalan raya atau lebuh raya bukanlah suatu solusi yang baik. Jalan raya dan pastinya lebuh raya mengambil masa untuk dibina, biasanya selama bertahun-tahun. Memandangkan semakin banyak kenderaan baharu ditambah pada sistem setiap tahun, jalan baharu itu masih tidak mencukupi apabila ia siap.

Kawasan tertentu di sekitar Kuala Lumpur begitu sesak dengan tanjakan untuk berbilang lebuh raya sehinggakan navigasi pun menjadi terganggu.

5. Perkhidmatan pengangkutan awam yang tidak serasi

Kerajaan telah membelanjakan berbilion Ringgit untuk menaik taraf, jika tidak membina lebih banyak kemudahan pengangkutan awam.

Namun, ia tidak mencukupi. Yang menambah masalah ialah kekurangan sistem yang betul-betul bersepadu. Hanya kawasan tertentu sahaja yang ada perkhidmatan tersebut, manakala majoriti tidak.

Jadual bas awam pula seperti jenaka yang buruk walaupun konsortium menjanjikan kekerapan yang lebih tinggi tetapi bas mereka terperangkap dalam kesesakan.

Tiada sambungan jarak jauh yang sesuai (atau km, jika anda mahu) sebaik sahaja seseorang turun dari kereta api dan menuju ke pejabat.

Sebenarnya, tiada laluan pejalan kaki yang betul sejauh 100 meter dari kebanyakan stesen, selain laluan pejalan kaki yang sesuai.

Jadi, apa yang orang lakukan apabila mereka berhadapan dengan masalah ini dan banyak lagi? Beli kereta atau motosikal!

6. Pembinaan/Pembangunan berlebihan

Kerja-kerja jalan raya atau projek pembinaan merupakan antara punca yang menyebabkan trafik menjadi perlahan. Ini juga sebab kami berkata membina lebih banyak jalan raya bukanlah jawapan muktamad. Kemudian tambah projek pembinaan besar yang perlu mengalihkan lalu lintas dan anda mengalami kesesakan.

Selain itu, projek-projek perumahan sedang pesat dibangunkan lebih jauh di luar kawasan bandar. (Dan ironinya, setiap projek meratakan hutan dan kemudian pemaju memanggilnya “Eco.”)

Memandangkan projek-projek ini berada di luar jangkauan pengangkutan awam sedia ada, penduduk akan terus menggunakan kenderaan mereka sendiri, jika tidak menambah lagi. Pembangunan pengangkutan awam tidak dapat mengejar begitu banyak projek yang dijalankan di mana-mana.

7. Jalan raya yang tidak memihak kepada aliran trafik yang lancar

Sesetengah jalan kelihatan wujud semata-mata kerana jalan diperlukan. Malangnya, beberapa jalan ini adalah penyambung kepada jalan utama dan terdapat banyak persimpangan, lampu isyarat, bulatan, dan bonggol kelajuan.

Terdapat begitu banyak jalan yang ditampal dengan buruk di atas lubang, yang membuatkan anda menyangka kereta anda baru sahaja melanggar bukit atau gunung.

8. Faktor cuaca

Kita memang tidak dapat mengawal cuaca, tetapi sesetengah pemandu kelihatan seperti kaku apabila hujan, walaupun mempunyai empat tompok sentuhan besar dan bumbung di atas kepala mereka. Ia seolah-olah jalan dilitupi dengan ais dengan minyak enjin sebagai aising. Kereta bukan boleh terbabas sebaik jalan basah. Tolonglah.

Secara adil, terdapat tempat di jalan raya kita yang menjadi lopak air besar dan dalam apabila berlakunya ribut petir dan ini boleh menyebabkan aquaplaning jika memandu terlalu laju. Selain itu, terdapat banjir kilat seperti yang berlaku beberapa hari lalu di persimpangan Berjaya Times Square yang sangat sibuk. Airnya sedalam bumper kereta.

Penutup

Jadi begitulah, antara punca utama kesesakan lalu lintas di negara kita. Sepatutnya ada lebih banyak faktor, tetapi artikel ini sudah terlalu panjang. Kami akan melihat beberapa cadangan untuk penyelesaian dalam artikel akan datang.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube