Bikesrepublic

Berita Terkini

Sebanyak 26 motosikal musnah manakala 10 lagi mengalami kerosakan akibat kebakaran di asrama UniMap pada awal pagi ini.

Hampir kesemua motosikal itu dimilikki oleh penuntut Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang diparkir di kolong sebuah blok asrama di Pauh Putra.

Kejadian dipercayai berlaku jam 4.41 pagi di Blok B, Kompleks Perumahan (Kolej Kediaman) Pauh Putra.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perlis berkata, seramai enam anggota diketuai Penguasa Bomba Kanan II, Megat Zairilnizam Ahmad dari Balai Bomba dan Penyelamat Arau dikerah ke lokasi kejadian.

“Apabila tiba di lokasi kejadian, kita dapati api sudah merebak sehingga memusnahkan dan merosakkan 36 motosikal yang diparkir di situ.

“Pegawai penyiasat jenayah sudah pun melawat tempat kejadian untuk siasatan awal,” katanya.

Seorang mangsa kejadian berkata dia dikejutkan ketika sedang tidur oleh rakannya yang mengatakan bahawa blok asrama mereka terbakar.  “Saya tinggal di tingkat lima dan rakan saya mengejutkan saya mengatakan berlaku kebakaran, saya ingatkan blok asrama ini yang terbakar.

“Saya bawa barangan apa yang boleh diselamatkan termasuk komputer riba ke bawah tetapi apabila melangkah turun, saya melihat motosikal saya, Yamaha Y16 yang baharu setahun digunakan disambar api.

“Saya tidak mampu hendak berbuat apa untuk selamatkan motosikal saya kerana keadaan di situ berbahang dan api sedang marak dan kerugian saya anggarkan sebanyak RM14,500,” katanya.

Rakannya, Muhammad Muaz Mohd Sofi, 25, juga tidak sempat berbuat apa untuk menyelamatkan motosikal Honda RS150 yang sudah digunakan lebih lima tahun lalu apabila api marak dengan cepat.

Juara dunia MotoGP tiga kali, Jorge Lorenzo berkata Malaysia memerlukan sekolah permotoran dua bagi mengembangkan bakat untuk bersaing secara kompetitif di pentas global pada satu hari nanti.

Lorenzo berkata sekolah tersebut perlu dibimbing oleh beberapa bekas juara selain turut menganjurkan beberapa siri kejuaraan untuk mencungkil dan seterusnya mengembangkan bakat mereka.

“Saya fikir Malaysia dan Indonesia perlukan sekolah ini yang disertai beberapa juara yang boleh mengongsi pengalaman dan menganjurkan beberapa kejuaraan untuk golongan kanak-kanak.

“Hanya dengan ini, mereka boleh meningkat keranapenganjuran kejuaraannya tidak begitu kuat dan tidak ada juara yang boleh memberikan nasihat kepada kanak-kanak,” kata Lorenzo yang juga duta jenama motosikal elektrik Vmoto Brand pada Rabu lepas.

Malaysia pada ketika dilihat berada di landasan tepat untuk melahirkan pelumba berkaliber dengan adanya program akar umbi seperti Kejuaraan Siri MiniGP Malaysia yang dikendalikan bekas pelumba di Kejuaraan Motosikal Dunia, Zulfahmi Khairuddin.

 

Adakah terdapat tahap kalis air bagi baju hujan? Atau adakah kita hanya mempercayai pembuatnya? Atau adakah kita terus mencuba sehingga kita menemui jenama yang berkesan? Sebelum kami teruskan, TIDAK, INI BUKAN ARTIKEL BERBAYAR ATAU DITAJA.

Kami akui, membeli baju hujan motosikal bukanlah satu tugas yang mudah, terutamanya apabila setiap pembuat mendakwa menghasilkan baju hujan terbaik, biasanya dengan kata-kata manis seperti “kalis air sepenuhnya” dan “dapat bernafas.” Lihatlah di dalam platform membeli-belah atas talian seperti Shopee dan Lazada dan anda akan faham maksud kami. (Dan kami belum mula menyentuh mengenai isu baju hujan yang palsu.)

Jadi, kembali kepada soalan: Adakah terdapat penilaian sedemikian? Jawapannya ialah ada.

Tahap kalis air untuk fabrik
Tahap Kalis Air (Pilar Air dalam mm)  Tahap Kalis Air Keadaan
0-5000 mm Tiada rintangan atau sedikit rintangan air. Hujan renyai-renyai, tiada tekanan.
6000-10000 mm Kali hujan dan air di bawah tekanan rendah. Hujan ringan, tekanan ringan.
11000-15000 mm Kalis air dan kalis hujan, tetapi bukan di bawah tekanan tinggi. Hujan sederhana, tekanan rendah.
16000-20000 mm Kalis hujan dan kali air di bawah tekanan tinggi. Hujan lebat, tekanan lebih tinggi.
20000 mm+ Kalis hujan dan air, di bawah tekanan yang amat tinggi. Hujan lebat, tekanan amat tinggi.

Sila rujuk rajah di atas.

Jadi, lebih tahap kalis air, lebih kalis air kain itu.

“Tekanan” seperti yang diterangkan di atas ialah daya yang menekan pilar air terhadap fabrik, yang menyerupai angin. Inilah sebabnya mengapa ada pembuat baju hujan dan/atau pakaian musim sejuk tertentu yang menyatakan tahap kalis air fabrik mereka dalam unit PSI (tekanan setiap inci persegi). Kadar penukaran ialah 1 psi = 704 mm air.

Bagaimanakah sesuatu fabrik diuji?

Istilah teknikalnya ialah ujian tekanan hidrostatik.

Pertama, terdapat sebab mengapa tahap itu dipanggil “pilar air.” Ia merujuk kepada tiub menegak yang diisi dengan air dan ditanda dalam mm. Istilah sebenarnya di dalam Bahasa Inggeris ialah water column, dan menjadi “tiang air” apabila dialih bahasa, jadi kami gunakan istilah “pilar.”

Foto dari nwt3k.com

Sehelai fabrik ditengangkan seperti kulit dram, dan tiub diletakkan di atasnya. Air kemudiannya ditambah ke dalam tiub sehingga tekanannya meresap melalui fabrik.

Contohnya, jika air mula meresap pada 3250mm, fabrik tersebut mempunyai penarafan kalis air antara 0-5000mm, oleh itu ia tidak seberapa kalis air dan hanya sesuai untuk hujan yang ringan.

Foto dari nwt3k.com

Agak mudah untuk difahamkan.

Masalahnya…

Walaubagaimanapun, tidak semua pengeluar menerbitkan penarafan pakaian hujan mereka. Terdapat juga mereka yang meniru (ahem) atau menggunakan bahan yang sama yang digunakan oleh pengeluar lain untuk membuat baju hujan sendiri.

Terdapat beberapa kemungkinan yang terhasil di sini:

  • Sut hujan yang tidak mempunyai tahap kalis air, tetapi benar-benar kalis air kerana bahan dan reka bentuk yang baik. Anda mungkin terkejut apabila mendapati baju hujan berjenama tertentu yang agak nipis dan ringan namun menawarkan kalis air yang hebat dan tahan selama bertahun-tahun.
  • Baju hujan yang bukan sahaja membenarkan air masuk, tetapi ia seperti kita tidak memakai baju hujan. Ia mungkin disebabkan oleh reka bentuk yang buruk seperti tiada pengedap velcro, tiada “saluran hujan” untuk menutup zip jaket, atau pengedap jahitan yang buruk (terutamanya di kawasan kelangkang), atau bahan yang tidak baik, atau gabungan mana-mana atau semua faktor ini . Dan selamat mencuba untuk mendapatkan kembali wang anda daripada penjual Shopee yang anda pesan!
  • Tetapi… ada juga pengeluar yang benar-benar menguji pakaian hujan mereka tetapi mereka tetap bocor seperti penapis. Ia mungkin disebabkan oleh reka bentuk dan bahan yang buruk.
Jadi macam mana kita hendak tahu baju hujan mana yang bagus?

Cara terbaik, malangnya, adalah mencuba beberapa baju hujan daripada beberapa jenama.

Baju hujan kegemaran kami setakat ini adalah dari RS Taichi dan Komine. Yang pertama tidak mempunyai penarafan kalis air yang diterbitkan, manakala tahap Komine ialah 32000mm. Kedua-duanya ringan, tahan lama, bernafas, dan sangat kalis air. TIDAK, INI BUKAN ARTIKEL BERBAYAR ATAU DITAJA, sebaliknya ia adalah dari pengalaman kami sendiri yang memiliki beberapa pakaian hujan.

Khabar angin malah pembohongan terang-terangan berleluasa dalam media sosial hari ini, kerana ada ramai yang gemar kontroversi, dan itu mendorong tontonan (views) yang lebih tinggi. Dan masalah utamanya ialah cuba membezakan antara berita tulen daripada yang palsu, sekurang-kurangnya sehinggalah pihak berkenaan membuat kenyataan. Satu berita yang menjadi viral ialah dakwaan bahawa BYD akan membuat motosikal. Tetapi tidak, BYD tidak akan hasilkan motosikal.

Khabar angin mula tersebar mengenai “motosikal elektrik BYD” apabila video tidak rasmi diterbitkan dalam media sosial. Video tersebut turut menyerlahkan penjimatan kos memiliki motosikal BYD.

Video itu mendorong syarikat itu untuk membalas secara rasmi, dengan Pengurus Besar Jabatan Perhubungan Awam Jenama Kumpulan BYD, Li Yunfei, menyatakan bahawa motosikal itu tidak wujud, mahupun sedang dibangunkan. Beliau juga menyatakan dengan jelas bahawa sebarang “berita” BYD membangunkan sebarang bentuk kenderaan beroda dua sebagai “semuanya palsu.”

Namun, itu bukan bermaksud BYD tidak mempunyai pengalaman dengan motosikal elektrik.

Scorpio Electric X1

BYD telah menandatangani perjanjian dengan jenama Singapura, Scorpio Electric, pada Julai 2023 untuk memasang skuter elektrik yang dipanggil X1 untuk pasaran China. Walau bagaimanapun, X1 tidak menggunakan bateri LFP BYD, dan sebaliknya menggunakan pek kuasa Samsung.

Melangkah balik lebih jauh ke tahun 2022, BYD membangunkan dan membekalkan bateri LFP kepada pembuat motosikal Sepanyol Nerva untuk Nerva Exe E-Scooter mereka (gambar utama).

Ya, itu betul: BYD turut membekalkan bateri kepada beberapa pembuat kereta, serta industri lain, selain sedang menyelidik dan membangunkan bateri yang lebih selamat untuk motosikal.

BYD kini merupakan salah satu pengeluar kenderaan terbesar di dunia, dan terutamanya dalam sektor kenderaan elektrik (EV). Peningkatan mendadak mereka telah mengejutkan beberapa pengeluar, termasuk Tesla yang menyaksikan jualan mereka merosot di seluruh dunia, justeru menyebabkan syarikat Amerika itu melakukan pemberhentian pekerja secara besar-besaran baru-baru ini. Mungkin tidak menghairankan kenapa terdapat orang yang teruja dengan prospek BYD membuat motosikal.

Pengeluar motosikal kini boleh bernafas lebih lega. Untuk sekarang.

Pernahkah terfikir mengapa KTM tidak mengeluarkan satu lagi motosikal sport yang berfairing penuh sejak produksi RC8 ditamatkan pada hujung 2010? Ia adalah kerana Ketua Pegawai Eksekutif KTM berpendapat bahawa motosikal sport semakin laju dan mereka berasa bertanggungjawab terhadap keselamatan penunggang. Namun, mereka tetap menghasilkan model supernaked Super Duke  yang benar-benar gila. Apapun itu sudah kisah silam kerana inilah motosikal sport KTM 990 RC R untuk jalan yang bakal dilancarkan.

Itu adalah berita baik kerana RC 8C merupakan model terhad bagi kegunaan di atas litar sahaja. Ramai peminat KTM berpendapat bahawa sepatutnya ada sebuah motosikal sport untuk kegunaan di atas jalan. Apapun, kedatangan motosikal sport KTM 990 RC R disahkan sepenuhnya oleh KTM sendiri, dengan Riaan Neveling, Ketua Pemasaran Global KTM mengeluarkan kenyataan:

“KTM 990 RC R adalah inovasi bagi mereka yang gemar bermain selekoh. Ia adalah untuk mereka yang merengkan motosikal dekat dengan jalan raya, mencecah lutut, dan kemudian mencari had, serta menyeret siku di litar lumba. Motosikal ini menawarkan kuasa dan prestij tanpa tanda harga yang terlalu tinggi. Akhirnya, kami boleh memperkenalkan KTM 990 RC R kami dan memperkenalkan motosikal yang benar-benar luar biasa kepada pengedar pada awal 2025, memenuhi jangkaan ramai penunggang dan peminat perlumbaan. Rangkaian DUKE kami dan produk Street yang lain telah memperoleh pengikut setia kerana perwatakan mereka yang berbeza; kami percaya KTM 990 RC R akan cepat mencapai status kultus kerana ia cemerlang dalam dua perkara yang direka untuknya dengan sangat baik.”

Walaupun prototaip (dan penunggang) di sini memakai penyamaran, bentuk motosikal itu sangat mirip dengan motosikal perlumbaan KTM RC16 MotoGP, dan juga RC 8 R. Oleh itu, tangki direka untuk memberikan sokongan yang baik semasa membelok. Sebahagian daripada kerangka trellis kelulinya dapat dilihat di belakang fairing, dan ia dipadankan dengan lengan hayun yang melengkung.

Walaupun tidak banyak butiran teknikal, ia bukanlah motosikal sportbike kelas terbuka seperti yang dicadangkan oleh nombor “990.” Sebaliknya ia bermakna motosikal baharu itu berkongsi enjin yang sama dengan KTM 990 Duke R. Maksudnya ialah 126 hp dan tork 103 Nm.

Namun, motosikal itu kelihatan lincah dan kami mengharapkan nisbah kuasa-kepada-berat yang menggalakkan, walaupun jangan berharap untuk mengejar motosikal superbike 1000cc berkuasa 200hp.

KTM 990 RC R akan didedahkan pada tahun 2025, jadi mulalah menabung dari sekarang.

Pertama Huawei, kemudian ZTE, diikuti oleh TikTok, dan kini AS hendak haramkan dron DJI pula.

Menurut New York Times, DJI sudah pun berada dalam senarai pantauan Jabatan Pertahanan AS (US Department of Defence), “DJI berada dalam senarai Jabatan Pertahanan sebagai syarikat tentera China yang produknya akan dilarang dibeli oleh angkatan bersenjata A.S. pada masa hadapan.”

Kisah ini bermula seawal 2021, apabila Jabatan Perbendaharaan A.S. meletakkan DJI dalam senarai syarikat yang disyaki mempunyai hubungan dengan tentera China. DJI juga didakwa terlibat dalam pengawasan sebuah kumpulan minoriti.

Kembali ke 2024, Kongres kini menyasarkan untuk meletakkan DJI dalam Senarai Dilindungi Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (Federal Communications Commission Covered List). Syarikat dalam “senarai hitam” ini tidak boleh beroperasi dengan infrastruktur komunikasi negara. Huawei dan ZTE adalah antara yang tersenarai.

Rang undang-undang yang dipanggil Countering CCP Drones Act telah menerima sokongan kedua-dua pihak di Kongres, dengan memetik risiko kepada keselamatan negara. Rang undang-undang itu diperkenalkan oleh Ahli Kongres Elise Stefanik (Republikan – New York), yang menunjukkan kelemahan keselamatan yang ditemui oleh penyelidik.

Sebaliknya, DJI terus menafikan dakwaan itu, dengan mengatakan “Penggubal undang-undang yang memacu undang-undang ini terus merujuk dakwaan yang tidak tepat dan tidak berasas mengenai operasi DJI.” Mereka juga telah menafikan dakwaan bahawa DJI adalah syarikat tentera China.

Rang undang-undang itu mengakibatkan kemarahan pakar dan peminat kerana ia akan menyebabkan dron DJI tidak boleh digunakan di AS. Pertikaian utama di kalangan mereka ialah tiada syarikat lain yang membuat dron dengan kualiti dan dengan ciri yang sama.

Kami perlu menambah bahawa Kerajaan AS juga sedang mencari langkah untuk mengurangkan atau menyekat pengimportan kereta buatan China, khususnya EV.

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube