Bikesrepublic

Berita Terkini

Ribuan liter minyak masak tumpah di Lebuh Raya Karak semalam.

Tumpahan itu disebabkan oleh sebuah lori tangki yang membawa muatan minyak masak terpakai terbabit dalam sebuah kemalangan di Kilometer 36.8 lebu raya tersebut berhampiran dengan Genting Sempah.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Noor Ariffin Mohamad Nasir, berkata polis menerima laporan berhubung kejadian itu pada kira-kira jam 9 malam.

“Hasil siasatan mendapati kejadian berlaku jam 2 petang ketika lelaki berusia 50 tahun yang memandu lori tangki itu dalam perjalanan dari Kuantan ke Pelabuhan Klang, Selangor.

“Ketika tiba di lokasi, keadaan hujan lebat sebelum kenderaan dipandu hilang kawalan dan melanggar besi penghadang jalan.”

Beliau berkata pemandu tidak mengalami kecederaan dan kes disiasat mengikut Peraturan 10 LN 166/59.

Kami ingin menasihatkan pengguna lebuh raya tersebut, terutamanya kepada mereka yang menunggang motosikal agar berhati-hati ketika berada di kawasan tersebut kerana permukaan jalan mungkin masih licin. Apapun, selekoh-selekoh di Lebuh Raya Karak sememangnya nampak mengundang keseronokkan, namun banyak terdapat banyak kejadian yang tidak diingi berlaku di sana.

Pusingan MotoGP India 2024 mungkin akan digugurkan.

Autosport mendedahkan bahawa promoter tempatan, Fairview Sports belum membuat pembayaran kepada “vendor tempatan dan pemegang hak MotoGP Dorna Sport.” Bagaimanapun, Fairview diberi masa sehingga 20 Mei untuk menyelesaikan perkara itu.

MotoGP India 2024 ditetapkan untuk kembali kali kedua dari 19 hingga 22 September. Pembatalannya mungkin bermakna Kazakhstan mengambil alih tarikh itu. Pusingan Kazakhstan sepatutnya bermula pada 16 Jun tetapi ditangguhkan kerana banjir besar.

Kalendar MotoGP 2024 akan menyaksikan pengurangan semula kepada 20 pusingan sekiranya MotoGP India dibatalkan. Pusingan Argentina telah pun dibatalkan sebelum permulaan musim, menjadikan jumlah keseluruhan berkurangan kepada 21 pusingan.

GP sulung di negara itu pada tahun lalu turut mengalami beberapa kesukaran kerana litar Buddh hanya siap dan diberikan penarafan pada saat-saat akhir, namun kekal kotor apabila MotoGP tiba. Penunggang juga menimbulkan kebimbangan bahawa susun atur trek yang beralun tidak mempunyai kawasan kecemasan (run-off) yang tidak mencukupi.

Selain daripada itu, kelulusan visa bagi beberapa pelumba dan kakitangan pasukan turut tertangguh menyebabkan beberapa pelumba terpaksa membatalkan acara promosi sebelum perlumbaan.

India pada masa ini merupakan pasaran motosikal terbesar di dunia justeru merupakan perhentian yang penting bagi pengeluar motosikal dan MotoGP.

Berkonvoi bermotosikal ada keseronokkannya seperti kemesraan sesama rakan yang mempunyai minat yang sama terhadap motosikal. Namun, ada kalanya kembara solo lebih menyeronokkan. Lagipun, setiap orang perlu meluangkan sedikit masa untuk sendiri sekali-sekala.

1. Sendiri dengan pemikiran kita

Inilah sebab utama sesetengah penunggang motosikal suka menunggang secara solo. Sudah tiba masanya untuk menjauhkan diri daripada rakan hidup yang toksik, anak-anak yang menjerit, bos yang tidak menghargai kita, dsb. Menunggang secara solo menjernihkan fikiran dan siapa tahu, kita mungkin menemui jawapan kepada masalah suatu masalah yang merunsingkan kita.

2. Tiada tekanan daripada rakan

Tekanan daripada rakan semasa berkonvoi itu wujud, dan ia tidak terhad kepada menunggang secara laju sahaja, namun turut ketika menunggang terlalu perlahan. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi penunggang yang lebih laju untuk mengejek penunggang yang lebih perlahan (atau yang memilih untuk menunggang secara santai), atau sebaliknya. Kita juga akan menjumpai penunggang lain suka mencabar untuk berlumba. Dinamik kumpulan sedemikian mewujudkan persekitaran menunggang yang berbahaya. Menunggang secara solo dapat mengelakkan kejadian seumpama ini.

3. Ikut rentak dan jadual kita sendiri

Menunggang solo bermakna kita menunggang mengikut rentak dan jadual kita sendiri. Tidak ada orang yang mengganggu kita jika kita memakai peralatan menunggang dengan perlahan. Atau kita hendak berhenti setiap beberapa minit. Atau terpaksa mengejar jadual orang lain.

4. Berhenti bila-bila masa kita mahu

Kita tentukan bila kita hendak berhenti. Atau berhenti apabila kita melihat pemandangan matahari terbenam yang indah. Atau sawah padi yang seperti permaidani hijau. Tiada siapa yang akan mengeluh.

5. Mulakan bila-bila masa kita mahu

Seperti mana kita suka mengambil masa kita sendiri, kita juga tidak suka mereka yang mengambil terlalu banyak masa untuk bersiap. Pelik tetapi benar, bukan? Kami SENTIASA akan mendapati seorang rakan yang mengambil masa untuk bersiap sedia (hanya untuk menghentikan keseluruhan konvoi kerana dia terlupa sesuatu). Atau seseorang yang perlu berhenti dan untuk membuang air setiap 15 minit. Atau kumpulan yang sentiasa berhenti makan walaupun sebelum enjin mula suam. Jadi daripada mengambil masa 4 jam untuk sampai ke destinasi yang anda inginkan, ia mengambil masa 8 jam. Jawapan? Ride solo.

6. Penunggang bodoh

Kadangkala menunggang dalam kumpulan menyebabkan ego penunggang tercabar untuk menonjolkan skill untuk membuat aksi ngeri. Atau mengusik wanita tempatan dan menimbulkan kemarahan penduduk (Ia sebenarnya berlaku ketika salah satu perjalanan kami ke Thailand!). Atau beberapa ahli konvoi yang memutuskan untuk mengikut jalan lain, dan akhirnya tersesat dan semua peserta konvoi yang lain terpaksa menunggu mereka.

7. Keselamatan

Aspek keselamatan ditingkatkan kerana tidak menunggang dengan penunggang lain yang seperti hendak menempah maut. Kita boleh mengurangkan risiko pada diri kita sendiri dan bukannya serahkan nyawa kita di tangan orang lain. Apabila kita menunggang secara solo, kita boleh menunggang dengan santai dan jauh daripada bimbang tentang keselamatan orang lain dan kita.

8. Perubahan fikiran

Bayangkan menunggang dan anda tiba-tiba mengidam makanan yang sudah lama tidak anda makan. Atau putuskan untuk bermalam di bandar yang menarik minat kita. Buatlah kerana tidak perlu berunding dengan sesiapa.

BONUS: Latih kemahiran menunggang anda

Percubaan melatih kemahiran anda semasa konvoi berkumpulan bukanlah satu perkara yang bijak kerana terdapat motosikal lain di sekeliling kita. Selain itu, ada penunggang lain yang akan menyampaikan nasihat yang salah dan yang akan memudaratkan perjalanan dan keselamatan kita. Menunggang solo membolehkan anda berlatih set kemahiran anda sendiri.

Jualan motosikal Suku Pertama 2024 di Malaysia merosot 20 peratus

Angka itu dilaporkan dalam laman web MotorCycles Data yang menjejaki jualan kepada pelanggan, bukannya jualan daripada pengilang dan pengedar kepada kedai.

Sebanyak 135,717 motosikal telah dihantar pada Q1 2024, mewakili penurunan -20% berbanding tempoh yang sama pada 2023. Semua jenama utama mencatatkan penurunan dua digit. Sebaliknya, jualan untuk keseluruhan 2023 juga turun -11.9% daripada paras tertinggi pada 2022.

Jualan Yamaha turun sebanyak -18.3%, Honda menyaksikan penurunan -11.9%, dan jenama domestik utama seperti SM turun sebanyak -35.8% dan Modenas mencecah -51.0%.

Pengurangan jualan itu berkemungkinan akibat daripada banyak cuti panjang pada suku pertama, kerana Tahun Baharu Cina jatuh pada bulan Februari, diikuti oleh bulan Ramadan sepanjang Mac, dan Hari Raya Puasa pada bulan April.

Walaupun Bank Negara menjangkakan ekonomi akan berkembang antara 4 hingga 5%, justeru peningkatan dalam jualan, beberapa rancangan “rasionalisasi” subsidi (hanya perkataan fancy untuk “pengurangan”) pasti akan memberi kesan kepada kuasa membeli ramai rakyat pada bulan-bulan akan datang .

Angka jualan yang tinggi pada tahun 2022 sebahagiannya disebabkan oleh kerajaan pada masa itu membenarkan pengeluaran daripada akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja pencarum. Inilah yang dikatakan oleh sesetengah pakar sebagai “memacu ekonomi palsu.” Kerajaan sekarang telah membenarkan perkara yang sama, walaupun melalui struktur pengeluaran yang berbeza. Adakah ini akan meningkatkan jualan motosikal untuk beberapa bulan yang singkat?

Malaysia adalah pasaran motosikal ke-13 terbesar di dunia. 3 teratas sekarang ialah India, China dan Indonesia. Sebenarnya, hampir semua pasaran melaporkan penurunan dalam jualan pada Q1 2024.

Pelumba muda Malaysia, Hakim Danish Ramli sekali lagi berada di atas podium Red Bull MotoGP Rookies Cup, kali ini di Grand Prix Perancis. Ia adalah podium kedua beliau pada musim 2024, selepas meraih tempat kedua di Sepanyol, sebelum ini.

Pemain berusia 16 tahun itu telah mendahului banyak lap di dalam Perlumbaan 2 selepas bermula dengan baik. Dia juga telah menukar gaya tunggangannya, yang membolehkannya menyamai kelajuan kelompok hadapan.

“Kali ini saya menukar tunggangan saya, saya pindahkan badan saya lebih ke depan dan menolak siku saya ke bawah, dan saya mencecahnya melalui selekoh, serta cuba membuka pendikit lebih awal di selekoh dan ia terbukti dengan baik.”

Bagaimanapun, dia dipintas oleh pemenang Brian Uriarte dan penamat tempat kedua Màximo Quiles detik-detik terakhir perlumbaan. Quiles, yang merupakan pemenang Perlumbaan 1 sehari sebelum itu mendahului sebelum Uriarte menerjah masuk pada selekoh terakhir. Tindakan ini mengejutkan Quiles dan menyebabkan dia menggelongsor tayar depan motosikalnya. Quiles berjaya menyelamatkan keadaan dan dapat mengekalkan kedudukan di hadapan Hakim.

“Pada lap terakhir saya cuba mendahului tetapi dua orang memintas saya, dan saya cuba memintas semula. Di selekoh terakhir, saya hampir mahu mencuba memotong Maximo dan Brian namun saya terlalu jauh di belakang. Saya sudah memintas pelumba lain pada selekoh sebelum ini dan itu melambatkan saya sedikit, dan saya tidak dapat meraih kemenangan di selekoh terakhir,” sambung Hakim yang menduduki tempat ke-3.

Hakim telah menduduki tempat ke-6 dalam Perlumbaan 1 pada hari Sabtu, dan mengakui bahawa dia tidak dapat menandingi rentak kelompok hadapan. Namun, ia adalah keputusan yang positif secara keseluruhan kerana dia telah menyasarkan tempat podium dalam pusingan ini.

Seperti yang kami siarkan sebelum ini, Lambretta kembali ke Malaysia dan sejak itu ia telah menunjukkan banyak minat, apatah lagi mencetuskan nostalgia di kalangan bekas pemilik dan peminat Lambretta. Malah, mendiang ayah saya menaikki Lambretta pada tahun 60-an dan dia seperti bintang rock di kalangan rakan sebaya ketika itu!

Walau bagaimanapun, ada satu komen membuat kami berfikir juga. “Adakah enjin itu dibuat di China?” salah seorang pengikut kami bertanya.

Jadi, kami memutuskan untuk mencari beberapa fakta.

Permulaan dan kemuncak Lambretta

Mari kita mulakan dengan sejarah Lambretta, kerana kita tidak tahu di mana kita berada dan ke mana kita pergi jika kita tidak tahu di mana kita telah pergi.

Itali mengalami kerosakan teruk semasa Perang Dunia 2, dan rakyatnya mencari bentuk pengangkutan yang lebih berpatutan pasca perang. Vespa adalah yang pertama mengenali peluang itu dan memulakan operasi pada tahun 1946. Setahun kemudian, Dr. Ferdinando Innocenti yang memiliki sebuah kilang besi dan jentera di Milan yang menghasilkan tiub keluli, menyedari bahawa ia sememangnya masa yang tepat untuk firmanya memasukki segmen itu. Beliau mengarahkan kakitangan teknikalnya bentuk kenderaan beroda dua untuk dihasilkan dengan kos yang rendah.

Oleh kerana tidak mahu mengikuti jejak Vespa, kakitangan Innocenti mendapat inspirasi daripada skuter boleh lipat Model Cushman 53 yang digunakan oleh tentera airborne Amerika dan British ketika mereka mendarat di Itali semasa perang. Oleh itu, rangka tiub tunggal digunakan bagi menyambungkan semua komponen lain.

Kini mereka memerlukan suatu nama dan dalam tradisi Rom/Itali lama, mereka memilih satu bidadari air mitos yang tinggal di sungai Lambro berhampiran tempat syarikat itu berada. Lambretta telah dilahirkan.Ini adalah zaman perintis dan setiap pengeluar mencari ciri yang membezakan, berbanding dengan budaya menyalin dan menampalnya seperti yang mereka lakukan hari ini. Sekali lagi, Lambretta tidak mahu mengikut kaedah Vespa seperti menyambungkan enjin terus ke roda belakang. Sebaliknya, mereka menghantar kuasa enjin melalui kotak gear tiga kelajuan dan rantai yang dilitupi. Enjin dan kotak gear diletakkan di sepanjang paksi bingkai.

Reka bentuk inilah yang memulakan kejayaan Lambretta dan persaingan sengit di antara peminat mereka dengan peminat Vespa. Penunggang Lambretta mengejek pembinaan Vespa  di mana enjin terletak di sebelah yang menjadikan mereka “kelihatan seperti perahu layar.”

Jadi, untuk memendekkan cerita, Lambretta mengeluarkan beberapa model yang menjadi perintis seperti LD pada tahun 1950, diikuti oleh LD yang telah dinaikkan taraf pada tahun 1951, dan siri LI yang bermula pada tahun 1958 hingga 1973.

Beberapa Lambretta yang menarik termasuklah 175 TV Series 3 yang merupakan skuter pertama yang dilengkapi dengan brek cakera pada tahun 1962.

Kemuncak syarikat milikan Innocenti ini ialah pada tahun 1969 dengan 200 SX 200/200 DL Electronic, yang menampilkan pencucuhan elektronik, brek cakera, dan enjin 200cc silinder-tunggal dua lejang yang menghasilkan 11 hp. Ia adalah enjin yang paling berkuasa dalam skuter pada masa itu. Kalau nak dibandingkan dengan 2024, enjin Ysuku (Yamaha Y15ZR) hanya menjana 15 hp.

Kemorosotan Lambretta

Jenama itu sebenarnya lebih laris daripada Vespa selama beberapa tahun tetapi mengalami mula krisis apabila kereta murah seperti Fiat 500 mula menjadi lebih popular.

Vespa, sebaliknya, mengharungi detik kritikal ini kerana antara beberapa faktor ialah pemasaran yang agresif dan imej yang tidak berubah. Sebaliknya Lambretta berusaha untuk memasarkan motosikal mereka sebagai produk yang lebih canggih dan mewah, malah mengupah pereka terkenal di Itali seperti Bertone (yang mereka bentuk Ferrari, Lamborghini, Lancia, Citroën, antara jenama terkenal lain) untuk memperhalusi motosikal mereka. Walau bagaimanapun, ini hanya menambahkan kos, manakala majoriti pembeli masih mencari mod pengangkutan yang murah.

Innocenti menjual Lambretta

Fasiliti pemasangan dijual kepada kerajaan India, yang seterusnya mencipta Scooters India Limited (SIL), yang menggunakan nama Lambretta sehingga 1998. SIL menghasilkan derivatif LI 150, Lamby dan GP150 untuk dieksport. Kita dapat melihat banyak Lamby dalam filem Bollywood klasik.

SIL kemudiannya menjual Innocenti kepada BMC (British Leyland). BMC mula mengeluarkan Mini di Itali, tidak lama selepas itu. Pasaran Itali bertindak balas secara positif, dan BMC merancang pelaburan besar untuk meningkatkan keupayaan pembuatan.

Tetapi BMC tidak menyangka bahawa Fiat adalah taikor (abang besar) di Itali, yang menyebabkan kerajaan Itali menyekat projek BMC. Oleh itu, BMC Innocenti jatuh muflis.

Aset syarikat telah dipindahkan kepada seorang individu yang bernama Alessandro de Tomaso yang mempunyai hubungan dalam kerajaan Itali. Ya, Tomaso yang sama yang membuat De Tomaso Pantera yang legenda. Bagaimanapun, sama seperti firma de Tomaso yang lain, Lambretta menderita dan ditutup untuk selamanya.

Lambretta mendapat pemilik baharu

Tahun-tahun berikutnya menyaksikan jenama Innocenti dan Lambretta beredar dari satu mahkamah ke mahkamah yang lain kerana terlibat dalam perebutan pemilikan.

Akhirnya, seorang pemilik lama Lambretta dan pelabur daripada Belanda, Walter Scheffrahn, menjadi pemilik kedua-dua jenama itu. Beliau kemudiannya menubuhkan ibu pejabat operasi baharu bernama Innocenti SA di Lugano, Switzerland. Innocenti SA akhirnya melancarkan tiga Lambretta, V50, V125 dan V200 pada 2017 yang mendapat kejayaan dalam pasaran Timur Jauh.

Kejayaan ini membuka jalan kepada perkongsian dengan syarikat Gaoking di Thailand.

Jadi, untuk menjawab pembaca kami: Ibu pejabat Lambretta di Switzerland adalah pusat jabatan R&D mereka di bawah kawalan peribadi dan kepimpinan Scheffrahn. Rakan kongsi di Thailand pula bertanggungjawab dalam pembuatan.

Lambretta Kembali ke Malaysia

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube