Bikesrepublic

Berita Terkini

Kesesakan jalan raya terutamanya setiap kali musim perayaan khususnya di Pantai Timur antaranya disebabkan kepanjangan jalan sedia ada tidak dapat menampung jumlah kenderaan yang banyak, kata Pakar Psikologi Trafik dan Keselamatan Jalan Raya, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr Rozmi Ismail. Dia turut berkata yang banyak jalan lain (bukan lebuh raya) hanya mempunyai satu lorogn.

“Kalau berlakunya apa-apa perkara seperti kemalangan, pengguna jalan raya tidak ada tempat untuk ‘lari’ dan mereka akan terperangkap dengan kesesakan itu. Memang terpaksa harunginya.

“Kemudian, kebanyakan bandar atau pekan jalannya sedang dibaiki. Contohnya di Gua Musang. Ia seterusnya tidak dapat membantu untuk menampung jumlah kenderaan yang banyak sehingga menyebabkan kesesakan,” katanya lagi.

Beliau mengulas mengenai keluhan pengguna jalan raya yang terpaksa menempuhi perjalanan panjang melebihi 10 jam ketika kembali ke ibu kota selepas menyambut Aidilfitri lalu.

Selain daripada itu, beliau turut menyentuh mengenai kaedah pembayaran tol yang menambahkan lagi kesesakan dan mencandangkan bahawa terdapat sistem pembayaran yang lebih efektif. “Contohnya pengguna dah bayar dahulu sebelum nak ke sesuatu tempat. Katalah saya nak pergi Pulau Pinang, sudah siap bayar. Ini untuk elakkan kenderaan ini berbaris di plaza tol. Berbaris itu akan jadi sesak.

Komen kami:

Rumusan Prof. Dr. Romzi amat baik namun ada lagi satu sebab kenapa jalan-jalan di Malaysia makin sesak, iaitu pertambahan kenderaan yang mendadak setiap hari, bulan, dan tahun. Contohnya, hampir 800,000 kenderaan baharu didaftarkan pada tahun lalu sahaja. Jumlah kepanjangan jalan raya di negara kita, termasuk lebuh raya dan jalan yang diturap serta tidak diturap ialah 290,099 kilometer. Tetapi pada masa yang sama, terdapat 36.3 juta kenderaan yang aktif. Itu bermaksud terdapat 125 kenderaan bagi setiap kilometer.

Penambahan apa-apa jalan dan lebuh raya tidak akan dapat menampung jumlah kenderaan sampai bila-bila, apatah lagi pembinaan setiap lebuh raya mengambil masa yang lama. Projek pembinaan tersebut juga menyumbang kepada kesesakan trafik.

Sebanyak 62.6 juta motosikal dijual pada 2023 di peringkat global.

Ia mewakili rekod kedua terbaik selepas 2018. Jumlah jualan juga mewakili peningkatan 2.7% daripada 2022, dan tahun ketiga pertumbuhan berterusan selepas menyaksikan penurunan mendadak pada 2020 akibat pandemik Covid-19.

Sekali lagi, pasaran Asia yang mendorong peningkatan itu.

India menyumbang jumlah jualan tertinggi, dan peningkatan sebanyak 9.1% dalam kalangan pengeluar tempatan mereka TVS Motor, Royal Enfield, Bajaj Auto dan Hero. Beberapa jenama bukan India lain turut hadir di negara ini melalui perkongsian dengan pengeluar tempatan seperti BMW, Triumph, Norton, KTM, et al.

Pasaran kedua terbesar ialah, tidak mengejutkan, Indonesia yang berkembang sebanyak 20.2% lagi walaupun sudah mempunyai bilangan motosikal tertinggi di sana.

Walaupun pasaran ini berkembang, beberapa negara Asia juga menunjukkan kemerosotan. Jualan jatuh di China sebanyak -2.4%, Vietnam sebanyak -18.1%, dan Pakistan -32.7%.

Pasaran global lain yang berkembang termasuk Brazil sebanyak 21.3%, yang menduduki tempat ke-7 di dunia dan yang terbesar dalam pasaran motosikal Amerika Latin. Turki menyaksikan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 117.9%, melonjakkannya ke tempat ke-11 di dunia.

Data itu dikumpulkan oleh MotorCycles Data yang menjejaki jualan di lebih 90 negara. Mereka menjejaki penghantaran sebenar kepada pembeli dan bukannya daripada pengeluar yang menuntut jualan kepada peniaga mereka.

Dalam kisah yang membanggakan hati setiap rakyat Malaysia (kecuali yang rasis tegar), penduduk sebuah kampung Cina membaikki jalan tikus pada tengah malam untuk membantu pengembara Aidilfitri ketika mereka memandu pulang.

Hari Raya Aidilfitri memang menyeronokkan, tetapi ia juga menandakan tempoh ketika berjuta-juta kenderaan membanjiri lebuh raya ketika rakyat Malaysia di perantaun pulang ke kampung halaman. Lebuh raya yang sedia sibuk akan sesak dengan kenderaan sehinggakan sesetengah pemandu mencari jalan alternatif. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada ini bukan jalan B, tetapi laluan yang tidak diturap yang dikenali sebagai “jalan tikus.”

Begitulah kisah ini, apabila Zairul Annuar mahu mengelak kesesakan lalu lintas di lebuh raya PLUS menghala ke Kuala Lumpur. Dia memutuskan untuk keluar di Gopeng untuk mengambil jalan dalam hanya untuk mendapati jalan itu mempunyai kesesakan lalu lintas yang besar di Ladang Bikam.

Dia kemudian memutuskan untuk mengikuti laluan yang lain yang dicadangkan oleh Google Map, walaupun ia merupakan laluan ladang kelapa sawit yang tidak berturap.

“Perlahan-lahan, kami meneruskan perjalanan. Tiba-tiba, kelihatan beberapa kereta dari arah bertentangan, yang kemudian berhenti di sebelah kami untuk memaklumkan bahawa jalan di hadapan tidak boleh dilalui.”

“Mereka menyuruh kami berpatah balik. Semua kereta di belakang kami diarahkan melakukan perkara yang sama.”

Dia kemudian berbuat demikian tetapi ketika keretanya memasuki semula kawasan perumahan, Zairul diberhentikan oleh sekumpulan lelaki Cina pertengahan umur yang tinggal di situ.

Mereka kemudian bertanya kepada Zairul jika dia dan keluarganya menuju ke Kuala Lumpur dan menggesa mereka untuk tidak berpatah balik kerana mereka akan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Sebaliknya, penduduk kampung Cina berkata bahawa mereka akan membaikki jalan yang terhalang itu. Kumpulan lelaki Cina itu berkata kepada Zairul yang boleh didengari dalam video Zairul, “Jalan di hadapan kamu terhalang, kan? Jangan risau, kami akan membawa jengkaut untuk membaiki jalan itu. Awak tunggu sekejap.”

Zairul kemudian berkata, kawasan kejiranan itu ternyata merupakan kawasan perumahan Cina dan penduduk secara bersatu bersetuju membantu memudahkan laluan kenderaan melalui kawasan kejiranan itu.

Penduduk kampung berkumpul dan menggunakan jengkaut untuk meratakan jalan untuk digunakan oleh orang yang tidak dikenali.

Dalam video perjalanan melalui jalan tikus itu, sebuah jengkaut dapat dilihat di tepi jalan selepas ia digunakan untuk meratakan jalan supaya kereta biasa boleh melaluinya kerana hanya 4×4 boleh melakukannya sedemikian sebelum itu.

Tersentuh dengan tindakan penduduk kampung Cina keluar membantu orang yang tidak dikenali pada Aidilfitri, Zairul memuji mereka dengan berkata, “Mereka keluar dari rumah dan bekerja bersama-sama. Hebatnya rakyat Perak. Inilah semangat Malaysia yang sebenar.”

Seramai 116 kematian akibat kemalangan jalan raya dicatatkan dalam tempoh tiga hari perayaan Songkran di Thailand. Angka kematian pada hari Sabtu sahaja telah mencapai 48 kes, manakala 411 kecederaan dilaporkan. Jumlah mereka yang tercedera mencecah 968 dalam tempoh yang sama.

Sejumlah 936 kes kemalangan jalan raya dilaporkan. 40.05 daripadanya disebabkan oleh memandu laju, 27.81 peratus oleh kerana memandu di dalam keadaan mabuk, dan 16.85 peratus lagi kerana memotong kenderaan lain.

Sebanyak 85.5 peratus kemalangan melibatkan motosikal. Majoriti kemalangan bukan kerana jalan berliku atau keadaan tidak baik, sebaliknya 81.63 peratus berlaku di atas jalan lurus.

Wilayah Nakhon Si Thammarat dan Songkhla mencatatkan jumlah kemalangan jalan raya tertinggi dalam tempoh tiga hari masing-masing sebanyak 19 kes.

Maverick Viñales mencipta sejarah baharu apabila dia menjuarai perlumbaan MotoGP Amerika yang epik di Circuit of the Americas (COTA) pagi tadi.

Viñales menjadi satu-satunya pelumba dalam kejuaraan itu yang pernah menang dengan tiga pengeluar berbeza, iaitu Aprilia, Yamaha, dan Suzuki.

Pelumba Aprilia itu bermula dari petak pertama, diikuti pelumba remaja Pedro Acosta daripada Red Bull GasGas, dan Jorge Martin daripada Prima Pramac Ducati. Bagaimanapun, Viñales yang bermula daripada petak yang pertama ditewaskan ke selekoh pertama oleh Acosta yang bermula dengan pantas, diikuti oleh Martin, juara bertahan dan pelumba pengilang Ducati, Francesco Bagnaia dan rakan sepasukannya Enea Bastianini, Jack Miller dari Red Bull KTM Factory Racing, dan pemenang tujuh kali di COTA Marc Marquez yang menunggang Gresini Ducati. Pertarungan huru-hara untuk kedudukan terbaik di selekoh pertama telah menolak Viñales ke tempat ke-11 pada penghujung pusingan pertama.

Ketika Acosta mengambil alih pendahulu buat kali pertama dalam karier MotoGPnya, bermulalah beberapa siri aksi potong-memotong yang mendebarkan di kelompok depan. Bagaimanapun, Acosta telah memilih tayar belakang kompaun sederhana yang kurang cengkam berbanding pelumba Ducati pada pilihan lembut, justeru dia terpaksa mengalah kepada Martin yang menggunakan tayar kompaun lembut.

Marquez tahu dia perlu mulakan serangan dengan segera sebelum Martin menjauhkan dirinya. Percubaannya untuk memintas Miller menyaksikan motosikal mereka berlanggar dan menghilangkan sayap kiri hadapan Ducati Marquez.

Walaupun kamera tertumpu semata-mata pada kumpulan hadapan ini, Viñales sedang bergerak ke hadapan dengan agresif dan memintas pelumba demi pelumba lain.

Tayar belakang Martin mulai haus sejurus sebelum pertengahan perlumbaan, dan ini membolehkan Acosta dan Marquez merapatkan jurang, dan akhirnya memintas Martin.

Marquez yang amat bersemangat untuk mengukuhkan kedudukannya sebagai “Raja COTA” memintas  Acosta untuk mendahului. Malangnya, tayar depannya telah hilang cengkaman pada selekoh ke-11 dan terbabas daripada perlumbaan. Dia mendedahkan kemudian bahawa dia mengalami masalah brek.

Dengan ketiadaan Marquez, Acosta mula melakukan beberapa pusingan pantas untuk sekali lagi menjarakkan dirinya daripada Martin, Bagnaia, dan Bastianini.

Tetapi tunggu, ini datang Viñales dengan Aprilia “Bat Bike” miliknya (dia telah menggelarkan dirinya sebagai “BatMav” sepanjang minggu). Viñales memintas Acosta untuk mendahului. Pada masa inilah dia melakukan siri pusingan yang amat laju termasuk pusingan perlumbaan terpantas di COTA walaupun dengan tayar haus. Acosta cuba untuk mengikutnya, dan walaupun dia satu-satunya pelumba lain yang mencatatkan pusingan dalam kurungan 2m:02s, Viñales melakukan pusingan 2m:02.5s, manakala Acosta hanya mampu membuat lap dengan masa 2m:02.9s.

Jadi, BatMav bertahan untuk memenangi perlumbaan dan menempah tempat dalam buku sejarah. Persembahan Viñales menakjubkan pada hujung minggu ini, kerana dia telah mengambil kedudukan terdepan (pole position), memenangi perlumbaan Sprint, dan kini Perlumbaan Utama.

Acosta turut mencipta sejarah sebagai pelumba MotoGP termuda yang menaikki podium berturut-turut.

Bastianini berjaya memotong Martin dalam gerakan berani pada kelajuan lebih 350km/j untuk tempat ketiga. Martin berada di tempat keempat dan Bagnaia yang terpaksa bergelut dengan gegaran tayar belakang menamatkan perlumbaan di tempat kelima.

Pusingan seterusnya ialah Grand Prix Sepanyol di Jerez dalam masa dua minggu.

Pemandu sebuah kereta yang melanggar mati tiga lelaki warga Pakistan ketika mereka dalam perjalanan menunaikan solat sunat Aidilfitri, mengaku bersalah atas tuduhan mengambil dadah.

Tertuduh, Mohd Azizol Abdul Rasheed, 36, membuat pengakuan itu sebaik pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret T Ashvinii.

Berdasarkan pertuduhan, pembantu kedai makan itu didakwa memasukkan dadah berbahaya jenis iaitu ganja dan dituduh melakukan kesalahan mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 (pindaan 2003) yang dibaca bersama Seksyen 38b (1) akta yang sama.

Tertuduh boleh dikenakan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum dua tahun, jika sabit kesalahan.

Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan dua orang penjamin dan syarat tambahan melapor diri di balai berdekatan setiap dua minggu sekali.

Mahkamah turut menetapkan 5 Jun ini sebagai sebutan semula kes bagi serahan laporan patologi.

Kejadian berlaku pada Hari Raya Aidilfitri pertama yang menyebabkan tiga lelaki warga Pakistan maut, manakala tiga lagi parah dirempuh kereta dipandu suspek.

Identiti tiga mangsa yang maut dikenali sebagai Zahir Nur Muhammad, 31; Shayan Mumtazali, 22 dan Adil Noorullah, 33.

Tiga lagi individu cedera ialah Kamran Muhammad Wali, 26; Yasen Afzalsha, 19 dan Salem Said Rasol, 23.

Sementara itu, empat lelaki Pakistan telah direman kerana telah bertindak memukul pemandu kereta berkenaan.

Perkara itu diputuskan oleh Majistret yang sama, T Ashvinii di Mahkamah Majistret Teluk Intan bagi membolehkan siasatan lanjut dibuat mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan.

Suspek berusia 24 hingga 49 tahun dan bekerja sebagai buruh sawit ditahan jam 4.20 petang semalam selepas pemandu Proton Saga terbabit membuat laporan polis menyatakan dia cedera di kepala akibat dipukul.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Ahmad Adnan Basri, dilaporkan berkata mereka ditahan selepas polis mengenal pasti suspek menerusi video tular di laman sosial membabitkan pemandu kereta dan empat lelaki berkenaan.

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube