PETRONAS Team De Roy IVECO mempamerkan aksi mantap untuk muncul tempat keenam keseluruhan dalam Rali Dakar Raid 2020 kategori trak.
Pelumba, Janus van Kasteren menamatkan aksi 12 peringkat itu dengan catatan masa 51 jam 00.33 minit, empat jam dipisahkan dengan juara keseluruhan, Andrey Karginov dari Kamaz-Masters.
Sementara itu, rakan sepasukan Albert Llover – yang juga bekas atlet ski Olimpik – yang lumpuh sebahagian daripada badannya menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-15.
Perlumbaan tahun ini dianggap antara yang paling mencabar susulan pelbagai faktor antaranya kehadiran jentera yang lebih berkuasa di samping skil pemanduan yang telah pun dipertingkat.
Rali Dakar 2020 merangkumi 75 peratus perlumbaan di atas padang pasir sepanjang 7,500km ternyata membawa dugaan yang pelbagai jadi tidak hairanlah mengapa setiap penganjuran hanya sekitar 70 peratus pelumba yang berjaya sampai ke garisan penamat.
Bagaimanapun, kejayaan pasukan PETRONAS membuktikan penggunaan teknologi minyak PETRONAS Urania dan Tutela memastikan enjin kekal efisien dalam keadaan yang sangat teruk dan mencabar.
Difahamkan, pasukan PETRONAS De Rooy IVECO mensasarkan kedudukan yang lebih tinggi dalam edisi ke-43, tahun depan.
Honda Malaysia melancarkan Civic dan Accord serba baharu yang menampilkan teknologi Honda Sensing, hari ini.
Honda Civic generasi ke-10 ini merupakan model Honda pilihan rakyat Malaysia yang telah pun mendominasi 72 peratus pasaran 2019.
Ketika ini, Civic generasi ke-10 ini merupakan paling popular dalam segmen-C tatkala lebih 48,000 unit telah pun terjual sejak dilancarkan empat tahun lalu.
Bagi tahun 2020, tiga varian Civic ditawarkan – 1.8S, 1.5TC dan 1.5TC-P.
Apa yang baru bagi model CIVIC 2020?
Penambahbaikan paling ketara adalah teknologi Honda SENSING bagi varian 1.5TC-P yang merangkumi ciri seperti berikut:
Adaptive Cruise Control (ACC)
Low Speed Follow (LSF)
Auto High Beam (AHB)
Forward Collision Warning (FCW)
Collision Mitigation Braking System (CMBS)
Lane Departure Warning (LDW)
Road Departure Warning (RDM
Lane Keep Assist System (LKAS)
Dalam fahaman mudah, Honda SENSING merupakan ciri keselamatan futuristik dan canggih yang menawarkan pemanduan lebih selamat kepada pemandu dan penumpang.
Menariknya, Civic serba baharu ini juga merupakan model buatan Jepun pertama yang dipasang seluruhnya di Malaysia dan didatangkan dengan ciri keselamatan terkini.
Seperti model sebelumnya, versi 2020 ini juga dikuasakan enjin 1.5L VTEC Turbocharged yang menjana 170hp dan 220Nm.
Sementara itu, Honda Accord 2020 terus mengangkat taraf segmen D dengan ciri elegan dan prestasi terbaik termasuk ciri keselamatan menerusi Honda SENSING.
Versi 2020 ini didatangkan dengan rekaan yang lebih luas namun dengan bumbung yang lebih rendah bagi menampakkan ciri sporty namun elegan.
Didatangkan dengan enjin 1.5L VTEC Turbocharge yang menjana 198.25hp dan 260Nm.
Bahagian kemasan dalam pula menerapkan falsafah “Man-Maximum, Machine-Minimum”, sekaligus meletakkan Accord 2020 ini dalam kelas tersendiri terutamanya dengan penggunaan kulit di bahagian tempat duduk.
Terdapat beberapa inovasi teknologi diperkenalkan buat julung kalinya antaranya:
Tempat duduk 4-way Assistant Power Seat dengan Shoulder Switch
Wireless Charging
Driver Seat Memory
Driver Attention Monitor
Walk Away Auto Lock
Remote Engine Start
Skrin paparan 8-inci dengan Advanced Display Audio
Paparan meter TFT 7-inci
Seperti Civic, Accord generasi ke-10 ini turut mendapat rating ASEAN NCAP lima bintang dengan bantuan sistem keselamatan Honda SENSING.
Honda Accord serba baharu ini ditawarkan pada harga:
Demikian keputusan yang kami perolehi selepas mengajukan soalan terhadap pengikut MotoMalaya.Net berhubung dengan Modenas menjenamakan semula Kawasaki Ninja 250 SE ABS yang bakal dilancarkan tahun ini.
Modenas mendedahkan model Ninja 250 SE ABS ketika pembentangan Dasar Automotif Nasional (NAP) 2020, di MITI, baru-baru ini.
Difahamkan, model tersebut ditayangkan khas untuk Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Senario itu turut mengesahkan kenyataan dibuat Ketua Pegawai Eksekutif MODENAS, Roslan Roskan sebelum ini yang mendedahkan mereka bakal menjenamakan semula beberapa jentera Kawasaki bawah 700cc.
Kerjasama itu bukan satu kejutan tatkala Kawasaki Heavy Industries (KHI) memiliki pegangan 30 peratus saham Modenas yang mampu meningkat ke 48 peratus.
Bagaimanapun, daripada lebih 3,000 yang kami terima, 82 peratus bersetuju dengan konsep penjenamaan ini berbanding 18 peratus yang tidak bersetuju.
Ini menandakan langkah penjenamaan semula diterima baik majoriti orang ramai tatkala rata-rata mahukan jentera yang berkualiti namun pada harga yang berpatutan terutamanya berkaitan dengan kos servis dan alat ganti.
Untuk rekod, sebuah Kawasaki Ninja 250 SE ABS ditawarkan pada harga sekitar RM23,071 sekaligus dijangkakan versi penjenamaan semula oleh Modenas akan menawarkan harga yang lebih rendah.
Sementara itu, konsep penjenamaan semula bukan perkara baharu bagi Modenas tatkala melakukan perkara sama terhadap motosikal Bajaj yang terdiri daripada Pulsar NS200, RS200, V15 dan Dominar D400.
Pulsar NS200 mendapat perhatian pembeli yang tinggi tatkala lebih 7,000 telah pun terjual sebelum Modenas memperkenalkan versi ABS, awal tahun ini.
Pembukaan Modenas Powerstore di Kota Damansara turut menyuntik lebih ramai pembeli di sekitar ibu kota untuk mendapatkan jentera berkeupayaan ABS namun dengan harga bawah RM10,000.
Segala senario ini membuktikan, orang ramai tidak terkesan seadainya Modenas tidak lagi menghasilkan jentera sendiri malah menyokong tindakan penjenamaan semula daripada jenama motosikal yang telah terbukti kualitinya.
Apatah lagi menerusi cara ini, jenama motosikal seperti Kawasaki dan Bajaj mampu dimiliki dengan harga yang lebih mampu milik.
SoCar Malaysia melancarkan TREVO, aplikasi perkongsian kereta yang menawarkan pelanggan menempah kereta mengikut keperluan menerusi komuniti Trevo.
Menerusi TREVO, hos kereta boleh berkongsi kenderaan dengan pelanggan sekaligus membuatkan kedua-dua pihak dapat memenuhi keperluan masing-masing.
Malaysia dilihat sebagai negara tepat dalam memperkenalkan TREVO berdasarkan dua faktor, pemilikan kenderaan antara terbesar di dunia dengan 93 peratus dan isi rumah memiliki lebih dari satu kereta dengan 54 peratus.
Menerusi TREVO, pelanggan boleh menyewa kereta serendah RM55 sehari bagi Perodua Myvi atau membuat anda boleh buat pasangan anda berasa kagum dengan memilih Rolls-Royce.
Pelbagai model ditawarkan dengan lebih 300 unit kenderaan telah pun berdaftar dalam komuniti TREVO.
Sementara itu, anda yang memilih untuk menjadi hos boleh memperoleh pendapatan mudah lantas membantu dalam melangsaikan bayaran ansuran kenderaan.
Menariknya, hos diberi kelonggaran untuk menetapkan harga sewaan – asalkan berada dalam lingkungan harga yang ditetapkan.
Untuk maklumat lanjut, layari TREVO.my atau alami pengalaman perkongsian kereta terbaru dengan muat turun TREVO di Google Play Store atau Apple App Store.
Ketika ujian pra-musim MotoGP membuka tirai di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) awal bulan ini, Repsol Honda gagal menempatkan diri dikalangan tiga terbaik bagi ketiga-tiga hari.
Tatkala ramai pihak mendakwa Marc Marquez masih bergelut dengan kecederaan namun selepas sesi ujian di Litar Losail, Qatar, kem Repsol Honda mula gemuruh.
Marquez sendiri mengakui dia tidak gusar dengan keadaan semasa bahunya sebaliknya bimbang jentera RCV 2020 tidak mempamerkan prestasi seperti yang diharapkan.
Memasuki malam terakhir di Losail, jurutera pasukan factory HRC bertindak meminjam RCV 2019 milik LCR Honda, Takaaki Nakagami lalu menyerahkan kepada Marquez dalam percubaan untuk mengesan apa yang tidak kena dengan jentera 2020.
Malah, pada hari terakhir ujian, Nakagami muncul pelumba Honda terpantas sekaligus meyakinkan Marquez untuk mencuba kembali jentera 2019.
Menurut laporan GPOne, komponen aerodinamik bahagian depan milik Crutchlow turut dibuka ketika sesi ujian semalam kelmarin, lantas memberi bayangan kem Honda sedang gusar tentang jentera mereka.
Siapa sangka, hadiah persaraan dari anak perempuan sendiri yang berupa sebuah BMW X1 yang dibeli di Quill Automobiles membawa tuah, apabila dia muncul pememang Hadiah Utama peraduan X Marks The Future Contest.
Dianjurkan oleh Quill Automobiles sebagai inisiatif dalam meraikan roadster klasik terbabit, lebih 3,000 penyertaan telah pun diterima dalam tempoh 6 bulan sejak dilancarkan pada Julai 2019.
Wong Ngai Chee muncul pemenang menerusi cabutan rawak sekaligus membawa pulang sebuah BMW Z4 serba baharu.
“Saya tidak merancang untuk hadir ke upacara tersebut, saya gembira saya mengambil keputusan untuk menghadirkan diri, hari ini,” jelas Wong yang terus menghubungi ahli keluarganya bagi menyampaikan berita baik itu.
Sementara itu, pemenang kedua, Millie Yap membawa pulang sebuah set bagasi TUMI bernilai RM2,690 diikuti pemenang ketiga, Angeline Kwan menerima baucar makan malam di Pe Petit Chef bernilai RM1,998.
Alex Tang, Pengedar Utama Quill Automobiles menyifatkan peraduan X Marks The Future sebagai tanda terima kasih kepada pelanggan setia Quill Automobiles.
“Kami mahu pelanggan kami tahu bahawa setiap pembelian di Quill Automobiles merupakan pengalaman yang memuaskan. Ia merupakan suatu penghargaan buat kami untuk menghadiahkan para pelanggan yang sangat teruja untuk menang,” jelasnya.