Bikesrepublic

Berita Terkini

TREVO menyediakan Bantuan Kewangan RM200 kepada 10,000 hos baharu yang merupakan sebahagian daripada Fasa 1 pelaksanaan Proof of Concept (POC).

Pelaksanaan POC ini yang berlangsung dari Ogos 2020 hingga Ogos 2021 dapat dijalankan hasil suntikan dana RM2 juta.

Inisiatif Fasa 1 ini adalah bertujuan untuk membuktikan keberkesanan perkongsian kereta P2P di samping menggalakkan orang ramai untuk terlibat dengan POC ini.

Sementara itu, pengumuman Bantuan Kewangan RM200 ini dirasmikan sendiri Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), SOCAR Mobility Malaysia, Leon Foong bersama Pengarah Urusan TREVO, Susan Teoh.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong

Seramai 10,000 hos akan menerima bantuan ini di sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang dan Kota Kinabalu dengan syarat kereta hos boleh didapati lebih 14 hari setiap bulan.

Pendaftaran sebagai hos dibuka kepada rakyat Malaysia yang memiliki kereta berusia tak lebih 12 tahun.

Pengarah Urusan TREVO, Susan Teoh

Sementara itu, Susan Teoh meluahkan rasa teruja dengan kerjasama kerajaan dalam memastikan kelangsungan perkongsian kereta P2P.

“Menerusi pelaburan ini, TREVO teruja kerana dapat bersama-sama kerajaan dalam memperkenalkan kelebihan perkongsian kereta P2P kepada lebih ramai rakyat Malaysia.

“Selain daripada inisiatif RM200 ini kami mahu membuka peluang kepada rakyat Malaysia untuk menukar aset mereka kepada medium penjana pendapatan terutamanya dalam membantu menghadapi tahun 2020 yang penuh dugaan ini,” jelasnya.

TREVO merupakan platform yang menghubungkan pengguna dan pemilik kereta dengan membenarkan pengguna menggunakan kereta lantas menjana pendapatan tambahan kepada pemilik.

Dalam perkembangan sama, Dr Wee Ka Siong menggesa agar lebih ramai pemilik kereta melibatkan diri dengan TREVO.

Pelumba Petronas SRT, Franco Morbidelli, merekodkan kemenangan sulung di kelas premier MotoGP apabila mengungguli Litar Misano, hari ini.

Pelumba Itali itu, yang memualakan aksi di petak ke-2 bingkas merampas kedudukan pertama sebaik perlumbaan bermula dan mengekalkan dominasi sehingga ke lap terakhir dengan catatan masa 42 minit 02.272 saat.

Ini merupakan kejayaan pertama Morbidelli dalam kelas premier dalam tahun keduanya bersama Petronas SRT.

Sementara itu, wakil Pramac Ducati, Francesco Bagnaia yang terlepas beberapa pusingan ekoran kecederaan menampilkan tunggangan mantap untuk menduduki tempat kedua dengan catatan masa 42′ 04.489s.

Bagnaia yang bermula di petak ke-6 gagal mempertahankan kedudukan sebaik perlumbaan bermula namun kembali memintas satu demi satu pelumba termasuk rakan sepasukan Jack Miller untuk menduduki tempat kedua.

Joan Mir pintas Rossi di lap terakhir

Tempat ketiga jadi milik wakil Suzuki Ecstar, Joan Mir, yang berjaya memintas Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha) ketika di lap terakhir.

Fabio Quartararo terbabas di Turn 4

Sementara itu, Fabio Quartararo hilang status selaku pendahulu kejuaraan apabila gagal menamatkan perlumbaan setelah dua kali mengalami kemalangan di Turn 4 dan Turn 6.

Pelumba Ducati, Andrea Dovizioso kini mendahului kejuaraan dengan 76 mata – 1 mata dihadapan Quartararo – manakala Miller ketiga dengan 63 mata diikuti Mir dengan 60 mata.

Menariknya, Valentino Rossi yang suatu ketika berada di kedudukan kedua, boleh meluahkan rasa bangga apabila menyaksikan bekas protege Akademi Rider VR46, Morbidelli dan Bagnaia melengkapkan podium satu dua.

Pelumba berusia 42 tahun itu turut mengucapkan tahniah kepada kedua-dua pelumba itu sebaik perlumbaan berakhir.

Morbidelli merupakan protege pertama Rossi di usia 13 tahun dan ketika Akademi Rider VR46 ditubuhkan, Morbidelli merupakan ahli pertama pada 2013.

Umum mengetahui selain daripada pelancaran Yamaha MT-25 di Sofitel Damansara malam tadi, Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) turut perkenalkan (previu) Yamaha MT-15.

Yamaha MT-15 dan MT-25

Meskipun hanya boleh didapati di pasaran bermula November nanti (termasuk harga), Yamaha MT-15 dijangka menarik lebih ramai pembeli di Malaysia terutamanya mereka yang merupakan peminat dan bekas pemilik FZ150i.

Yamaha FZ150i

Sejak HLYM menghentikan pengeluaran FZ150i, rata-rata peminat motosikal itu kecewa tatkala tiada lagi jentera jenis ‘naked’ bersesaran 150cc ditawarkan di Malaysia.

Berdasarkan pengamatan, pelanggan mengalih perhatian kepada jenama lain antaranya Modenas Pulsar NS200 dan NS200 ABS yang turut sama menawarkan rekaan motosikal ‘naked’.

Modenas NS200 ABS

Bagaimanapun, orang ramai kini boleh kembali gembira apabila HLYM akan mula menjual Yamaha MT-15 bermula November ini!

Yamaha MT-15 meneruskan legasi FZ150i namun dengan segala ciri moden dan terkini di samping membawa DNA ‘Monster of Torque’ yang terdapat pada abang besar, MT-10, MT-09 dan MT-07.

Membawa ciri ‘naked’, MT-15 menawarkan fork berwarna emas (tidak terdapat pada MT-25), dengan rekaan lampu depan (LED) seakaan MT-09 berbanding MT-25 yang memiliki bentuk lampu lebih tirus.

Bentuk ‘ekor’ belakang juga mengekalkan rekaan sporty dengan penggunaan lampu LED sesuai dengan elemen ‘naked’ yang diketengahkan.

Yamaha MT-15 didatangkan dengan enjin 155cc dengan penyejukan cecair yang menghasilkan 18.5hp pada 10,000rpm dan 13.9Nm pada 8,500rpm yang disalurkan menerusi transmisi 6-kelajuan.

Sistem keselamatan utama pula terdiri dengan penggunaan Anti-lock Brake System (ABS) satu saluran (single-channel) dan High-Performance Variable Valves Actuation (VVA) dan Assist dan Slipper Clutch.

Penggunaan chassis jenis Deltabox seperti yang terdapat pada R-15 juga menjaminkan tunggangan lebih cekap dan selesa.

Antara ciri lain ditawarkan:

  • tangki 10L
  • tinggi tempat duduk 810mm
  • berat 138kg
  • tayar (radial) depan 100/80-17
  • tayar (radial) belakang 140/70-17
  • cakera brek depan 282mm
  • cakera brek belakang 220mm

HLYM menawarkan dua warna pilihan bagi MT-15, Ice Fluo dan Yamaha Blue sementara harga rasmi akan diumumkan November nanti.

Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) melancarkan Yamaha MT-25 untuk pasaran Malaysia, hari ini.

Yamaha MT-25

Yamaha MT-25 merupakan motosikal jenis ‘naked’ yang diilhamkan daripada abang besar keluarga MT, MT-10, MT-09 dan MT-07.

Bertemakan ‘Rush of Darkness’, Yamaha MT-25 tampil dengan rekaan agresif di samping ergonomik tempat duduk yang tegak menyamai motosikal motard.

Yamaha MT-15 dan MT-25

Model ini dilengkapi enjin dua silinder 249cc DOHC yang menawarkan 35.5hp pada 12,000rpm dan 23.6Nm pada 10,000rpm.

Antara ciri menarik lain ditawarkan:

  • Fork depan inverted
  • Lampu LED
  • Paparan digital LCD
  • Lampu hazard
  • ABS dual-channel

HLYM menawarkan Yamaha MT-25 dengan dua warna pilihan, Ice Fluo dan Yamaha Blue dengan harga RM21,500.

Yamaha MT-25 boleh didapati di semua pengedar rasmi HLYM bermula 18 September.

Sementara itu, setiap pembelian Yamaha MT-25 pelanggan akan menikmati key chain First Edition MT Series oleh Royal Selangor di samping safety disk lock.

Dalam perkembangan sama, HLYM turut memperkenalkan MT-15 yang dijadualkan akan dipasarkan pada November namun harga rasmi akan diumumkan kemudian.

Yamaha MT-15

Tahun 2017 merupakan julung kalinya jenama motosikal Itali-Taiwan itu memperkenalkan TRK 502 untuk pasaran dunia.

Benelli TRK 502 X

Benelli TRK 502 merupakan motosikal segmen ‘adventure touring’ mampu milik yang menawarkan rekaan moden setaraf dengan jentera lain dalam segmennya meskipun taraf kualiti masih lagi dipersoalkan.

Bagaimanapun, Benelli dijangka memperkenalkan 502 terbaru berdasarkan imej ‘spyshot’ yang bocor di internet.

QJ SRT 500

Imej tersebut memaparkan sebuah jentera dengan lencana QJ SRT 500.

Bagi yang tidak mengikut perkembangan semasa jenama Benelli, QJ Motor merupakan syarikat motosikal milik Qianjiang Motorcycle, syarikat sama yang memegang jenama Benelli.

Sehingga kini, hampir kesemua motosikal QJ Motor dijenamakan semula sebagai Benelli untuk pasaran luar.

Benello TRK 502 datang dengan dua varian, dan imej ‘spyshot’ tersebut memaparkan varian 502 X yang menampilkan rim jenis jejari (spoke) berbanding aloi.

Bagaimanapun, perbezaan paling ketara ditonjolkan model baharu ini adalah rekaan yang lebih ‘kurus’ berbanding model sebelumnya sekaligus petanda positif dalam mengurangkan berat jentera dan memperbaiki prestasi enjin.

Model ini dijangka mengekalkan enjin parallel-twin 500cc namun dengan kuasa yang dipertingkat berbanding 47hp pada model sebelumnya, swingarm aluminium dan sistem penyerap hentakan daripada Marzocchi.

QJ SRT 500

Bahagian depan jelas memaparkan penggunaan lampu LED, dengan rekaan yang lebih tirus dan penghadang angin yang tinggi. Model ini juga didatangkan dengan ‘centre stand’ berdasarkan imej dikongsikan.

Susulan permintaan tinggi model SYM VF3i 185 Edisi Terhad sebelum ini dengan kesemua 5,000 unit habis terjual, MForce Bike Holdings Sdn Bhd membuat keputusan menambah lagi 5,000 unit model itu hingga Disember 2020.

SYM VF3i Edisi Terhad ini mula diperkenalkan pada Mei 2020 dengan tawaran harga RM9,338 dengan hanya 5,000 unit ditawarkan.

Namun, Pengarah Urusan Operasi, Asri Ahmad mendedahkan pihaknya telah menerima lebih 10,000 tempahan setakat ini lantas membawa kepada keputusan menghasilkan tambahan 5,000 unit lagi.

Model ini bingkas menarik perhatian tatkala muncul moped pertama yang menawarkan ciri Anti-lock Brake System (ABS).

Pelanggan juga boleh menikmati waranti dua tahun atau 20,000km di samping mendapatkan alat ganti secara atas talian menerusi Online Spare Parts Purchase Service oleh MForce Bike Holdings.

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube