Bikesrepublic

Yamaha NVX (2024) Dilancarkan dengan Empat Warna Baharu

Hong Leong Yamaha Motor telah melancarkan Yamaha NVX 2024, dengan empat warna baharu.

Skuter berprestasi sporty itu masih menjadi kegemaran ramai penunggang motosikal di Malaysia, walaupun telah dilancarkan sejak tahun 2017. Tujuh tahun adalah pengeluaran yang panjang, dan motosikal itu telah menyaksikan beberapa semakan kosmetik dan reka bentuk dalam tempoh itu. Populariti itu ada kaitan dengan karakter serta pengendaliannya yang sporty.

Versi standard dengan warna BLUE

Versi 2024 menampilkan empat warna bergaya, masing-masing dipisahkan kepada dua untuk setiap dua versi Yamaha NVX. Bermakna, versi standard, bukan ABS mendapat warna BLUE (Biru), atau BRONZE (Gangsa), manakala versi ABS mendapat warna CYAN SKY dan PREMIUM NAVY.

Versi standard dengan warna BRONZE

Klik di sini untuk ulasan kami tentang Yamaha NVX

Sistem ABS-nya membuat penampilan sulungnya pada edisi 2023 dan merupakan jenis saluran tunggal yang hanya berfungsi pada roda hadapan, manakala roda belakang (masih) menggunakan brek dram. Tetapi bagi kami, mempunyai ABS di hadapan adalah lebih berguna kerana bukan mudah untuk mengawal tayar hadapan yang tergelincir!

Versi ABS dengan warna CYAN SKY

Enjinnya kekal tidak berubah, menampilkan jenis satu silinder, 155cc, penyejuk cecair, SOHC dengan ciri VVA (Variable Valve Actuation) yang turut memacu Yamaha Y16ZR dan Yamaha YZF-R15. Ia menghasilkan 15 hp (11.3 kW) pada 8,000 RPM, dan 13.9 Nm tork pada 6,500 RPM.

Versi ABS dengan warna PREMIUM NAVY

Versi ABS menampilkan penyerap hentak belakang berspesifikasi lebih tinggi dengan sub-tangki, kunci pintar, dan sistem melahu henti mula untuk meningkatkan kecekapan bahan api.

Hong Leong Yamaha berkata warna baharu itu boleh didapati di semua pengedar sah Yamaha di seluruh negara mulai 24 April 2024. Harga runcit yang disyorkan untuk versi standard ialah RM 9,998.00, manakala versi ABS berharga RM 11,698. Harga ini bukan atas jalan. Setiap pembeli datang dengan kunci cakera brek Yamaha bernilai RM 100.

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube