Bikesrepublic

Bimota Kembali ke WorldSBK pada 2025

Bimota akan kembali ke WorldSBK pada 2025. Pengumuman itu dibuat dalam siaran akhbar Bimota yang disiarkan serentak di laman web mereka serta laman web Kejohanan Superbike Dunia (World Superbike Championship), malam tadi.

Ia juga suatu langkah kembali kepada pangkal jalan bagi jenama motosikal Itali yang legenda ini. Bimota mendapat kemasyhuran dengan membina casis yang hebat bagi menempatkan enjin yang diperoleh daripada motosikal kontemporari. Jadi, dalam kes ini, kerangkanya ialah Bimota, dan enjinnya merupakan daripada Kawasaki Ninja ZX-10RR. Sebagai makluman, enjin H2 tidak dibenarkan di WorldSBK kerana peraturan hanya membenarkan enjin yang tidak menggunakan supercharger mahupun turbocharger.

Justeru, program itu akan dikenali sebagai Bimota by Kawasaki Racing Team (BbK). Kawasaki telah memperolehi 49.9% saham Bimota pada tahun 2019. Dan tidak lama kemudian, Bimota Tesi H2 telah diperkenalkan di EICMA 2019, lengkap dengan bahagian hadapan stereng hab Tesi yang terkenal.

Ia diikuti dengan pantas oleh basikal sukan KB4, basikal telanjang KB4 RC dan pengembara sukan Tera.

Pasukan itu belum mendedahkan barisan pelumba mereka, walaupun seperti namanya, akan dikendalikan oleh Kawasaki Racing Team (KRT) sekarang. Ia merupakan satu langkah yang wajar untuk menggunakan pengalaman Kawasaki yang telah memenangi beberapa kejuaraan WorldSBK untuk mempercepatkan proses mengembalikan kegemilangan jenama Bimota dalam perlumbaan serta penghasilan superbike.

Kemungkinan lain yang menarik ialah Kawasaki akan melihat kepada Bimota untuk mengembangkan lagi pengendalian dan prestasi ZX-10RR mereka, untuk merampas kembali gelaran WorldSBK.

Sedikit sejarah Bimota

Nama Bimota merupakan gabungan nama pengasasnya iaitu Valerio BIanchi, Giuseppe MOrri, dan Massimo TAmburini. Ya, maestro hebat Tamburini yang mereka bentuk Ducati 916 dan MV Agusta F4 yang asli.

Syarikat itu membina bingkai untuk beberapa enjin paling berkuasa bagi merealisasikan potensi penuh mereka sepenuhnya, dan telah pernah menggunakan enjin Ducati, Suzuki, BMW, Kawasaki, Yamaha.

Mereka juga pernah berlumba dan mendapat kejayaan di WorldSBK sebelum ini pada tahun 1988. Seorang pelumba yang bernama Davide Tardozzi telah membawa YB4 EI kepada tujuh kemenangan pada musim itu. Jika nama itu terdengar biasa, Tardozzi merupakan pengurus pasukan pengilang Ducati di dalam kejuaraan MotoGP kini.

Marilah kita berharap Bimota akan berada di tangga teratas sekali lagi.

 

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan

Arkib

Ikuti Kami di Facebook

Ikuti Kami di YouTube