Bikesrepublic

yamaha

Terdapat tiga warna baharu untuk Yamaha EGO Avantiz (2024).

Skuter automatik Yamaha EGO Avantiz kekal di dalam banjaran model Hong Leong Yamaha Motor sejak dilancarkan pada tahun 2016. Terdapat beberapa semakan dalam jangka masa itu, tetapi semuanya terhad kepada kemaskini kosmetik.

Enjinnya masih merupakan jenis 125cc, silinder tunggal, dengan penyejukan cecair, SOHC yang menghasilkan 7.0 kW (9.4 hp) pada 8,000 RPM dan 9.6 Nm tork pada 5,500 RPM.

Seperti yang dinyatakan di atas, casis, suspensi, badan, brek kekal tidak disentuh.

Tiga warna baharu itu dipanggil Sky Blue (biru langit), Dark Blue (biru tua), dan Purple (ungu).

Yamaha EGO Avantiz 2024 sudah mula dijual di pengedar sah Yamaha mulai 28 Mei 2024. Harga jualan yang disyorkan adalah daripada RM 5,998, tidak termasuk yuran pendaftaran dan perlindungan insurans.

Galeri foto Yamaha EGO Avantiz (2024)

There are three new colours for the 2024 Yamaha EGO Avantiz.

The Yamaha EGO Avantiz automatic scooter soldiers on since its launch way back in 2016. There were several revisions, but all constrained to cosmetic updates.

Its engine is still the 125cc, single-cylinder, liquid-cooled, SOHC unit which produces 7.0 kW (9.4 hp) at 8,000 RPM and 9.6 Nm of torque at 5,500 RPM.

As aforementioned, the chassis, suspension, bodywork, brakes remain untouched.

The three new colours are called Sky Blue, Dark Blue, and Purple.

The 2024 Yamaha EGO Avantiz is already available at authorised Yamaha dealers from 28 May 2024. The recommended selling price is from RM 5,998, excluding registration fees and insurance cover.

2024 Yamaha EGO Avantiz Photo Gallery

Hong Leong Yamaha Motor telah melancarkan Yamaha NVX 2024, dengan empat warna baharu.

Skuter berprestasi sporty itu masih menjadi kegemaran ramai penunggang motosikal di Malaysia, walaupun telah dilancarkan sejak tahun 2017. Tujuh tahun adalah pengeluaran yang panjang, dan motosikal itu telah menyaksikan beberapa semakan kosmetik dan reka bentuk dalam tempoh itu. Populariti itu ada kaitan dengan karakter serta pengendaliannya yang sporty.

Versi standard dengan warna BLUE

Versi 2024 menampilkan empat warna bergaya, masing-masing dipisahkan kepada dua untuk setiap dua versi Yamaha NVX. Bermakna, versi standard, bukan ABS mendapat warna BLUE (Biru), atau BRONZE (Gangsa), manakala versi ABS mendapat warna CYAN SKY dan PREMIUM NAVY.

Versi standard dengan warna BRONZE

Klik di sini untuk ulasan kami tentang Yamaha NVX

Sistem ABS-nya membuat penampilan sulungnya pada edisi 2023 dan merupakan jenis saluran tunggal yang hanya berfungsi pada roda hadapan, manakala roda belakang (masih) menggunakan brek dram. Tetapi bagi kami, mempunyai ABS di hadapan adalah lebih berguna kerana bukan mudah untuk mengawal tayar hadapan yang tergelincir!

Versi ABS dengan warna CYAN SKY

Enjinnya kekal tidak berubah, menampilkan jenis satu silinder, 155cc, penyejuk cecair, SOHC dengan ciri VVA (Variable Valve Actuation) yang turut memacu Yamaha Y16ZR dan Yamaha YZF-R15. Ia menghasilkan 15 hp (11.3 kW) pada 8,000 RPM, dan 13.9 Nm tork pada 6,500 RPM.

Versi ABS dengan warna PREMIUM NAVY

Versi ABS menampilkan penyerap hentak belakang berspesifikasi lebih tinggi dengan sub-tangki, kunci pintar, dan sistem melahu henti mula untuk meningkatkan kecekapan bahan api.

Hong Leong Yamaha berkata warna baharu itu boleh didapati di semua pengedar sah Yamaha di seluruh negara mulai 24 April 2024. Harga runcit yang disyorkan untuk versi standard ialah RM 9,998.00, manakala versi ABS berharga RM 11,698. Harga ini bukan atas jalan. Setiap pembeli datang dengan kunci cakera brek Yamaha bernilai RM 100.

The new Yamaha MT-09 and Yamaha XMAX each won a Red Dot Design Award for 2024.

The 2024 MT-09 is in its fourth generation. Yamaha redesigned the bike as the previous 2021 MT-09 with the “cyclops” (one-eyed monster) headlight proved unpopular. The new version also has a new front screen, fuel tank, and tail section. Additionally, the redesigned fuel tank includes acoustic ducting to channel the bike’s engine sound to the rider. The new tank was also designed to allow for a freer riding position.

While the MT-09 won the award for its design, the XMAX won on practicality. Yamaha says the functionality of the front fork and engine, “are visualised in the tight silhouette, expressing an attractive sense of exuberance.” As a footnote, although it was the XMAX 300 that garnered the accolade, it has the same design as the XMAX 250 in our country.

Yamaha has picked up Red Dot Design Awards in each of the last 13 years, having won one at least every year since 2012.

Two of Honda’s motorcycles had also won the Red Dot Design Award, earlier. One was the EM 1e:, together with the Motocompacto. Both are electric scooters.

– Hong Leong Yamaha telah memperkenalkan dua warna baru untuk TMax Tech Max yang dipanggil Dark Magma dan Tech Black.

– Yamaha TMax 560 Tech Max masih dikuasai oleh enjin 562cc dengan penyejukan cecair, yang direka untuk memberikan prestasi di jalan bandar dan lebuh raya.

– Enjin dua silinder menghasilkan 47hp pada 7,500rpm dan 55.7Nm pada 5250rpm.

– TMax Tech Max masih menampilkan reka bentuk yang licin dan aerodinamik, dicirikan oleh lampu hadapan LED kembar yang unik dan kemasan badan dinamik.

– TMax Tech Max juga masih dilengkapi dengan ciri-ciri elektronik yang canggih termasuk sistem D-Mode eksklusif Yamaha, membolehkan penunggang menyesuaikan respons throttle mengikut kehendak mereka, sama ada untuk prestasi bersemangat atau pemanduan ekonomikal.

– Selain itu, kawalan traksi dan ABS datang sebagai standard, memberikan keyakinan dan kestabilan tambahan, terutamanya dalam keadaan pemanduan yang mencabar.

– Tambahan pula, TMax Tech Max mengekalkan paparan TFT berteknologi tinggi yang memberikan maklumat penting kepada penunggang dengan sekilas pandang, termasuk kelajuan, RPM enjin, penggunaan bahan api, dan petunjuk navigasi, memastikan pengalaman pemanduan tanpa gangguan.

– TMax Tech Max yang dikemaskini Yamaha dijual pada harga RM74,998, dan jika anda membuat tempahan sekarang, Yamaha akan memberikan anda kunci disc brake Yamaha percuma bernilai RM100.

Yamaha telah mengambil langkah-langkah untuk mengoptimalkan pengalaman pendengaran bagi penunggang model MT-09 terbaru.

Selaras dengan peraturan Euro 5, yang memantau dan mengawal pelepasan bunyi ekzos, reka bentuk ekzos, saluran udara, dan penutup enjin telah dipengaruhi untuk meredakan bunyi yang tidak diingini.

Walaupun komitmen terhadap tanggungjawab alam sekitar jelas, kepentingan bunyi enjin sentiasa menjadi sebahagian daripada keseronokan pemanduan motosikal, terutamanya dengan enjin CP3 890cc dalam rangkaian MT-09 terbaru untuk tahun 2024.

Menyedari bahawa bunyi intake udara seringkali memikat sekali dengan bunyi ekzos, Yamaha telah memperkenalkan penambah intake udara yang dilindungi oleh paten.

Alat inovatif ini mengalihkan bunyi intake udara secara khusus ke arah penunggang tanpa meningkatkan keseluruhan tahap bunyi pada MT-09.

Berkenaan model 2024, Yamaha baru-baru ini menyatakan, “Mengikuti falsafah Jin-Ki Kanno untuk merangsang deria penunggang dan membuat mereka berasa bersatu dengan motosikal, bunyi adalah pertimbangan penting dalam enjin CP3 EU5+ terkini”.

Pengalaman bunyi MT-09 yang baru ditingkatkan oleh kotak udara yang diubahsuai dengan dua saluran intake udara yang direka semula, menonjolkan bunyi frekuensi tinggi sambil mengekalkan tindak balas throttle yang lancar.

Bagi menekankan bunyi ini, terutamanya pada kelajuan dan putaran enjin yang lebih tinggi, Yamaha telah memperkenalkan palang penguat akustik yang baru di atas motosikal.

Komponen ini, yang menjadi subjek permohonan paten, berperanan sebagai elemen kunci dalam sistem tersebut. Secara visual, ia disatukan ke dalam reka bentuk motosikal, dengan penutup plastik yang melingkungi tempat isian bahan api dan meluas ke kunci ignition, menampilkan dua palang logam yang menyerupai penutup pembesar suara.

Palang-palang ini tidak menempatkan pembesar suara. Sebaliknya, mereka mewakili laluan yang kompleks yang mengarah langsung ke satu bukaan di bahagian atas kotak udara. Reka bentuk ini membolehkan bunyi dari intake udara dialirkan ke atas melalui palang-palang menuju penunggang tanpa meningkatkan bunyi dengan keseluruhan.

Aspek penting dalam reka bentuk ini melibatkan mencegah air daripada mencapai kotak udara melalui palang-palang. Yamaha mencapai ini dengan memanjangkan bahagian nipis tangki bahan api ke hadapan, di hadapan tempat isian bahan api, dan membuat halangan antara palang-palang dan hisap udara kotak.

Ini membolehkan bunyi bergerak ke hadapan dan mengelilingi bahagian pelindung ini, mencapai palang-palang, sementara air yang masuk melalui palang-palang diarahkan ke hadapan melalui tangki dan kemudian ke bawah melalui satu bukaan di bahagian hadapan, mengelakkan ia dari mensentuh kotak udara.

Ketebalan pelindung ini diselaraskan untuk menyerap beberapa frekuensi, meningkatkan keseluruhan kualiti bunyi yang dikeluarkan melalui palang-palang.

Perhatian Yamaha terhadap butiran dalam penambah penghisap udara MT-09 menekankan komitmen mereka untuk menyediakan pengalaman pendengaran yang diperkaya kepada penunggang sambil mematuhi standard peraturan.

Yamaha has implemented measures to optimize the auditory experience for riders on their new MT-09 naked models.

In adherence to Euro 5 regulations, which closely monitor and restrict noise emissions, the design of exhausts, intakes, and engine covers has been influenced to dampen undesirable (and desirable) sounds.

While the commitment to environmental responsibility is evident, the importance of the engine’s sound as a source of riding pleasure has always been part of the joy of riding, especially when dealing with a distinctive motor like the 890cc CP3 engine featured in Yamaha’s 2024 MT-09 naked range.

Recognizing that intake noise often holds equal allure to exhaust sound, Yamaha has introduced a patent-applied intake amplifier.

This innovative device directs the intake sound specifically towards the rider without escalating overall noise levels on the MT-09.

In reference to the 2024 model, Yamaha recently stated, “Following the Jin-Ki Kanno philosophy to stimulate the rider’s senses and make them feel at one with the bike, sound was an important consideration in the latest EU5+ CP3 engine”.

The new MT-09’s sound experience is enhanced by a modified airbox with two redesigned air-intake ducts, accentuating high-frequency sounds while maintaining a smooth throttle response.

To further emphasize this sound, especially at higher speeds and revs, Yamaha has introduced a novel acoustic amplifier grille atop the bike. This component, subject to a patent application, serves as the key element in the system. Visually, it’s discreetly integrated into the bike’s design, with a plastic cover surrounding the fuel filler and extending to the ignition key, featuring two metal grilles resembling speaker covers.

Contrary to expectations, these grilles are not housing speakers. Instead, they represent visible exits for a complex passage that leads directly to an opening in the airbox’s top side. This design enables the noise from the intake to be channeled upward through the grilles toward the rider without increasing the overall volume.

A critical aspect of this design involves preventing water from reaching the airbox through the grilles. Yamaha achieves this by extending a thin section of the fuel tank forward, in front of the fuel filler, creating a barrier between the grilles and the airbox intake.

This allows sound to travel forward and around this shielding section, reaching the grilles, while water entering through the grilles is directed forward over the tank and then downward through an opening at the front, avoiding contact with the airbox.

The thickness of the shielding is finely tuned to absorb certain frequencies, enhancing the overall quality of the noise emitted through the grilles. Yamaha’s attention to detail in the MT-09’s air intake amplifier underscores their commitment to providing riders with an enriched auditory experience while maintaining compliance with regulatory standards.

Presiden Yamaha di Eropah sudah menjelaskan mengenai kerjasama terkini antara Yamaha dan CFMoto, dengan menekankan bahawa motosikal yang dihasilkan melalui perkongsian ini hanya akan dijual di pasaran China sahaja.

Pada bulan September 2023, Yamaha mengumumkan kerjasama pembuatan bersama dengan CFMoto di China. Berita ini mencetuskan spekulasi bahawa beberapa model Yamaha yang sepatutnya untuk pasaran Eropah dan Asia mungkin akan dihasilkan oleh syarikat CFMoto, yang sebelum ini sudah bekerjasama dengan jenama Austria, KTM. Menariknya, CFMoto sudah bertanggungjawab untuk membuat model 790 Adventure dan Duke daripada KTM di China.

Untuk menghilangkan sebarang salah faham, Yamaha di Jepun mengeluarkan kenyataan yang menegaskan bahawa kerjasama ini adalah untuk tujuan kerjasama industri sahaja dan motosikal yang dihasilkan akan khusus untuk pasaran China. Untuk mendapatkan penjelasan lanjut, majalah Motorcycle News (MCN) berbual dengan Presiden Yamaha Eropah, Eric de Seynes (bawah). Menurut Seynes, perkongsian dengan CFMoto ini direka untuk menyokong pasaran China yang besar dengan menghasilkan model Yamaha yang spesifik.

Seynes membincangkan perbandingan dengan kerjasama CFMoto bersama KTM, menekankan sifat berbeza kerjasama Yamaha dengan CFMoto. Beliau menekankan bahawa perjanjian dengan CFMoto tidak boleh dibandingkan dengan tahap integrasi yang terdapat dalam kerjasama CFMoto-KTM.

Seynes menggambarkan perjanjian ini sebagai satu peluang yang didorong oleh keinginan untuk menyokong pasaran China yang semakin berkembang. Selain itu, beliau menekankan perbezaan dalam skala, struktur organisasi, dan cara berkomunikasi antara CFMoto dan Yamaha, dengan menegaskan bahawa kerjasama ini tidak bertujuan sebagai cabaran kepada kedudukan KTM dalam pasaran.

Secara keseluruhannya, kerjasama Yamaha dengan CFMoto dianggap sebagai langkah strategik yang direka khas untuk menangani permintaan unik pasaran China, dengan menarikkan garis yang jelas antara kerjasama ini dan kerjasama CFMoto dengan KTM.

Yamaha’s European President has sought to clarify the recent collaborative venture between Yamaha and CFMoto, emphasizing that any motorcycles resulting from this partnership will be exclusively intended for the domestic Chinese market.

In September 2023, Yamaha had announced a strategic manufacturing joint venture with CFMoto in China. This announcement sparked speculation that some Yamaha models intended for the European market might be produced by CFMoto, given the latter’s existing collaboration with Austrian brand KTM. Notably, CFMoto is responsible for manufacturing KTM’s 790 Adventure and Duke parallel twins in China.

To dispel any misconceptions, Yamaha Japan issued a statement explicitly outlining that the collaboration was focused solely on industrial cooperation for manufacturing vehicles in China, catering specifically to the Chinese market.

Seeking additional clarification, Motorcycle News (MCN) engaged in a conversation with Yamaha Europe’s President, Eric de Seynes (above). According to Seynes, the joint venture with CFMoto is designed to support the immense Chinese market by producing specific Yamaha models.

Seynes addressed comparisons with CFMoto’s collaboration with KTM, highlighting the distinct nature of Yamaha’s partnership. He emphasized that the arrangement with CFMoto is not comparable to the level of integration observed in the CFMoto-KTM collaboration.

Seynes characterized the deal as opportunistic, driven by the desire to effectively serve the growing Chinese market. Furthermore, he underscored the differences in scale, organizational structure, and communication practices between CFMoto and Yamaha, asserting that the collaboration is not intended as a challenge to KTM’s position in the market.

In essence, Yamaha’s collaboration with CFMoto is portrayed as a strategic move tailored to address the unique demands of the Chinese market, with a clear distinction drawn between this partnership and CFMoto’s collaboration with KTM.

Susah nak bayangkan dunia tanpa motosikal kan? Bukan saja dapat jimat masa dan duit, tapi gila seronok juga!

Tapi, ada laporan dari UK yang mengatakan ada beberapa majikan yang diskriminasi pekerja mereka yang suka bawa motosikal untuk urusan berkaitan kerja.

Well, percaya atau tidak, British Motorcyclists Federation (BMF) dah bunyi kan loceng kecemasan pasal benda ni.

Alex Parsons-Hulse dari BMF kata diorang dapat info yang ‘several’ syarikat di UK ni memang tak bagi pekerja bawa motosikal untuk urusan kerja. Ni bukan main-main, kita cakap pasal benda yang sah – pergi jumpa pembekal, temu pelanggan, atau gi konferens. Dan tambah lagi hal, ada kes majikan cakap, “Sorry, tinggalkan motosikal kat rumah,” kalau pasal perjalanan harian. Bau macam diskriminasi atas pilihan pengangkutan, tak bau ke?

Susah nak bayangkan benda ni terjadi kat Malaysia. Malah, takde peluang langsung.

It is difficult to imagine a world without motorcycles. Not only do they save time and money but they are also awesomely fun.

But according to reports out of the UK, there are some employers who are discriminating against their motorcycle riding employees for riding their bike on world-related journeys.

Well, believe it or not, the British Motorcyclists Federation (BMF) is sounding the alarm on exactly that.

According to Alex Parsons-Hulse from the BMF, they’ve caught wind of ‘several’ companies putting the brakes on employees using motorcycles for work-related trips. We’re talking about legitimate stuff here – visiting suppliers, meeting clients, or attending a conference. And to add fuel to the fire, there are instances where employers are saying, “Sorry, leave your bike at home,” when it comes to the daily commute. Smells a bit like discrimination based on transportation choices, doesn’t it?

The BMF isn’t sitting idly by; they want the scoop. They’re urging people to come forward and spill the beans on these situations. So if you are reading this from the UK and your boss has ever pumped the brakes on your bike for work trips or made you ditch it for the daily grind, the BMF wants to hear your tale.

It is difficult to imagine such a thing happening here in Malaysia, in fact there is no chance of it ever happening here. So our hearts go out to our motorcycle riding brethren in the UK.

Motosikal Yamaha XSR900 GP merupakan suatu penghormatan kepada era kejayaan perlumbaan Grand Prix (GP) pada tahun 1980-an, yang memancarkan nostalgia semata-mata.

Pada masa itu, skim cat ikonik Marlboro sinonim dengan perlumbaan, terutamanya dengan pasukan Formula 1 McLaren yang menampilkan pemandu-pemandu legenda seperti Emmerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, dan Ayrton Senna. Yamaha juga meninggalkan kesan dalam warna merah dan putih khas Marlboro, terutamanya dengan penampilan Wayne Rainey yang memenangi gelaran Kejuaraan Dunia 500cc pada tahun 1990, 1991, dan 1992 dengan Yamaha YZR500 berlambangkan Marlboro, sebelum satu kemalangan tragik pada tahun 1993 menyebabkannya menjadi penyandang cacat. Eddie Lawson juga mencapai tiga gelaran dalam livery Marlboro Yamaha yang khas, memenangi gelaran 500 pada tahun 1984, 1986, dan 1988 sebelum beralih kepada Honda pada tahun 1989. Walaupun Loris Capirossi lebih dikenali dengan penampilannya di atas motosikal Ducati bertemakan Marlboro antara tahun 2003 dan 2007, beliau memenangi kemenangan GP 500cc pertamanya pada tahun 1995 dalam livery Marlboro Yamaha.

Pesona warna merah dan putih Marlboro memang tidak dapat dinafikan, dan ia adalah perkara pertama yang menarik perhatian dalam model Yamaha XSR900 GP yang baru. Model ini dengan bangga mempamerkan corak merah dan putih ikonik, walaupun tanpa logo jenama tembakau tersebut.

Akar umbi XSR900 standard boleh dikesan semula ke motosikal Grand Prix Yamaha pada tahun 1980-an. Rangka Deltabox yang terkenal, diperkenalkan pada Yamaha YZR500 0W61 pada tahun 1982, telah dibangunkan dalam Kejohanan Dunia 500cc.

XSR900 GP, dengan mengambil inspirasi dari motosikal Grand Prix tahun 1980-an, memperkenalkan kubah depan yang baru berbentuk segi empat, yang juga membentuk bentuk lampu depan segi empat. Selain daripada daya tarikan estetik, Yamaha mengatakan reka bentuk ini meningkatkan aerodinamik. Penambatan kubah ini mengingatkan pada era tahun 80-an, dengan struktur tiub yang menghubungkannya ke rangka. Paparan papan pemuka disokong oleh bracket yang lurus.

Yamaha telah mengambil langkah lebih jauh dengan menggunakan struktur peniti yang identik dengan yang digunakan pada motosikal perlumbaan pengeluaran TZ250 asal untuk menyokong kubah atas. Struktur peniti ini diikat dengan pin beta, satu yang pertama bagi motosikal pengeluaran Yamaha yang sesuai untuk penggunaan jalan raya.

Ciri-ciri penting lain dalam XSR900 GP yang baru termasuk batang pemasangan, peralatan geganti pantas generasi ketiga, kedudukan pemanduan yang lebih cenderung ke hadapan, penyesuaian rangka melalui batang tiang ster aluminium untuk menyesuaikan kedudukan pemanduan yang baru, roda Spinforged, tayar Bridgestone Battlax Hypersport S23, suspensi hadapan KYB sepenuhnya boleh diubahsuai, hentakan belakang KYB dengan penyesuaian jarak jauh, dan silinder utama hadapan radial dari Brembo.

Untuk kawalan dan penyesuaian yang lebih baik, Yamaha menawarkan sistem Kawalan Pemanduan Yamaha (YRC), membolehkan pemandu menyesuaikan ciri-ciri motosikal, termasuk kuasa enjin dan campur tangan elektronik. YRC menawarkan mod pra-tetap seperti ‘Sport,’ ‘Street,’ dan ‘Rain,’ yang boleh dipilih dan dikawal melalui paparan TFT lima inci yang mesra pengguna, serta dua mod kustom yang boleh disesuaikan oleh pemandu. Mengendalikan paparan tersebut menjadi lebih mudah dengan perkakas penyusunan baru, dan bantuan elektronik mendapat manfaat daripada enam sumbu IMU Yamaha.

Selain itu, XSR900 GP memasukkan fungsi Isyarat Berhenti Kecemasan (ESS) yang mendeteksi “brek mendadak,” Yamaha mengatakan, dan mengaktifkan lampu isyarat bahaya untuk memberi amaran kepada kenderaan yang berada di belakang bahawa pemandu sedang menghentikan motosikal dengan kuat.

Walaupun butiran harga dan ketersediaan untuk XSR900 GP di UK belum diumumkan, ia akan tersedia dalam warna ‘Legend Red’ dan ‘Power Grey’ yang menyerupai rekaan Marlboro yang legenda.

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube