Bikesrepublic

Triumph Trident 660 Special Edition (2025) – Penghormatan kepada Pemenang IoM TT

Triumph Trident 660 Special Edition (2025) telah didedahkan, sebagai penghormatan kepada Tridentyang memenangi perlumbaan IoM TT (Isle of Man TT) dari 1971 hingga 1975.

Sebagai edisi khas, ia menggunakan skema warna putih, biru dan merah bersejarah dengan grafik, lengkap dengan nombor 67. Skema warna ini adalah warna pada basikal yang memenangi TT tersebut, yang digelar “Slippery Sam.”

Walaubagaimanapun, ia bukan sekadar skema cat kerana Triumph telah menambahkan beberapa komponen yang sebaliknya hanya tersedia sebagai pilihan. Pertama, terdapat skrin kecil yang dipadan warna di atas lampu depan. Seterusnya, pelindung bawah enjin aluminium, dan quickshifter Triumph Shift Assist dengan blipper automatik, sebagai standard.

Bahagian mekanikal lain Triumph Trident 660 Special Edition (2025) kekal tidak berubah. Enjinnya ialah jenis tiga silinder 660cc yang menghasilkan 80 hp pada 10,250 RPM dan 63.7 Nm tork pada 6,250 RPM. Itu adalah sebaran 4,000 RPM yang amat besar antara tork maksimum dan kuasa maksimum, bermakna enjin boleh memecut dengn cemerlang di mana-mana dalam julat RPM!

Fork depan masih jenis Showa terbalik yang tidak boleh laras, manakala monoshok Showa di belakang boleh laras untuk prabeban sahaja. Kaliper brek dua omboh Nissin menyandang tugas membrek di hadapan. Malah tayar masih kekal tidak berubah dari Michelin Road 5.

Ciri elektronik termasuk ABS sebagai standard, mod tunggangan ROAD (jalan) dan RAIN (hujan), skrin TFT berwarna, kawalan cengkaman boleh dihidupkan/dimatikan, sistem keselamatan kunci immobilizer.

Harga bermula dari USD 8,595 (RM40,645.76) iaitu harga yang sama dengan Trident 660 standard. Bagaimanapun, terdapat harga yang berbeza di negara lain, kerana ia dijual pada harga yang lebih tinggi sedikit di Kanada.

Triumph Trident 660 Special Edition (2025) atau juga dikenali sebagai Triumph Trident 660 Tribute (2025) pastinya akan sampai ke Malaysia kelak.

Satu-satunya persoalan yang kami ada ialah: Mengapa Triumph tidak melancarkan Tribute Daytona 660?

Wahid's lust for motorcycles was spurred on by his late-Dad's love for his Lambretta on which he courted, married his mother, and took baby Wahid riding on it. He has since worked in the motorcycle and automotive industry for many years, before taking up riding courses and testing many, many motorcycles since becoming a motojournalist. Wahid likes to see things differently. What can you say about a guy who sees a road safety message in AC/DC's "Highway to Hell."

Artikel Berkaitan